Mindent az esküvői forgatókönyvről

2021.07.01

Mindazok, akik már túlvannak az esküvőszervezés rejtelmein, biztosan egyetértenek azzal, hogy sokkal bonyolultabb tervezési és szervezési feladatokat igényel mindez, mint amire előtte számítottak. Számtalan dologról kell dönteni, számos szolgáltatóval egyeztetni és a munkájukat összehangolni. Ki kell választanotok a tökéletes helyszínt, illetve összeállítani a vendéglistát és menüsort. Ez pedig nem csak az esküvőt megelőző időszakban igaz, hanem bizony a nagy napotokon is. Annak érdekében, hogy az esküvőtök az eltervezettek szerint alakuljon, mindenképpen érdemes egy forgatókönyvet írnotok. De mi is tulajdonképpen az esküvői forgatókönyv és miben tud nektek segíteni? Ebben a posztban mindent megtudhattok róla!

A forgatókönyv szükségessége és jellemzői

Az esküvői forgatókönyveteket úgy kell elképzelnetek, mint bármely más szervezett program időrendjét. Ebben szerepelnie kell minden mozzanatnak, eseménynek a tervezett időponttal és időtartammal együtt. Fontos feltüntetni az adott pontokhoz helyszínt és felelőst is, illetve szükség szerint megjegyzéssel is segíthetitek saját munkátokat. Ez adja majd a keretet az esküvő napjának és lesz segítségetekre, hogy elkerüljétek a csúszásokat.

Összeállításához segítséget kaphattok az interneten, hiszen ma már számtalan esküvői forgatókönyv minta tölthető le. Ezek segíthetnek elindulni a tervezésben. Azonban - amire később ki is fogok térni - a ceremóniamester is nagy segítségetekre lesz a tervezés során. Innentől pedig már csak személyre szabnotok kell az eltervezett menetrendet. Az alábbi listában összegyűjtöttem azokat a pontokat, amelyek bekerülhetnek a forgatókönyvbe.

A forgatókönyv elemei

Nézzük meg tehát, hogy hogyan is tudjátok összeállítani a megfelelő esküvői forgatókönyvet. Az alábbi elemek szinte minden esküvőn kötelező jelleggel szerepelnek, tehát ezekkel mindenképpen számolnotok kell.

Vendégvárás

Az esküvők nagyrésze többhelyszínes eseménysorozatból áll (polgári és templomi szertartás, majd vacsora), emiatt a vendégek fogadása és eligazítása jelentős időt vesz majd igénybe. Erre minimum egy órát számolnotok kell, ezidő alatt pedig illik italokkal és valamilyen előétellel várni a vendégsereget. Ehhez kapcsolódóan fontos kitérni a helyszínek közötti utazás idejére is, melyet szintén érdemes külön pontként feltüntetni. Mindez az adott helyszínekre hívott szolgáltatók érkezési idejével is összehangolandó.

Szertartások - polgári és egyházi

Teljesen a pár döntése, hogy milyen szertartást szeretne az esküvője részeként. A forgatókönyv szempontjából azonban fontos tudni, hogy a polgári szertartás általában fél óra, az egyházi pedig ennél valamivel hosszabb. A két szertartásra összesen érdemes másfél órát szánni, főleg ha külön szertartásvezetőt is felkértek egy személyesebb és kötetlenebb szertartás érdekében. Utóbbi esetben lehetőségetek van saját magatok írt fogadalmak elmondására is. Ilyen esetben természetesen a szertartás több időt vehet igénybe, mint az egyszerű anyakönyvvezetői kötött forma esetén.

Fotózás

A fotózás időtartama kizárólag a vendégek számától függ, értelemszerűen kétszáz fős esküvő esetén akár többórás része is lehet a programnak. Legalább 45-60 percet érdemes rászánni, azonban a ceremóniamester segítségével sokkal hatékonyabban és kevésbé káoszosan tud zajlani a csoportképek elkészítése. Emiatt nagyon fontos a CM és a fotós jó együttműködése, hiszen ezáltal a fotózás is szórakoztató része lehet a programnak.

Ajándékozás, gratulációk

Szintén a násznép nagyságától függ, de ennél a pontnál is érdemes 30-60 perccel tervezni. Ez az a rész, ahol a család és ismerősök egyesével gratulálhatnak nektek, valamint átadhatják ajándékaikat is. Amennyiben előre egyeztetitek a fotóssal, természetesen itt is készülhetnek nagyszerű és emlékezetes képek.

