Boldogságkapu és esküvői pavilon - a kinti esküvők elengedhetetlen kellékei

2022.03.22

Mai témánk: Boldogságkapu és esküvői pavilon - a kinti esküvők elengedhetetlen kellékei

Azt mindenki tudja, hogy az esküvőszezon április vége és szeptember eleje között van, azaz a legtöbb jegyespár a nyári időszakot választja esküvőjének szervezésekor. Ennek legfőbb oka, hogy a jó idő lehetővé teszi a kültéri ceremóniát és vacsorát - amely szinte végtelen helyszín opciót biztosít. Legyen szó egy rusztikus pajtáról, vagy egy kastélyszállóról, a kinti esküvőknek egészen egyedi hangulata van. Továbbá, mindez a dekoráció során is számos különleges megoldást tesz lehetővé, ide tartoznak a különböző boldogságkapuk és esküvői pavilonok. Ebben a cikkben ezekről a díszítő elemekről gyűjtöttem össze a legfontosabb tudnivalókat, illetve, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennetek, ha ti is szeretnétek az esküvőtökre ilyen dekor elemet bérelni.

Kültéri dekoráció

Szabadtéri esküvők esetében a kültéri dekoráció végtelen lehetőséget rejt magában. Kezdésként, nagyszerűen tudjátok kihasználni a hely természeti adottságait. A ceremónia helyszíne mellett lévő fákat feldíszíthetitek fényfüzérekkel, tüll vagy dekor anyagokkal. Hasonlóan, lámpásokat, lampionokat vagy befőttes üvegekbe elhelyezett virágcsokrokat lógathattok le a fákról, amely igazán szép összhatást eredményez majd. A ceremónia közelébe, valamint a vacsorahelyszín mellé is kihelyezhettek különböző esküvői táblákat, legyen szó akár útjelző, akár pedig köszöntő tábláról. Valamint jó idő esetében a fotófal is elhelyezhető kültéren, ezzel akár a legegyedibb ötleteket is könnyen megvalósíthatjátok. Akár egy régi ajtót alakítanátok át, akár raklapból építetek egyet, a kinti elhelyezés mindenképpen több lehetőséget nyit meg számotokra.

Boldogságkapu

A boldogságkapu vagy szerelemkapu lényegében egy virágokkal és dekor anyagokkal feldíszített boltív, amely előtt a pár a szertartás során áll vagy ül. Nagyon szép keretet ad a ceremóniának, ünnepélyessé és egyedivé téve azt. Ezen kívül pedig fotófal helyett ez előtt is fotózkodhatnak majd a vendégek, amelynek mindenki nagyon fog örülni. De honnan jön hagyománya és mit is szimbolizál tulajdonképpen? Eredete a mezőgazdaságra vezethető vissza: a telkeket elválasztó kerítéseken található kapuktól, melyek lengő megoldása segített az állatok benntartásában. Itt találkozhattak a szerelmesek, és innen ered a csókkapu elnevezés is.

Jelentése, szimbóluma manapság úgymond a két életszakasz közötti átjárás, a hajadonságból vagy nőtlenségből a házasság útján indít el.

Leggyakrabban boltív vagy szögletes kialakítású, azonban ma már számos egyedi megoldással találkozhatunk, hiszen a kör vagy háromszög boldogságkapuk sem ritkák. Anyagát tekintve legtöbbször fából vagy fémből készül, azonban igazán egyedi, luxus kinézetet kölcsönöz az esküvőnek az üvegből készült megoldás is.

A díszítését tekintve fátyollal, muszlinnal, selyemmel díszíthető. Ezt érdemes a dekor alapszínéből megvalósítani. A dekoranyaggal történő körbetekerés helyett függönyszerűen színes szalagokkal is díszíthetők. Valamint ehhez illő virágokkal is díszíthetők. A virágokat általában függőlegesen felfelé szokták rögzíteni, vagy szögletes boldogságkapu esetében a sarkán. A boltíves megoldás esetében jóval gazdagabb virágdíszeket szokás használni. Tehát itt a teljes ívet érdemes virággal dekorálni, egészen talpazatukig.

