Elmaradt a menyasszonytánc... Hogy mi?

2021.10.21

Menyasszonytánc helyett

Habár az esküvői szokásokkal és hagyományokkal a mai generáció kevésbé van tisztában, a menyasszonytánc kifejezést talán már mind hallottuk. Ez a téma a ceremóniamesteretekkel való egyeztetések során is biztosan fel fog merülni. Mivel ceremóniamesterként az esküvő házigazdájaként kell helytállnom, elengedhetetlen, hogy az este programjának minden részletét ismerjem. Tehát a személyes találkozók során a hagyományos lakodalom elemeit is át szoktam beszélni a fiatal párokkal. Az utóbbi években az egyik leggyakoribb kérdés a menyasszonytánc, és hogy vajon szükséges-e. Sok pár azonban már azzal sincs tisztában, hogy mi a különbség a menyasszonytánc és a menyecsketánc között. Tehát milyen hagyományról is van szó és mi alapján tudtok dönteni, hogy ez nektek való-e?

Hagyománya és jellemzői

A menyasszony és menyecsketánc célja a vendégsereggel való tánc, amely részeként megtörténik pénzbeli ajándékok átadása is. Hagyományosan a vőfély - manapság a ceremóniamester - feladata ennek felkonferálása. A tánc megnyitásakor a násznép felsorakozik és a kihelyezett kondérba vagy kosárba dobja a borítékokat a tánc előtt. A hagyomány szempontjából fontos része, amikor a menyasszony a vőlegény családtagjaival táncol, hiszen ez jelképezi a családba történő befogadását.

Menyasszony és menyecsketánc között hagyományos okokból és praktikus szempontokból is van különbség. A menyasszonytánc lényege az ara utolsó tánca lányként, a menyecsketánc pedig az első tánca feleségként. De mi is a különbség a gyakorlatban? Amennyiben a menyasszonytánc mellett maradtok, az esküvői ruhában kell majd végigtáncolni a vendégsereggel, melyet a vőlegénnyel való tánc zár. Ezután a pénzzel teli kosárral együtt elvonulhattok átöltözni. Menyecsketánc esetében pedig már a menyecskeruhában, éjfél után kezdődik a tánc. Célja azonos, azonban a menyasszonynak érdemes átgondolnia, hogy a választott ruhában mennyire lesz kényelmes a tánc. Sokan ebből az okból kifolyólag inkább a menyecsketáncot választják, hiszen egy százfős esküvőnél hosszabb táncra kell készülni. Ebben az esetben érdemes a hagyományos piros-fehér ruhaként egy kényelmesebb darabot kiválasztani.

Hogyan döntsünk?

A fentiek alapján a párok maguk dönthetik el, hogy szeretnék-e ezt a hagyományos elemet az esküvőjük napjára. Személyes véleményem és korábbi tapasztalatom alapján a fiatalabb generáció körében nem töretlenül népszerű választás. Általánosságban elmondható, hogy a vidéki lagzikon nem kérdéses a szükségessége, azonban a budapesti esküvőkön nem kötelező elem. Mire érdemes odafigyelnetek? Elsődlegesen, a saját személyiségetek és igényeitek alapján kellene dönteni. Továbbá érdemes a vendéglistát is figyelembe venni. Nem hangzik igazságosan, de ez a család és rokonok számára éppolyan fontos nap, mint számotokra. Ezért, amennyiben a hagyománytisztelő rokonság nagy számban lesz jelen, a menyasszonytánc kihagyása kényelmetlenségeket tud okozni.

A legfontosabb azonban, hogy mennyire idegen számotokra ez a hagyomány, illetve milyen okokból kifolyólag tartotok tőle? Ha összességében nem szimpatikus, abban az esetben azt szoktam javasolni, hogy hagyjuk ki teljesen a programból. Ilyenkor azonban nagyon fontos a vendégek előzetes értesítése, hogy más módon készüljenek ajándékkal és pénzbeli támogatással. Továbbá érdemes lehet az este elején jelezni, hogy a menyasszonnyal bármikor lehet táncolni.

Köztes opció, ha magával a tánccal nincs problémátok, de a hagyományos pénz dobálás nem elfogadható számotokra. Ebben az esetben kereshetünk valamilyen másik megoldást a klasszikus menyasszonytánc helyett. Gyakori manapság, hogy pénz helyett kaparós sorsjegyeket kérnek a vendégektől, amely a pénzdobálás elfogadható változata. De igény esetén akár teljesen ki is hagyhatjátok ezt a motívumot, csak a táncot megtartva. Sokaknak a hagyományosabb elemekkel van problémájuk, legyen szó a választott zenéről (igen, ez leggyakrabban csárdás) vagy az egyéb szokásokról (a pénzgyűjtő üst fakanállal verése). Ezektől is nyugodtan el lehet tekinteni, bátran választhattok modernebb, könnyen táncolható zenéket is.

Praktikus tanácsok

Ha a menyasszonytánc mellett tettétek le a voksot, érdemes pár részletre odafigyelnetek. Először is, fontos előzetesen jelezni a vendégeknek, hogy eszerint készüljenek az ajándékok szempontjából.

Továbbá, nektek arra kell készülnötök, hogy minden vendégnek illik táncolnia. Emiatt nagyobb vendégsereg esetében ajánlott a ceremóniamesterrel megbeszélni, hogy egy vendégre nagyjából 30 másodperc jusson. Kevésnek hangzik ugyan, de így is akár egy órás táncra kell majd számítanotok. Házigazdaként az én feladatom levezényelni a táncot és biztosítani, hogy az előre megállapodott időnél ne nyúljon hosszabbra. Igény esetén jelezhetem a vendégseregnek, hogy ne egyesével táncoljanak, hanem kisebb csapatokba összeállva vagy családonként.

Összességében azt gondolom, hogy az egyedi igényekhez alakítva az esküvő egy pozitív pontja tud lenni, azonban ma már a hagyományos elemeihez ragaszkodni nem szokás. A legfontosabb, hogy a ceremóniamesterrel történő egyeztetés során a számotokra megfelelő módon tervezzétek meg a részleteket.

Akár lesz menyasszonytánc (vagy menyecsketánc), akár nem... Akkor is szükségetek lesz egy "stage manager"-re ceremóniamester személyében, aki gördülékennyé teszi helyszínen a dolgokat.