Vacsora, torta

Természetesen az evés-ivás a vendégsereg egyik kedvenc része. Érdemes összességében 2-3 órát rászánni, amelybe beletartozik az ételek felszolgálása és elfogyasztása, a tortavágás és az ehhez kapcsolódó előkészületek.

Játékok

A ceremóniamesterrel előre egyeztetett program, ahol a ti igényeitek és személyiségetek a meghatározó. Mivel az este egyik kiemelt pontja, számos játék közül válogathattok a tervezés során. A legnépszerűbb játékokról részletesen itt olvashattok. Azután, hogy egyeztettük a ti igényeiteket (mennyire szeretnétek majd szerepelni, modern vagy hagyományos irányba induljunk el), érdemes 4-5 játékot kiválasztani. A nagy napon azonban a vendégsereg hangulata és igényei is meghatározók, ezt pedig ceremóniamesterként nekem kell megéreznem és megfelelően kezelnem. A tapasztalat azonban az, hogy a vendégek mindig élvezik a közös játékokat az ifjú párral, így szintén 30-60 perccel számolhattok.

Nyitótánc és menyasszonytánc

Mindkettő hagyományos és nagyon népszerű eleme a lakodalomnak, tehát semmiképpen se hagyjátok ki. A kettőtök első tánca után itt van lehetősége a vendégeknek is táncolni a menyasszonnyal általában egy órás időtartamban.

Választható elemek

A fenti pontok nagyjából kötelező elemei az esküvőnek, a párok szinte sosem szokták kihagyni a nagy nap programjából. Ezeken kívül azonban érdemes további elemeket is feltüntetni a forgatókönyvben, hiszen a megfelelő tervezés a kulcsa a tökéletes esküvőnek. Mik lehetnek ezek?

  • Menyasszony esetében az öltözés, smink és haj elkészítése: ezt is érdemes átgondolni, hogy mikor és mennyi időt szánjunk rá a programból
  • Menyasszonyrablás: régi hagyomány, amely azonban a mai napig gyakori része az esküvőknek. Lényege, hogy az elrabolt menyasszony visszaszerzése érdekében a férjnek valamilyen vicces feladatot kell teljesítenie. Természetesen ezt előre betervezni nem tudjuk, de érdemes az este programját kicsit lazábbra tervezni, hogy egy esetleges rablás is nyugodtan beleférjen.
  • Prezentáció a párról: gyermekkori képektől kezdve egészen az esküvőig a pár életének és kapcsolatának meghatározó pillanatait összefoglaló film.
  • Szülőköszöntő: a menyasszony elköszönése családjától, általában valamilyen személyes ajándékkal.

A ceremóniamester forgatókönyve

Fontos tudnotok továbbá, hogy nem csak ti készültök forgatókönyvvel a nagy napotokra, hanem a profi szolgáltatók is. Ceremóniamesterként minden esetben készítek forgatókönyvet, amelyet természetesen többször egyeztetek az ifjú párral is. Ennek oka, hogy az esküvőtök házigazdájaként fogom végig kísérni a nagy napotokat, ami komoly felkészülést igényel. Nézzük meg, hogy miért fontos és miben segít a megfelelő összhang a ceremóniamester és a pár között:

  • Fontos, hogy a ti forgatókönyvetek egyezzen az általam összeállítottal, azaz hogy azonos programsorral és időbeosztással készüljünk.
  • Több éves tapasztalatom segíti a párokat már az időbeosztás kidolgozása során is, hogy minden részlet szerepeljen a forgatókönyvben - ezzel tudjuk minimálisra csökkenteni a hibák és elfelejtett dolgok listáját.
  • A közösen megbeszélt felelősök ismerete engem is segít, hogy a felmerült kérdésekkel kikhez fordulhatnak a vendégek, illetve én magam is a nap folyamán
  • A forgatókönyv alapján tudom a vendégek fogadását és a helyszínek közötti utazásukat koordinálni.
  • Az összeállított forgatókönyv segítségével a szolgáltatók munkájának összehangolásáért is én felelek: időben előre jelzem a fotósnak, hogy mikor készüljön a csoportképekkel vagy, hogy a catering csapat mikor hozhatja az esküvői tortát.
  • A közös időbeosztás segít abban, hogy a vendégeitek számára információforrásként is rendelkezésre álljak, ezáltal a rengeteg kérdéssel senki sem hozzátok fordul majd.

Mi történik, ha becsúszik egy baki?

Sajnos még a legjobb tervezés mellett is előfordulhat, hogy valami váratlan történés akasztja meg az esküvői programot. A túl jó hangulatban elfeledkezhetünk a tortavágásról, a fotózás a megfelelő fények miatt bármikor csúszhat - mindez pedig az adott pillanatban módosítja az előre elkészített forgatókönyvet. Sokéves tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy ez az esküvők legalább felénél elő szokott fordulni. Mindez nem a ti és nem is a szolgáltatók hibája, egyszerűen ilyen az élet. Pontosan ezek miatt van szükség a forgatókönyvre, hogy ilyen helyzetekben ne kapkodással és pánikkal kelljen elkezdeni a 'tűzoltást'. Ahogy fentebb is említettem, a megfelelő összhang nagyon fontos a pár és a CM között - egy közösen kidolgozott forgatókönyv ilyenkor sem fog cserbenhagyni. Tapasztalt ceremóniamesterként úgy tudom kezelni a program utolsó pillanatban történő változását, hogy abból a vendégsereg semmit sem vesz észre. Mindezzel biztosítható a töretlen jó hangulat, a pár számára pedig egy stresszmentes esküvő.

Praktikus tanácsok
Tervezzetek "pesszimistán"!

A nagyobb lélegzetvételű, sokszereplős részekre inkább hagyjatok rá biztonsági időt, hogy elkerüljétek a csúszást. Hidd el, ti fogtok a legjobban örülni annak, ha a fotózás és az ajándékozás között lesz 15 perc üresjárat! Ezekben az 'ajándék' szünetekben ti egy kicsit egymásra koncentrálhattok, félrevonulhattok a vendégseregtől. Mindeközben pedig ceremóniamesterként én gondoskodom a vendégek szórakoztatásáról. Ilyen üresjáratok kitöltésére tökéletes lehet egy-egy, előzetesen leegyeztetett játék a hangulat fenntartása érdekében. Ugye milyen jól hangzik?

Egyeztessetek a szolgáltatókkal!

Ez elengedhetetlen, hiszen az ő munkájukhoz szükséges időt a legjobban ők tudják kiszámítani. Emiatt minden esetben egyeztessetek az összes résztvevő szolgáltatóval, hogy milyen intervallumban tervezhettek velük.

Figyeljetek oda a részletekre is!

Gondoljátok át az egész nap eseményeit, hogy biztosan minden bekerüljön a listába. A felelősök megjelölésekor ne felejtsétek el a telefonos elérhetőségeket is feltüntetni, hogy hirtelen felmerülő probléma esetén egyből utol tudjátok érni őket. Érdemes lemérni az utazási időket a helyszínek között és ezt is feltüntetni, mivel többhelyszínes esküvő esetén akár félórás - órás csúszást is eredményezhet, ha elfelejtkeztek róla.

Ne felejtsétek el a családot!

Habár szolgáltatóként nem javaslom a családtagok bevonását, az előkészületek során nagyon hasznos tud lenni aktív részvételük. Legyen szó az öltözködésben való segítségről vagy a terem előkészítéséről és díszítéséről, a család sok terhet le tud venni a vállatokról. Emiatt hasznos lehet számukra egy külön forgatókönyvet készíteni, hogy számukra is egyértelmű legyen, hogy kire mikor lesz majd szükségetek. Ezzel még gördülékenyebben fognak zajlani a színfalak mögötti teendők.

A vendégeknek nem kell programfüzet!

A forgatókönyv elengedhetetlen része az esküvőnek - de csak számotokra. A vendégeknek kiosztani azonban nem szükséges, sőt még problémát is tud okozni. Semmi szükség arra, hogy folyamatosan a menetrendet nézzék és probléma vagy csúszás esetén egyből jöjjenek a kérdések és aggodalmak. Bőven elég, ha ti és a résztvevő szolgáltatók képben vannak a programok időzítésével. Velük azonban mindenképpen osszátok meg, hiszen az ő dolgukat is megkönnyítitek ezzel.

Bízzátok a ceremóniamesterre!

Annak érdekében, hogy ténylegesen élvezni tudjátok a nagy napotokat, nektek el kell feledkeznetek a forgatókönyvről! Mindezt pedig akkor tehetitek meg, ha van egy támogató szereplő, aki figyelemmel kíséri az időrendet és felel annak betartásáért. Erre pedig tökéletes esküvőtök házigazdája, a ceremóniamester. Onnantól tehát, hogy megérkeztek a vacsora helyszínére, adjátok át a felelősséget és élvezzétek a hajnalig tartó táncot!

Folyamatos precíz egyeztetés mindenkivel a siker kulcsa
Folyamatos precíz egyeztetés mindenkivel a siker kulcsa

Hiába a precíz szervezés, a Nagy Napon pillanatok alatt káosz lehet úrrá ceremóniamester nélkül.