Megerősítő szertartás, azaz a szertartásvezető szerepe

2020.08.04

Miért jó a megerősítő szertartás?

A megerősítő szertartás a házassági fogadalom megerősítéséről szól, melyet a hivatalos házasságkötés után néhány nappal, de akár évtizedekkel később is tartható. Az alábbi cikkben válaszolunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, többek között arra, hogy ki az a szertartásvezető, vagy mikor és kiknek érdemes megerősítő szertartást tartaniuk.

Egyedi esküvő, egyedi szertartással

Ha az anyakönyvvezető által megtartott hivatalos eskütételt színesebbé, egyedibbé szeretnétek tenni, akkor érdemes egy szertartásvezetőt fogadnotok. Ő az a személy, aki az egész eseményt a ti igényeitekre tudja szabni. Az általatok megálmodott helyszínen, dekorációval, egyedire szabott fogalomtétellel, akár idegen nyelven is levezeti azt. Fontos kiemelni, hogy ez nem lesz hivatalos házasságkötés, de ez mit sem von le az értékéből.

A fogadalomtétel ilyenkor általában néhány nappal vagy héttel a hivatalos papírmunka, azaz anyakönyv vezetőnél aláírt családjogi nyilatkozat aláírása után történik, általában a lakodalommal egy napon.

Megerősítő szertartás, azaz szertartásvezető házassági évfordulóra

Gyakran kérnek fel a házastársak szertartásvezetőt házassági évfordulóra is. Ezt az eseményt nevezzük megerősítő szertartásnak. Ez egy kedves gesztus a másik házastárs felé, ami amellett, hogy eleveníti a nagy napot, a pár tagjai ismét fogadalmat tesznek ezzel megerősítve, hogy még mindig kitartanak jóban és rosszban egymás mellett.

Ez az esemény jóval túlmutat a szokásos virág és vacsora kettősén túl, ennek ellenére a pártól függ, hogy milyennek szeretnék ezt a napot.

Lehet egy meghitt, szűkkörű szertartás csak a házastárssal, legfeljebb néhány közeli rokonnal és baráttal, de akár rendezhettek egy nagyszabású lakodalmat is, ceremóniamesterrel, tortával és hatalmas bulival. Rajtatok múlik, hogy hogyan szeretnétek újra ünnepelni. A szertartás természetesen az általatok kiválasztott időpontban és helyszínen történik.

Mikor szoktak megerősítő szertartást tartani?

Kerek évforduló alkalmával

A párok leggyakrabban kerek évfordulókor szoktak szertartásvezetőt fogadni, ezzel a gesztussal kedveskednek egymásnak, hogy az érzéseik az évtized(ek) alatt mit sem változtak. Az első kerek évfordulót (10.) rózsalakodalomnak nevezik, ezeket a porcelán-, gyöngy-, rubin-, arany- és gyémántlakodalom követi.

Fontos évfordulók ünnepére

Nem feltétlenül kell tíz évet várnotok az első lehetőségre, már akár az első évfordulót is megünnepelhetitek különleges módon.

Egy nehezebb időszak lezárása

Több házaspár választja a megerősítő szertartást egy hosszabb, nehezebb, akár kritikus időszak lezárásaként is, amikor ismét kifejezik egymás iránti szeretetüket és elkötelezettségüket.

Elhalasztott lakodalom miatt

Egy másik gyakori oka a megerősítő szertartásnak, hogy a pár az esküvő időpontjában anyagi vagy egyéb okok miatt csak egy szerényebb szertartást tudott megengedni, így ezen alkalommal szeretnének nagyobb társaságban és egy nívósabb helyen ünnepelni mindenkivel, aki számít.

Különleges körülmények okán

Ha idén szeretnétek esküdni, a jelenlegi körülmények miatt is hasznos lehet egy megerősítő szertartásban gondolkoznotok. Amennyiben az esküvőt nem akarjátok elhalasztani, de nem tudtok a családotokkal és barátaitokkal együtt ünnepelni, érdemes megfontolni, hogy jövőre, amikor már nem lesz a nagyobb rendezvényeknek akadálya, akkor újra fogadalmat tesztek egy szertartásvezető jelenlétében és a lagzit is egy évvel elhalasztjátok.

A megerősítő szertartásnak tehát számos formája és lehetséges időpontja van, nincsenek kőbe vésett szabályok. Igazából csak rajtatok múlik, hogy mikor szeretnétek egy újabb, különleges napot eltölteni életetek párjával egy kisebb vagy nagyobb ünnepség keretében.