Hogyan hozzuk ki a legtöbbet az esküvői ültetési rendből?

2022.01.20

Akik már hónapok óta az esküvőjüket tervezik, biztosan egyet fognak velem érteni abban, hogy rengeteg apró részletre kell odafigyelni. Elsőre nem is gondolnánk, hogy mennyi dolognak kell a helyén lennie ahhoz, hogy egy problémamentes és élvezetes esküvő legyen a végeredmény. Tehát ha lefoglaltátok a helyszínt, megvannak a fő szolgáltatók és már a ruhákat is kiválasztottátok, még mindig nem dőlhettek hátra nyugodt szívvel. Az egyik ilyen, apróbbnak tűnő feladat az esküvői ültetési rend összeállítása. Tudom, sokan úgy gondoljátok most, hogy ez a legkevesebb, amiért aggódnátok. Érdemes azonban sok szempontot figyelembe véve alaposan megterveznetek. Meg is mutatom, hogy miről beszélek!

Először is, nézzük meg, hogy miért is olyan fontos a jól átgondolt ültetési rend. Azzal senki nem vitatkozik, hogy minden esküvőn a jó hangulat a legfontosabb. Általában azt szokták mondani, hogy ehhez egy jó házigazda - azaz ceremóniamester - és a jó zene szükséges. Ezzel teljesen egyet is értek, mindkettő elengedhetetlen a fergeteges ünnepléshez. Azonban ezeken felül kiemelten fontos a jó hangulat érdekében, hogy a vacsora során a vendégek jól érezzék magukat, beszélgessenek és ismerkedjenek. Ehhez pedig biztosítanotok kell, hogy mindenki olyan helyre üljön, ahol ténylegesen jól fogja érezni magát. Ezért kell nektek igazán alaposan megtervezni, hogy melyik vendég kikkel tud majd elbeszélgetni, hol vannak azonos érdeklődési körök és így tovább. Nézzük meg tehát együtt, hogy milyen szempontokat kellene figyelembe vennetek illetve milyen jó tanácsokat érdemes megfontolnotok!

Meghatározó elemek

Kezdjük talán azzal, hogy mik határozzák meg az ültetés során a lehetőségeiteket. Elsődlegesen, a helyszín adottságai a legfontosabbak, hiszen ez adja meg az asztalok méretének és elhelyezésének alapjait. Természetesen minél nagyobb a választott helyszín, annál több lehetőségünk van a saját elképzelésünknek megfelelően tervezni. Itt fontos azt is megjegyezni, hogy kinti esküvő esetében természetesen sokkal nagyobb tér áll rendelkezésünkre - azonban minden esetben kell egy beltéri ültetésrenddel is készülnötök a rossz idő esetére.

Ezen kívül fontos az elhelyezések kapcsán a további kérdéseket is figyelembe venni:

  • Hol helyezzük el a főasztalt?
  • Hova tervezzük a táncteret és a zenekart?
  • Hol találhatók a mosdók?
  • Hol kerül felvágásra a torta?
  • Milyen útvonalakon szolgálják majd fel az ételeket?
  • Hol vannak az egyéb elemek (mosdók, be-és kijárat, konyha)?

Már ebből is látszik, hogy mégsem olyan egyszerű dolog ez, mint ahogy gondolnánk. Mindezeken felül azonban még magukat az asztalokat is át kell gondolnotok. Általánosságban a körasztal és a táblaasztal jöhet szóba, mint opció. Ezek közül a körasztal talán népszerűbb, hiszen igazán gyönyörű dekorációkat lehet rá készíteni, amely az asztal közepén elhelyezve senkinek nem is lesz útban. A táblaasztal esetében viszont előnyös, hogy a vendégek nem csak a mellettük, hanem a velük szemben ülőkkel is kényelmesen el tudnak beszélgetni - ez egy nagyobb körasztal esetében a távolság miatt sokszor nem kényelmes. Fontos szempont viszont, hogy a távolságok függvényében nem csak az asztalszomszédokra kell majd odafigyelnetek, hanem arra is, hogy kik kerülnek egymással szembe.

