Ceremóniamesterre vagy vőfélyre van szükséged? Most megtudhatod!

2021.01.24

A saját esküvőnktől azt várjuk, hogy életünk legboldogabb napja legyen, míg mások esküvőjén egy nagyot akarunk bulizni, lehetőleg kínos csend és pillanatok nélkül. Ez mind egyszerűen és jól hangzik: és ilyen is lehet az esküvőnk, ha valaki a segítségünkre van az esküvő megszervezésekor és lebonyolításakor: ezek nagy részében segíthet a vőfély vagy a ceremóniamester. Bár sokan azt gondolják, hogy a két hivatás egy és ugyanaz, ez nem ilyen egyszerű. Az alábbi cikkben ki fogunk térni a vőfély és a ceremóniamester közötti hasonlóságokra és különbségekre is.

Fontos, hogy a kiválasztott ceremóniamester szívből végezze munkáját.
Fontos, hogy a kiválasztott ceremóniamester szívből végezze munkáját.

Mindenképpen szükség van ceremóniamesterre, vőfélyre?

Attól függően, hogy hány esküvőn voltunk életünkben, könnyen lehet, hogy nem nehéz megkülönböztetnünk azokat, amelyek (jó) vőfély vagy ceremóniamester segítségével vagy e nélkül folytak le.

Ha esküvőszervező, rendezvényszervező, ceremóniamester, vőfély stb. a foglalkozásunk, könnyen lehet, hogy meg tudunk birkózni mi is a feladattal. De még ha erről is van szó: akarjuk ezt? Megéri pénzt spórolni azon a napon, amelyiket életünk legboldogabbikának szeretnénk tudni? Megéri egy rendezvény apróságait intézni, miközben a fő feladatunk az, hogy vőlegény vagy menyasszony legyünk? Egészen leegyszerűsítve: akarunk extra órákat dolgozni az esküvőnk napján? Ha a válasz erre a (költőinek hangzó) kérdésre igen lenne, érdemes még egyszer belegondolni, hogy van-e tapasztalatunk abban, hogy több tucat vagy több száz vendéget koordináljunk.

Vőfély és ceremóniamester: miért gondolják sokan, hogy a kettő ugyanaz?

A két hivatás között sok hasonlóság van. Elsősorban az alap "funkció", az ok, amiért az esküvőn vannak: mindkettőjük célja az, hogy az esküvő minél kevesebb problémával, minél gördülékenyebben játszódjon le. Ezzel a házasodó pár válláról veszik le a terheket, hogy ne csak a vendégeknek legyen emlékezetes a nap, de a vőlegény és menyasszony is élvezhesse a nagy eseményt. Vőfély és ceremóniamester nélkül sokszor hatalmas, kellemes buli kerekedik, azonban a házasodó párnak inkább fáradságos, nehéz élménynek marad meg a nagy nap.

Mind a (jó) vőfély, mind a ceremóniamester kiváló problémamegoldó képességekkel rendelkezik, jól kezelik a stresszes helyzeteket, amelyek gyakoriak egyes esküvőkön, ahol a jókedv mellett az alkohol és rég nem látott ismerősök társasága sokszor konfliktusokhoz vezet. Mindezek mellett pedig jó vezetői képességekkel rendelkeznek: hogyan máshogy tudnának akár több száz embert sikeresen koordinálni hétről hétre!? Sok szempontból tényleg ők az esküvő falkavezérei vagy irányítói: mivel ők nem közvetlen ismerősök, jobban hallgatnak rájuk a kompromisszumokra kevésbé kész vendégek, és határozottan, de minden körülmények között udvariasan irányítják a vendégsereget. Egy tapasztalt ceremóniamester vagy vőfély már mindent látott: számukra a meglepetés gyakorlatilag lehetetlen.

Mind a vőfélyek, mind a ceremóniamesterek kommunikációja könnyed, alapvető elvárás a tiszta beszéd, erőteljes és érthető hang, és egyik szakmában sem találunk lámpalázas, nagyobb tömegek előtt bizalmukat vesztő személyeket.

És mik a különbségek?

Mint tudjuk, az ördög a részletekben lakozik. Lássuk a különbségeket a két munkakör között. A válasz egyébként egyáltalán nem bonyolult.

