8 tipp zöld esküvő szervezésére

2020.11.01

A környezetvédelem nem csak a mindennapi életben fontos, hanem a különleges alkalmakor, mint például egy esküvő megszervezése és lebonyolítása során is. Ti is szeretnétek zöldebb esküvőt? Itt van néhány tipp, amit könnyen megvalósíthattok.

Green wedding, azaz zöld esküvő

Külföldön már egyre népszerűbbé váltak a zöld megoldások az esküvőszervezés során is. A környezet és az egészség előtérbe helyezésével sokszor tetemesebb összegeket is megspórolhattok. Egy-két apróbb változtatással ti is sokat tehettek a környezetünkért.

  • Jegygyűrű etikus forrásból

Már a jegygyűrű kiválasztásánál is figyelmet fordíthattok a környezetre. Hol bányászták az érceket, honnan jön a drágakő? Figyelnek a cégek az emberi jogokra, hogy ne legyen gyermekmunka bevonva? Milyenek a munkakörülmények?

  • Esküvői ruha kölcsönzése

Nem szükséges új esküvői ruhát vásárolnod, bérelheted vagy másodkézből is beszerezheted azt. Így nem csak a környezetet kíméled, hogy nem kell egy plusz új ruhát legyártani, hanem a pénztárcátokat is.

  • Kevesebb vendég, kisebb ökológiai lábnyom

Minél nagyobb az esküvő, annál nagyobb az ökológiai lábnyoma. Nagyobb esküvői helyszínre lesz szükségetek, amihez több dekoráció, világítás és takarítás szükséges. Természetesen az étel- és ital fogyasztás is megemelkedik. Ezek termékeket mind le kell gyártani, el kell készíteni, majd kiszállítani. Ezen folyamatok mindegyikével új alapanyagokat használtok fel és több károsanyag-kibocsátás keletkezik. Érdemes gondosan átgondolnotok a vendéglistát.

  • Ne dőljetek be minden esküvői reklámnak

Az esküvő és a lakodalom szervezése során rengeteg reklámmal fogtok találkozni. Apró díszítésektől a kiegészítőkön át mindenféle luxustermék fel fognak bukkanni. Mielőtt valamibe beruháztok, gondoljátok át, hogy tényleg szükségetek van-e rá.

  • Kevesebb, újra használható vagy természetes díszítés

Az esküvői dekoráció 99%-ára biztos nem lesz szükségetek a későbbiekben. Használjatok természetes díszítést, lehetőleg szezonális virágokból. Ha mégis szeretnétek több dekorációt, vásárlás helyett, ha lehet, béreljétek a díszítést is, hogy ne kelljen a kukában végeznie (a szelektívben sem) annak a sok szalagnak, asztaldísznek, lufinak.

  • Ételek kisebb ökológiai lábnyommal

Ez nem csak ökológiai, hanem etikai kérdés is. Milyen forrásból, mennyire messziről származnak az esküvői menühöz használt alapanyagok? Biztosak vagytok abban, hogy minden fogásnak kell húst tartalmaznia? Higgyetek el, nem csak a vegetáriánusok vagy a vegánok kaphatnak külön készített ételeket, hanem mindenki számára készülhet ízletes, húsmentes esküvői menü.

  • Ételmaradék szétosztása

Bármennyire is pontosan próbáljatok kalkulálni, hogy mennyi ételre lesz szükségetek, szinten garantált, hogy lesz ételmaradék. A plusz adag főételt vagy sütemény a lagziból később távozó vendégek között szétoszthatjátok. Előre meg is kérhetitek a násznép néhány tagját, hogy hozzanak magukkal egy-két kisebb ételhordó dobozt, hogy ne egyszer használatos műanyagokat kelljen ehhez használnotok.

  • Tárgyak helyett élmény

Nászajándék helyett kérjetek élményt vagy hozzájárulást a nászutatokhoz. A köszönő-ajándék is legyen természetes, használható vagy hasznosítható tárgy, ne csak valami csecse-becse. Adhattok például kis papírzacskóban elültetendő magokat, kis üveg organikus mézet vagy lekvárt, természetes alapanyagokból készült szappant, organikus fűszereket, teát, esetleg bort.

Ugye nem is olyan bonyolult zöldebbé varázsolni az esküvőtöket?