Az asztalok elhelyezése szempontjából érdemes úgy tervezni, hogy a főasztal kerüljön távol a zajosabb részektől (konyha, mosdó), hogy meghitten tudjátok élvezni a vacsorát. Továbbá az a legjobb megoldás, ha ti kerültök legtávolabb a tánctértől és zenekartól, de azzal szemben foglaltok helyet és mindenre rálátva helyezitek el a főasztalt. A többi vendégeket pedig kisebb külön asztalok esetében úgy ideális elhelyezni, ha a fiatalabb korosztályt ültetjük legközelebb a zenekarhoz, az idősebb korosztályt távolabb, végezetül pedig a közeli hozzátartozókat a főasztalhoz legközelebb. Tehát tőletek a tánctér felé haladva a sorrend a család, idősek, fiatalok legyenek.

Ültetési rend

Térjünk rá mindezek után a konkrétumokra, azaz, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a vendégek ültetése során. Elsőként kezdjük a pár, azaz a ti helyetekkel. Természetesen ti kerültök a főasztalhoz, azonban kérdéses, hogy kiket szeretnétek magatok mellett tudni. Alapvetően mellétek kerülnek leültetésre a családtagok, azaz az örömszülők. Ennek is megvannak a maga hagyományai, amely szerint a vőlegény jobb oldalán foglal helyet a menyasszony, bal oldalán pedig az édesanyja és a menyasszony édesapja A menyasszony mellett pedig a vőlegény édesapja és a menyasszony édesanyja. A két szélén pedig egy-egy tanú foglal helyet. Ezen kívül a hagyományos ültetés szerint páratlan főt nem illik a főasztalhoz ültetni - tehát erre is érdemes lehet odafigyelnetek. Természetesen ezektől nyugodtan el is térhettek, az a legfontosabb, hogy olyan személyekkel vegyétek körbe magatokat, akikkel igazán jól tudjátok érezni magatokat a vacsora idején is.

A hagyományoktól való eltérés azonban nem csak azért történhet, mert ti ténylegesen úgy szeretnétek. Sok esetben okozhat problémát az elvált szülők kérdése, hiszen a rossz kapcsolat, vagy esetleg az új partnerek nagyon feszült hangulatot és kínos pillanatokat tudnak eredményezni. Tehát ha nem tartoztok azon szerencsések közé, akiknek szülei még boldog házasságban élnek, érdemes alternatív megoldásokon is elgondolkodni. Egyik lehetőség az, ha megbeszélitek szüleitekkel, hogy párjukat nem a főasztalhoz ültetitek le. Ne érezzétek rosszul magatokat, hiszen a nagy napotoknak csakis rólatok kell szólnia és mindennek úgy kell alakulnia, ahogy ti szeretnétek. Ha azonban elkerülnétek ezt a kínos beszélgetést, az is lehetőség, hogy csak a két tanú ül veletek a főasztalhoz - vagy akár nélkülük, csak ketten is ülhettek ott. Ez a saját döntésetek, melyet a legjobb hangulat érdekében nyugodtan hozzatok meg önzően.

A főasztal után a hozzátok legközelebbi asztalokhoz illik leültetni a közeli rokonokat, ahol nem is kell majd sokat sakkoznotok az ültetési renddel. Választhatjátok azt, hogy a vőlegény és a menyasszony családja külön asztaloknál kapjanak helyet. Azonban jó alkalom lehet ez az ismerkedésre, tehát dönthettek akár úgy is, hogy vegyesen üljenek le. Itt azért ajánlott lehet a családot is megkérdezni, hogy ők hogyan preferálják - már csak a jó hangulat végett! A család ültetési terve esetében talán nem lesz annyira nehéz az asztalszomszédokat megtalálni, tehát itt egy kis időt nyerhettek a tervezési folyamat során.

Ezután pedig már csak a barátok maradtak hátra. Itt ideális esetben mindenki ismer legalább még néhány vendéget, ami alapján ki tudjátok alakítani az egyes asztalokat, például kollégák vagy régi egyetemi barátok. Ezzel tudjátok biztosítani, hogy mindenki jól érezze magát és tudjon beszélgetni a mellette ülőkkel. Problémát az okozhat, ha néhány vendég csak titeket ismer - ebben az esetben őket ne egy külön asztalhoz ültessétek, hiszen úgy lehetetlen lesz egy kellemes vacsorát elfogyasztani. Próbáljátok meg inkább őket egyesével nagyobb társaságokhoz leültetni, valamilyen közös pont vagy érdeklődés szerint.