A vőfély

A vőfélyt inkább falusi környezetben találjuk, a szerepe sok szempontból a vidéki hagyományok őrzése az esküvők világában: mondhatjuk, hogy ő az igazi falusi lagzik szíve. A vőfélyt mindig népies viseletben találjuk: legyen szó díszes mellényről, szalagokkal díszített, ún. vőfélybotról, bokrétás kalapról vagy hasonlóról. Ehhez a szerephez tradicionálisan nagyon sok vizuális elem tartozik.

Ők azok, akik

 • rímekben beszélnek,
 • a vőlegény részére verssel fogják elkérni a menyasszonyt a szülőktől,
 • népies játékokat ajánlanak és rendeznek az ifjú párnak: ilyen pl. a tojásgörgetés (ez azt jelenti, hogy a vőlegény egy asztalra áll fel, a menyasszony pedig az egyik nadrágszárán fel, a másikon legurítja a(z esetleg fagyasztott) tojást: jó esetben anélkül, hogy megsérülne a tojás),
 • végigtáncoltatják a teljes násznépet,
 • és a klasszikus repertoár részei az ízes, sokszor pajzán versek és viccek is.

A ceremóniamester

A ceremóniamester egyszerűen szólva egy modern vőfély. Az új szerep nem véletlen: az utóbbi kb. 150 évben erőteljes urbanizáció (városiasodás) volt jellemző Magyarországon, ma már a lakosság több mint 70%-a városi környezetben él. Az új helyzet új szokásokat, elvárásokat alakított ki az esküvők területén is. Mindezeknek a ceremóniamester felel meg a legjobban, aki a modernebb, városi esküvőket vezényli le, és a tevékenységei közé erőteljesebben mutatkozik meg az esetleges problémákat megoldó műsorvezető és irányító szerep. Mire eljön a nagy nap, a ceremóniamester a fiatal pár jó barátja, segítője bármilyen felmerülő feladat során. Nem is gondolnánk, mennyi nem tervezett apróság kerül elő az esküvő napján...

Elmondhatjuk, hogy míg sok vőfélynél a klasszikus vizuális közösségi elemekre esik nagy hangsúly, a ceremóniamesternél a személyre szabott, individuális igények kielégítése az egyik legfontosabb feladat. Míg egy vőfély az esküvők meghatározott, kis közösség (tradicionálisan a faluvilág, vidék) által behatárolt szabályai szerint szervezi meg és bonyolítja le az esküvőt és lakodalmat, a ceremóniamester a fiatal pár minden igényét igyekszik megvalósítani, hogy a násznépnek egy igazán felejthetetlen élményben lehet része. Mindezt úgy teszi, hogy a hagyományos elemek sem merüljenek feledésbe, ha ez a kérés: pontosan úgy, ahogy a menyasszony és vőlegény szeretné.

Miben segíthet pontosan a ceremóniamester?

Mielőtt megveszünk egy szolgáltatást (vagy terméket), mindig érdemes meggyőződni arról, hogy pontosan miért is fizetünk. Ez még inkább igaz, ha valamit először vásárolunk: az esküvők általánosságban első esküvők. De ha mégsem az első esküvőnket tervezzük, ez semmiképp sem gyakori alkalom. Még Gábor Zsazsa, aki életében 9-szer házasodott, is "mindössze" 5 évenként járult az oltár, vagyis az anyakönyvvezető elé.

Ahogy minden ifjú pár, úgy minden esküvő és lakodalom is más, és egy jó ceremóniamester minden alkalommal egy kissé másik arcát mutatja. Tehát nagyon sok függ attól, hogy pontosan miben egyezünk meg a ceremóniamesterrel, de általánosságban az alábbiakban számíthatunk segítségre:

 • nem egy sémát vagy mintát követ majd a lakodalmunk, hanem egyéni igényeinket figyelembe véve domborítja ki a személyiségünket,
 • ha erre kérjük, "stand-upos", humoros egyéniségével jó hangulatban tartja a vendégsereget,
 • általában (ha szeretnénk ilyeneket), a modernebb játékokat hozza be, mint a pár‑kvízt, tombolát és hasonlókat, de természetesen ismeri a hagyományosabb játékokat is,
 • a jó ceremóniamester nagyon jól ismeri az emberek (mind egyének, mind kisebb és nagyobb társaságok) hangulatát, és pontosan tudja, hogy mikor kell csendben maradni, és mikor kell berobbanni,
 • pontosan ezért sokan úgy tervezik meg az estét a ceremóniamesterrel, hogy nem kell sok részlethez ragaszkodni: egy táncoló "vonatozás" egy jó pillanatban kiváló lehet, de az is elképzelhető, hogy a hangulat úgy változik majd, hogy ezt jobb lesz kihagyni,
 • természetes elvárás egy jó ceremóniamestertől az udvariasság, a jól öltözöttség és a kifogástalan, természetes és közvetlen stílus egészen a buli legvégéig,
 • a csizma, hagyományos öltözék, vőfélybot, és (sokszor erőltetett) versek, viccek és játékok helyett öltönyt, és rengeteg háttérmunkát kínálnak a ceremóniamesterek. Ezek részei:
 • a különböző szolgáltatók tájékoztatása, összehangolása (ha nem szerveztünk még esküvőt, talán nem is hinnénk, milyen rettentő szervezési feladatokkal kell megbirkózni),
 • a násznép koordinálása akkor is, amikor közülük sokan már saját magukat is kevésbé tudják koordinálni,
 • a csoportképek összeállítása, hogy mindenkinek kiváló, maradandó emlék maradjon a nagy nap,
 • a vendégek esetleges problémáinak kezelése,
 • készenlétben állás a háttérben, és a megadott / legjobb pillanatokban előtérbe helyezkedés.
 • és vannak az "apróságok", amelyek nem tűnnek nagy dolgoknak, de ha van két extra kéz, az már nagy segítség, ha pedig ez a két kéz egy igazi profihoz tartozik a témában, akkor felér egy fél tucat segítővel is:
 • szükséges kellékek ellenőrzése,
 • bokréták, kitűzők, karszalagok kitűzése, kiosztása,
 • egyeztetés a pappal / lelkésszel,
 • segítség az ültetésben,
 • a programok, vacsora, stb. felkonferálása,
 • egy-két jó szó a vendégeknek: kicsiknek és időseknek is,
 • a menetrendet igyekszik betartatni, de nem minden áron: jól tudja, hogy mikor kell háttérbe vonulnia és reflektorfényben tevékenykednie, és észben tartja, hogy a legfontosabb a násznép dinamikája és hangulata.

Kit "szokás" választani?

Egyre elterjedtebb korunkban, hogy kevésbé kell követnünk a trendeket, saját magunk akarunk arról dönteni, hogy hogyan éljük az életünket - vagy éppen azt, hogy hogyan nézzen ki az esküvőnk.

Ezzel együtt azonban sosem árt ismerni a fontosabb folyamatokat. Az utóbbi időben a vőfélyek, ha nincsenek is kihalófélben, sokan ceremóniamesterségre váltottak át, egyesek mindkét szerepet igyekeznek fenntartani (bár ez kevésbé hiteles) és mondhatjuk, hogy a változó igények miatt egyre többen a ceremóniamestereket részesítik előnyben.

A jó ceremóniamester kiválasztásánál különösen fontos a rutin, tapasztalat, emberismeret, biztonság: mindezek kellemes, nem túljátszott önbizalomhoz vezetnek, amely mindenkit jó kedvre derít.

A ceremóniamester NEM egy vőfély a bot és a hagyományos ruhák nélkül: lehetséges olyan vendégsereg és ifjú pár, akinek vőfélyre van szüksége. Azonban, ha a vőfély nem felel meg tökéletesen arra, amit szeretnénk, akkor a ceremóniamester lesz majd igazán a segítségünkre.

Válasszunk akár vőfélyt, akár ceremóniamestert az esküvőnkre, ne feledjük el, hogy a "kémia", a személyes kapcsolat, jó viszony az egyik legfontosabb része ennek a munkakapcsolatnak.

És az is természetes, hogy mind a vőfély, mind a ceremóniamester feladata, felelőssége, sőt, hivatása az, hogy az esküvő igazán kiváló és felejthetetlen legyen!

Eldöntötted, hogy ceremóniamestert szeretnél? Fiatal, ámde határozott esküvői házigazda vagyok. Karakteres stílusommal, humorommal teszem felejthetetlenné lakodalmad: