Lerészegedett a haverom - Kínos helyzetek, ha nincs ceremónimester

2020.03.21

"Féltünk attól, hogy mindenki minket talál meg a kérdéseivel, hogy mikor lehet átadni az ajándékot, kimehetnek-e egy cigire a nyitótánc előtt - mondta egy pár, amelyik úgy döntött, ceremóniamesterre van szükség az esküvőjükön. 

Sokan utálják, ha egy idegen irányítja a násznépet, de szerintünk a nap nyugalma érdekében szükség van rá."

"A családból úgyis megoldja valaki." " A legjobb haverom kész ceremóniamester!" "Tibi tök mikrofonérzékeny, majd ő tereli a népet!" "Szerintünk személytelen, ha egy idegen szerepel az esküvőn, a mi barátaink úgyis utálják a játékokat."

Rengeteg ehhez hasonló kijelentést hallottam már párjainktól, amikor rákérdeztem, igényt tartanak-e ceremóniamesterre. Nincs is feltétlenül szükség külső segítségre, de ha sok a tervezett program az esküvőn, és nagy a létszám, fontos, hogy valaki ott legyen és részt vegyen a násznép bevonásában.

Valóban lehet olyan barát, családtag, aki alkalmasnak tűnik a feladatra, de át kell gondolni, hogy terhelni akarunk-e ilyesmivel egy vendéget. Hisz ez egy olyan munka, ahol jókor jó helyen kell lenni, nem részegen, nem éppen akkor, amikor jól esik.

Említek példákat: a pár számára fontos életút fotóklipről lemaradt a család fele, mert senki nem hívta fel a figyelmet a kezdésre, 180 fős esküvőn a vacsora kezdés egy órát csúszott, mire bekóválygott mindeni a terembe, és megtalálta a helyét, a halk szavú vőlegény beszédére nem figyelt senki, Évi menyasszonyunk pedig izgatottan várta, ki fogja elrabolni a menyasszonytánc végén, de ezt a férfiak elfelejtették megbeszélni egymás közt. Ha lett volna egy alkalmas ceremóniamester, ezek és még sokkal több baki elkerülhető lett volna.

Laci és Viki ragaszkodott hozzá, hogy az egyik nagydumás barátjuk irányítson, amikor kell, ők mindent megbeszélnek vele, ehhez képest már 11-kor teljesen lerészegedett, és nem volt beszámítható állapotban. Semmi sem akkor történt, amikor a pár szerette volna.

Mégis mire jó a ceremóniamester?

Az esküvő is a vendéglátásról szól, és kell egy házigazda, aki leveszi a pár és a család válláról a terhet, amikor invitálni kell a vendégeket a ceremónia, a vacsora, a menyasszonytánc kezdéséhez, a tortavágáshoz. Szükség esetén koordinálja a pár által kért játékokat, és útbaigazítást ad, ha több helyszínen zajlik a nap. De akár segít szedni a büféasztalról az időseknek, és a helyükre navigálja a vendégeket, ha előre meghatározott az ültetés.

Kérdés, hogy mi a különbség a vőfély és a ceremóniamester között? A vőfélyt elsősorban népies és erősen hagyományőrző hangulatú esküvőkre ajánlom. Mert népviseletben jelenik meg, rigmusokban beszél, már szertartás előtt a lánykikéréstől , hajnalig a násznéppel marad és mulat. Rímekbe szedi a mondanivalót, feladatok elé állítja az ifjú párt, mindig a társaság szerves része és a pár szócsöve.

A ceremóniamester a vőfélyhez képest modernebb (öltönyt, inget visel), a háttérből intézkedik, koordinál, hogy a nap menete gördülékeny legyen. Emellett felkonferál, műsort vezet, és egy - két játékkal a bulit is beindítja. Általában kellemes orgánumú, megnyerő stílusú úriember.

"Féltünk attól, hogy a nagy napon mindenki minket talál meg a kérdéseivel, hogy mikor lehet átadni az ajándékot, kimehetnek-e egy cigire a nyitótánc előtt, és merre van a WC? Nehezen vettük rá magunkat, hogy ismeretlent fogadjunk fel házigazdának, de megérte. Többször beszélgettünk az esküvőnk előtt, és tényleg hatalmas segítség volt. Jó ismerősként váltunk el a végén!"- számolt be egy pár.

Ha belefér a büdzsébe, érdemes profi házi gazdát fogadni, nemcsak a jelenléte miatt, hanem a rengeteg ötletért, amivel hozzájárulhat a buli sikeréhez."