Külön téma még a gyerekek leültetése, amely esetben sokan a külön asztalt szokták javasolni. Ez jó ötlet lehet, azonban érdemes a szülőket megkérdezni, hogy részükről is rendben van-e. Sok szülő szívesen fogadja az ötletet, hiszen így kicsit 'gyerekmentesen' is szórakozhatnak. Ha azonban nem lesz külön asztal a gyerekeknek, abban az esetben érdemes a gyerekeseket egy asztalhoz ültetni - így a szülőknek is megvan a beszélgetési alap és a gyerekek sem unatkoznak majd.

A külön gyerekeknek szánt asztal mellett pedig még egy dedikált asztalról kell szót ejtenünk: a szolgáltatók részére fenntartott asztal. Mivel a zenekar, ceremóniamester, fotós és egyéb résztvevők számára is alapvető a vacsora biztosítása, részükre egy külön asztalt érdemes majd szintén beterveznetek és elhelyeznetek. Ezt tehetitek kevésbé központi helyre, de semmiképp se feledkezzetek el róluk!

Mindezekkel nagyjából össze is állt fejetekben a kép, hogy milyen vonalvezető mentén tudjátok megtervezni a tökéletes ültetési rendet. Azonban gyakran felmerül a kérdés, hogy biztosan kell-e ültetési rend? Vagy esetleg előfordulhat, hogy a vendégek maguk ülnek le, ahol tetszik nekik? A gyakorlatban erre is láttunk már példát, azonban nem túl szerencsés megoldás. Sok félreértést és kínos pillanatok tud okozni, amikor a vendégek a székrablásba kezdenek. Továbbá, talán kicsit olyan érzés is lehet részükre, mintha nem vártátok volna őket. A legrosszabb pedig, amikor ismeretlen vagy egymást annyira nem kedvelő vendégek kerülnek véletlenségből egymás mellé.

Mindenképpen érdemes továbbá külön ültetőkártyákkal jelezni, hogy ki hol foglalhat majd helyet. Az ültető kártyák a praktikus okokon felül igazán szép egységet tudnak alkotni az asztaldíszekkel, sőt egy kis kreativitással akár köszöntő ajándékkal egybekötve is használhatók. Ha pedig még biztosabbra szeretnétek menni, már a helyszínre érkezéskor egy teljes ültetési táblát is kihelyezhettek, hogy a vendégek még könnyebben tudják megtalálni a saját asztalukat és helyüket.

Praktikus tanácsok

Ha fogalmatok sincs, hogyan kezdjetek neki, érdemes lehet külön csoportokat létrehozni a vendégek között: család, barátok, kollégák, és így tovább. Ez már egy alapot fog adni a tervezéshez. Ezután nézzétek meg, hogy a kialakított csoportokban nagyjából hány fővel tervezhettek. Majd ezt elosztva az asztalok számával, meg is kapjátok hogy körülbelül hány fős társaságokra kell lebontanotok a vendégsereget. Alternatívaként akár ingyenes ültetés tervező programokat is találhattok a neten, amelyek vizuálisan is megadják majd nektek a végleges ültetést.

Érdemes lehet beszélnetek az örömszülőkkel is, hiszen nekik is lehetnek hasznos tanácsaik a rokonság ültetése kapcsán. Tehát mielőtt elkezditek tervezni, őket se hagyjátok ki!

Az ültetési rend megtervezése után ajánlott lehet a helyszínre ismét kimenni, és ellenőrizni, hogy az elképzelésetek valóban megvalósítható-e. Ehhez nyugodtan kérjétek a szolgáltató segítségét, hiszen ők már számtalan esküvőhöz irányították a választott helyszínetek berendezését.

Érdekes megoldás, és talán nektek is tetszeni fog, ha már az esküvő előtt megosztjátok az ültetési rendet a vendégekkel. Így mindenki tudni fogja majd, hogy milyen társaságra számíthat és senkit nem érhetnek meglepetések.

A fentiek alapján remélem már ti is érzitek, hogy ez egy valóban fontos pontja az esküvő szervezési feladatokon belül. A cikk végére érve talán kicsit túl komplikáltnak tűnhet, úgy érezhetitek, hogy hozzá sem tudnátok kezdeni. Azonban a fenti tanácsokat megfogadva és minden szempontot figyelembe véve biztosak lehettek benne, hogy tökéletes ültetési rendet fogtok készíteni!

Az ültetési rend önmagában egy eszköz, de a vendégek maguktól nem fogják megtalálni. Szükség van emellé egy eligazító szerepű ceremóniamester személyre is: