12 tipp esküvői készülődéshez

2020.11.02

Az esküvői készülődés hatalmas, sok időt felemésztő feladat. Néha úgy érzitek, hogy minden a feje tetején áll? Akkor az alábbi lista mindenképp segíteni fog, hogy a legfontosabb dolgokról ne feledkezzetek meg.

  • Milyen esküvőt szeretnétek?

Fontos, hogy már a legelején eldöntsétek, hogy csak az anyakönyvi hivatalban szeretnétek-e szertartást, vagy legyen templomi esküvő is. Legalább 4-5 hónappal az esküvő előtt érdemes elkezdeni a készülődést, hogy mindenre legyen időtök.

  • Névválasztás

Ne feledjétek, hogy a házassági szándék bejelentésekor a házassági nevekről és a leendő gyereketek vezetékneveiről is nyilatkoznotok kell az anyakönyvi hivatalban.

  • Mennyibe kerül egy esküvő?

Az anyagiakra vonatkozó kérdést nem lehet megkerülni. Amennyiben egy nagyobb szertartást és lakodalmat terveztek - és miért ne akarnátok a barátokkal és a családdal együtt ünnepelni ezt az életre szóló élményt - az anyagiak átgondolása az esküvői szervezkedés egyik legelső és egyben legfontosabb lépése. Az esküvői és lagzi helyszínek bérleti díjain és a menün kívül a ruhák, cipők, meghívók, fényképész, autóbérlés és díszítések költségeit is érdemes előre megbecsülni. Ha egyenként nem is olyan nagy összeg minden egyes tétel, összesítve már jelentősen kihatnak a költségvetésre. És a nászútról még szó sem esett.

  • Legény- és leánybúcsú

Milyen legény- és leánybúcsút szeretnétek? Csak egy baráti vacsora a hozzátok közelállókkal, vagy egy igazi ereszd el a hajam élmény limuzinnal és reggelig tartó programokkal? Ezt is jobb előre tisztázni. Általában egy-két héttel az esküvő előtt tartják a bulit, melyet a legjobb barátotok vagy barátnőtök szervez, és a költségeket is ő állja legtöbbször.

  • Esküvői ruha és smink

Az esküvői ruha kiválasztása vagy megvarratása, valamint az esküvői smink megtervezése is időt vesz igénybe. Bár először a menyasszony ruhája jut mindenki eszébe, nem ő az egyetlen, akinek megfelelő öltözéket kell találnia a nagy napra: a vőlegény és a koszorúslányok megjelenéséről sem szabad elfeledkezni.

  • Torta és esküvői menü

A következő lépés a tökéletes esküvői menü és torta kiválasztása és természetesen megkóstolása. Nem elég tudnotok, hogy mit szeretnétek enni, hanem érdemes ki is próbálnotok a kiválasztott ételeket, hogy mindenképp a ti ízlésetek szerint készüljenek majd el.

  • Az esküvői zenék kiválasztása

Nem csak az est folyamán, hanem a házasságkötő terembe is választhattok zenét az ízléseteknek megfelelően. Ne feledkezzetek meg a pendrive-ról vagy a CD-ről, amire a dalaitokat raktátok.

  • Videós-fotós

Az esküvői fotós és videós kiválasztása általában viszonylag könnyű feladat. Nézzétek át a referencia képeket, videókat, portfoliókat, hogy a ti elképzeléseiteknek megfelelő képeket készít-e a kiszemelt személy, és már meg is vagytok.

  • A ceremóniamester kiválasztása

A Nagy Nap és az est hangulatát lényegében meghatározza, ha egy profi kezébe adjátok annak levezetését. Kérjetek fel egy modern vőféjt, azaz ceremóniamestert, az események zavartalan lebonyolítása és a fergeteges hangulat érdekében.

Virágos

A virágcsokorról se feledkezzetek meg. Az előre kiválasztott virágokból készült bokrétáért küldjétek el egy megbízható barátotok, nektek lesz épp elég feladatotok az esküvő napján.

Autókölcsönző

Sokan szeretnek egy-egy különlegesebb modellt bérelni az esküvő idejére, amivel a különböző helyszínek között közlekedhetnek.

Nászút

Az esküvő után jön a nászút egy álomszép helyre. Vannak, akik már az esküvő másnapján elutaznak, de olyanok is, akik hónapokkal későbbre tervezik. Minden esetre érdemes belekalkulálni a nászút árát is az esküvő költségvetésébe.