Használatuk során mindenképpen szükséges a megfelelő és biztonságos rögzítés, hogy akár szeles időben is biztonságosan használható legyen. Ezen kívül az elhelyezését érdemes alaposan átgondolnotok. Ehhez érdemes a helyszín adottságait is figyelembe venni, azaz egy laposabb területet kellene kiválasztanotok. A nap állása is szükséges tényező, hiszen a ceremónia során a vendégek számára zavaró lehet végig a nappal szemben ülni.

Bérlésüket tekintve fontos információ, hogy a szolgáltatók többsége csak személyes átvételt tesz lehetővé - emiatt a szolgáltató székhelye a legfontosabb szűrő a megfelelő opció kiválasztásakor. A bérleti díj 5 - 25 ezer forint közötti, melyek természetesen nem tartalmazzák a díszítést. Valamint a bérleti díj árán felül többségük kauciót is kér, amely fedezi az esetleges károkat is.

A boldogságkapu alternatívájaként nagyon ötletes dekorációkat is választhattok. Vintage esküvőkön többször találkoztam például régi ajtóval, melyet egyedi módon díszítettek fel virágokkal és selyemmel. Másik ötletként a kapu helyett 3-4 azonos méretű oszlopot is elhelyezhetünk, melyeket a fent leírt módon lehet dekorálni.

Pavilon

A boldogságkapu alternatívája lehet a pavilon, amely egy kis fedett helyszínt ad a ceremóniának. A boldogságkapuhoz hasonlóan általában fából vagy fémből készül, azonban annál nagyobb, robosztusabb megoldás. Díszítését tekintve a korábban leírt lehetőségeket tudjátok alapul venni: virágok, zöld növények, dekoranyagok, valamint fényfüzérek szolgálhatják a dekoráció alapját. A boldogságkapuhoz képest ez egy kicsit jobban elkülöníti a párt a vendégektől a szertartás során. Ezért cserébe viszont a nagyon jól védi őket a napsütéstől - amely a nyári időszakban nagyon előnyös tud lenni.

Itthon ezeket sokkal kevesebb szolgáltató kínálja bérlésre - tehát ha ilyenben gondolkodtok, akkor érdemes akár már 10 hónappal a nagy nap előtt elkezdeni a megfelelő szolgáltató felkutatását. Valamint bérleti díjuk a boldogságkapunál jóval magasabb.

Bármelyiket is választjuk a fenti két lehetőség közül, mindenképpen egy nagyon elegáns és ünnepélyes hangulatot kölcsönöz majd a szertartásotoknak. Ezen kívül pedig igazán gyönyörű fotó hátteret biztosít nektek is, valamint a vendégek számára is. Emiatt fontos, hogy megfelelő minőségű anyagból készült darabot válasszatok - továbbá, hogy a dekorációra se sajnáljátok a pénzt és energiát.

Ha sikerült megtalálnotok a megfelelő szolgáltatót, általában telefonos egyeztetésre lesz szükség. Ekkor tudjátok megbeszélni, hogy az adott dátumra tudnak-e még kaput vagy pavilont bérbe adni részetekre. Amennyiben igen, fontos szempont, hogy kiszállítják-e vagy pedig nektek kell-e érte mennetek. Utóbbi esetben természetesen az összeszerelése is a ti feladatok lesz. Többségük 3-4 darabra szétbontható, tehát szállításuk és szerelésük sem különösebben nehéz feladat - azonban mindenképpen időigényes, amit bele kell majd terveznetek a nagy nap előtti teendők listájára. 

Mit sem ér egy jó boldogságkapu, ha nincs aki felhívja rá a figyelmet! Egy ceremóniamester ezt is közvetíti a násznép felé: