A megható esküvői beszéd titka: tippek esküvői beszédhez

2020.12.06

Minden esküvő más, egyedi, ennek ellenére számos olyan eleme van minden házasságkötésnek, melyek minden alkalommal jelen vannak. A gyönyörű menyasszonyi ruha, a csokor és a tortavágás mellett az esküvői beszédek is elengedhetetlenek.

Esküvői beszéd: kinek kell mondania?

Az esküvői beszédet azoknak kell mondania, akiket felkérnek rá. A menyasszony és a vőlegény, azaz a ti feladataitok köze tartozik, hogy időben felkérjétek a hozzátok közel állókat arra, hogy beszédet mondjanak majd a nagy napon. Nincs különösebb kikötés arra, hogy pontosan ki vagy hány személy mondhat beszédet. Felkérhetitek a gyerekkori legjobb barátotok vagy barátnőtök, de testvérek vagy más közelálló rokonok is szóba jöhetnek. Ha az amerikai példát szeretnétek követni, akkor a beszédet a tanúitok mondják majd, külföldi kifejezésekkel élve a vőlegény "bestman"-je és a menyasszony "maid of honor"-ja. Ezenkívül hagyományos az is, hogy az örömszülők is beszédet mondjanak e meghatározó napon.

Mikor mondják az esküvői beszédet?

Leggyakrabban a vacsora előtti időpontra esik a választás, és az esküvői beszédek nyitják meg a fogadást. A legtöbb esküvői beszédre felkért személy általában a főasztalnál foglal helyetamúgy is, és a helyükön felállva szólnak a násznéphez. Amennyiben valaki messzebb ül, akkor az vagy az főasztal előtt, vagy a színpadon állva is elmondhatja a beszédét. Ezen után a násznép koccintással ünnepel titeket, és megkezdődik a vacsora felszolgálása.

Tippek esküvői beszédhez

Az esküvői beszédek tartalmukat tekintve sokfélék lehetnek. Az örömszülők, a testvérek, legjobb barátok és közöttetek minden esetben kicsit más a kapcsolat. Emiatt minden felkért személy más szemszögből ismeri az életetek, így nincs egyféle beszéd, amit mindenki elmondhat, és csak az lenne tökéletes. Az alábbi példákkal szeretném nektek felvázolni, hogy a beszédet mondó személye általában hogyan befolyásolja az esküvői beszédek tartalmát.

Az örömapa beszéde

Az örömapa beszéde a születéstől a kamaszkor kihívásain keresztül legalább a párral való első találkozásokig nyúlik, legtöbbször humoros történeteket felidézve.

Az örömanya beszéde

Az örömanya beszéde gyakran meghitt, sok személyes élménnyel idézi fel a pár tagjainak életútját és a megismerkedésüket szülői szemszögből.

Testvérek beszéde

A testvérek a kalandok és esetleges rivalizálás mellett a közös csíntevésekről sem szoktak elfeledkezni.

Barátok beszéde

A barátok beszéde szintén viccesebb, hosszabb barátság esetén akár a gyerekkort is felölelő példákkal teletűzdelve.

Milyen az emlékezetes esküvői beszéd?

Nem improvizált

Kevesen tudnak közönség előtt improvizálni, ezért azt tanácsolom mindenkinek, hogy előre készüljön fel a beszédére, és ne csak az esküvő reggelén próbálja összeszedni a gondolatait. Egy ilyen mérvadó napon mindenki a legjobbat szeretné nyújtani, így egy kis felkészülés sokra megy.

Megható vagy vicces?

Az esküvői beszédek legtöbbször vagy meghatóak vagy viccesek, ritkán lehet ezeket kombinálni. Első lépésben azt kell eldönteni, hogy a kettő közül melyik legyen, majd a beszéd tartalmát már sokkal egyszerűbb ehhez igazítani. Az örömanyák gyakrabban mondanak meghatóbb beszédeket, míg a barátok általában humorosabbra kerekítik a történeteket.

Személyes

Az emlékezetes esküvői beszéd kulcsa, hogy személyes legyen: kis történetekkel, emlékekkel felidézve a megható vagy vicces eseményeket. Bár a beszéd személyes oldala rendkívül lényeges, érdemes mértéket tartani, és nem menni bele olyan részletekbe, melyek esetleg kínosak lehetnek a jelenlevők közül bárkinek, vagy olyan dolgokat sem ildomos megemlíteni, amelyek túl személyesek, és nem tartoznak mindenkire a násznépben.

A lassú beszéd megnyerőbb

Lassan, tagoltan érdemes beszélni. Ezzel nem csak a lámpalázat könnyebb kezelni, de a násznép is jobban tudja követni a hallottakat, és az esetleges nevetés sem nyomja el a következő gondolatokat.

Nem feltétlenül tökéletes

Egy ilyen érzelmekkel teli napon mindenki megérti, hogy ha a meghatódottságtól néhány könnye kicsordul vagy a hangja megremeg, a nyelve itt-ott belebotlik a szavakba a beszédet mondónak. Bár érdemes a tökéletességre törekedni, nem szabad azt túlzásba sem vinni.

Beszéd, nem felolvasás

Sokkal megnyerőbbek azok a beszédek, amelyeket nem felolvasnak, hanem elmesélnek, elmondanak. Így könnyebb megtalálni az összhangot a násznéppel is. Ennek ellenére nyugodtan le lehet írni egy kis elegáns papírra a kulcsgondolatokat, eseményeket, emlékeket, amiről beszélni szeretnénk, jobb, ha nem olvasunk fel egy-két (netalán még több) kinyomtatott oldalnyi szöveget, mert garantálhatom, hogy többen is unni fogják.

Követi a jelenlevők reakcióit

Mint minden kommunikáció során, az esküvői beszédek alkalmával is pótolhatatlan a szemkontaktus. Így könnyebben megfigyelhető az is, hogy hogyan reagál a násznép és az ifjú pár a hallottakra. Ha szükség van rá, le lehet rövidíteni egy-egy történetet, ha láthatólag untatjuk a násznépet, vagy esetleg kicsit hosszabban mesélni arról, ami mindenkit szórakoztat.

Megható esküvői idézettel ékesített

Ha a beszédet mondó szeretné, válasszon egy, a beszédhez illő idézetet is, akár a Bibliából, akár híres költők tollából. Túlzásokba itt sem érdemes esni, azaz a beszéd ne csak idézetekből álljon, mert az könnyen elveszti személyes jellegét.

Gratulációval záródik

Nem kell túl bonyolítani az esküvői beszéd végét, elég azt egy szívből szóló gratulációval zárni, sok boldogságot és örömökben eltöltött életet kívánva az ifjú párnak.