Minden, amit az esküvői vendéglista összeállításáról tudnotok kell

2021.01.23
Kit hívjunk meg az esküvőre?
Kit hívjunk meg az esküvőre?

Az esküvői készülődés egyik sarkalatos pontja a vendéglista összeállítása. Attól függetlenül, hogy kis- vagy nagyszabású esküvőt terveztek, mindig lesz legalább néhány olyan rokon vagy ismerős, akinek a meghívásán hosszabb ideig egyezkednetek kell a párotokkal vagy szüleitekkel. Mégis mi alapján érdemes döntenetek, hogy ki legyen a meghívottak között? Vegyük sorra a legfontosabb szempontokat.

Milyen hosszú legyen a vendéglista?

A vendéglista összeírása hosszadalmas feladat. Még egy kisebb esküvő során is sok pro és kontra lesz egyesek jelenléte mellett, illetve ellen. Nem is beszélve arról, hogy lehetséges, hogy néhány főt anyagiak híján ki kell majd húznotok a vendéglistáról. Általában magához a szertartáshoz nem kell túlságosan szelektálnotok, viszont a vacsorameghívásnak nem csak férőhelybeli korlátai vannak, hanem az esküvő anyagi részét is erősen befolyásolja.

Általában az adott büdzsével kalkulálva tudjátok majd, hogy hány fő meghívását engedhetitek meg, és ez alapján állíthattok össze a névsort. Ha többen visszamondják, akkor még tudtok küldeni további meghívókat a keretbe elsőre be nem férő vendégek számára.

Milyen lakodalmat szerveztek?

A vacsoravendégek meghívásánál azt is számításba vehetitek, hogy milyen lakodalmat terveztek. Táncolós-bulizós estét vagy inkább egy meghittebb, szűkkörben elfogyasztott vacsorát? Vajon a meghívott jól fogja érezni magát, ha eljön? Amennyiben kétségeitek vannak, valószínűleg mind ti, mind ők jobban érzik magukat, ha nem kell illendőségből ott lenniük, megvárniuk a menyasszonytáncot, hogy utána végre mehessenek is haza. Mindenkinek szívességet tesztek, ha nem hívjátok meg.

Csak olyat hívjatok meg, akit örömmel láttok majd ott a Nagy Napon

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, az esküvő rólatok szól. Kényszerből ne hívjatok meg senkit. Nagy valószínűséggel a szülők is lobbizni fognak néhány rokon meghívásán - főleg akkor, ha anyagiakkal is segítik az esküvőtök. Nem érdemes családi perpatvart csinálni a vendéglista összeállításából, mérlegeljétek, hogy belefér-e a keretbe egy-két plusz rokon a családi béke érdekében.

Alternatívaként az is megoldás lehet, hogy ezeket a rokonokat és ismerősöket csak a szertartásra hívjátok meg, így részesei az esküvőtöknek, de nem kell együtt ünnepelnetek velük egész este, ha igazából nem szeretnétek.

Kit ne hívjatok meg?

A kollegák, beosztottak vagy a főnök meghívása sem kötelező, csak akkor hívjátok meg őket, ha jelenlétük nem fog feszélyezni titeket. Ezer éve nem látott családtagokat sem muszáj meghívni, ha nem szeretnétek. Minden a ti döntésetek.

Lakodalom szűkkörben?

Ha bármilyen okból kifolyólag kis lakodalom mellett döntötök, ne felejtsétek el, a házasságkötő terembe és a templomba sokan beférnek, és nem jelent plusz költséget sem nektek, sem a meghívottnak.

Hogyan mondjatok nemet valakinek?

Meghívni sokkal egyszerűbb, mint elmondani valakinek, hogy sajnos nem lesz az esküvőtök vagy a lakodalom részese. Ha erre kerül a sor, hogyan tudjátok ezt a legkönnyebben kommunikálni? Az alábbi indokok általában megteszik, és még pozitív hozadékuk is lehet.

Ha valakit nem hívtok meg a lakodalomra, hivatkozhattok arra, hogy térbeli korlátjaitok vannak vagy alacsony költségvetésű az esküvő, így csak szűk körben lesz a vacsora. Cserébe felajánlhatjátok, hogy az esküvő után külön beülhettek valahova egy italra vagy vacsorára, ami egy kedves baráti gesztus, és valószínűleg örömmel igent mondanak rá.

Ne feledkezzetek meg a szolgáltatók ellátásáról

A zenészek és egyéb kiszolgáló személyzet számára is kell ennivalót biztosítanotok a lakodalom során. Bár egy nagyobb esküvőnél ez nem olyan jelentős tétel, például egy 20 fős kis lagzinál a két-három zenész vagy sztárvendég, a fényképész, a videós és a ceremóniamester vacsorája könnyen jelentősen megemelheti a vacsora költségeit.

Hogyan zajlik a meghívás?

Ha a vendéglista összeállításával járó feladatot sikerrel vettétek, nincs más dolgotok, mint elkezdeni meghívni mindenkit. A hagyomány szerint sokan ma is személyesen invitálják a barátokat, rokonokat a nagy napra, és ez egy kedves gesztus. A meghívók online elküldése is egyre népszerűbb, nem csak a külföldön élő ismerősök miatt. Ezzel sok időt meg tudtok spórolni, így nem megy rá minden hétvégétek a meghívók személyes átadásával, főleg, ha az ország különböző pontjára kellene azokat eljuttatni.

A személyes meghívásnak azért megvan a saját bája. Például arra is ilyenkor szoktak rákérdezni, hogy mit szeretnétek nászajándéknak, van-e regiszter vagy valami nagyobb dologra gyűjtötök, vagy azt, hogy a szállás terén mit ajánlotok. Szuper beszélgetések kerekedhetnek ezekből a személyes találkozásokból, és nem csak az esküvői részletek megvitatása történik ilyenkor.

Miután a meghívók valamilyen módon célba értek, már nincs más dolgotok, csak visszaszámlálni a napokat az esküvőtökig. 😊

További kételyed van kit hívnál meg az esküvődre? Állítsuk össze a vendéglistát együtt! Ceremóniamesterként az esküvő levezénylése mellett a szervezésben is adhatok tanácsokat: