A jegygyűrű kétezer éves története

2020.10.27

A jegygyűrű a legromantikusabb ékszer, a szerelem jelképe. Ráadásul többezer éves történet van mögötte, mivel már az időszámítás előtti időszakban is megjelentek a szerelem gyűrűi. Hogy nézett ki az eljegyzési gyűrű a kezdetekben? Ki és melyik kézen hordja azt napjainkban? Az alábbi cikkben ezek is kiderülnek egyéb érdekességek mellett.

A karikagyűrű eredete: az egyiptomiak

Az első jegygyűrű az ókori egyiptomiakra vezethető vissza. Ekkor fonott nádból és kenderből készült gyűrűket cseréltek a szerelmesek. Ezeket a gyűrűket a bal kéz negyedik ujjára tették, mivel úgy gondolták, hogy ott van egy "szerelmi ér", amely ettől az ujjtól közvetlenül a szívig fut. A maihoz hasonlóan a szeretet gyűrűje volt, és az egymás iránti elkötelezettséget jelképezték. Az egyiptomiak a kört is jelentőségteljes szimbólumnak tekintették, és a fennmaradt feljegyzések szerint a jegygyűrű végtelen köre az örök ígéretet jelképezte.

A gyűrű a rómaiak és görögök korában

Ebben az időszakban általában bőrből, csontból vagy elefántcsontból készült gyűrűket készítettek, és ekkor megjelentek meg a napjainkban is használt gyűrűk elődjei is házasságkötéskor. Ezeket leggyakrabban vasból formáltak, de a gazdagabb rétegek körében az arany és ezüst változat is előfordult.

A középkori gyűrűk

A 12. században III. Ince pápa vezette be az egyházi esküvők hivatalos menetébe a gyűrűt, mint a házasság és egység szimbólumát.

Később a gyűrűk személyre szabása is megkezdődött: a gyűrűkre a pár kicsinyített kifuráit vésték. A 15. században gyakran rövid verset is írattak a gyűrűkre, melyet idővel személyesebb üzenetek és jelek vésése váltott fel.

Az idő múlásával egyre bonyolultabb minták alakultak ki és az ikergyűrűk is népszerűvé váltak. A 15-17. században népszerű volt a 2-3 részgyűrűből álló Gimmel-gyűrű, mely a szerelmesek összekulcsolt kezét ábrázolja, ha minden gyűrű együtt van. Sokszor az esküvő előtt a gyűrűket külön viselte a pár két tagja, majd a házasság megkötésével a megasszony kezére került a díszes gyűrűegyüttes.

A jegygyűrűk napjainkban

Jegygyűrű vagy karikagyűrű

Minden gyűrű, mellyel megkérik valaki kezét, az jegygyűrűnek számít. Ha karikagyűrűvel kérték meg a kezed, akkor az is jegygyűrűnek számít. A jegygyűrű napjainkban legtöbbször egy egyköves, kristályos vagy gyémántköves (esetleg gyöngyöt magába foglaló), aranyból vagy ezüstből készült gyűrűt jelent. Bár sokan mindent megadnának egy hatalmas gyémántköves gyűrűéért, a kevésbé drága kristályok vagy a kisebb méretű drágakövek is lehetnek rendkívül látványosak.

Az eljegyzési gyűrű általában meglepetés a pár hölgytagjának, és ő csak a leánykéréskor látja azt. A karikagyűrűt ellenben a pár a későbbiekben együtt választja ki, de azt csak az esküvő napjától viselik majd. A karikagyűrű szinte mindig aranyból készül. Legtöbbször az esküvő dátumát, esetleg a nevek kezdőbetűit gravírozzák bele, manapság már ritkán kerül bele idézet vagy vers részlet.

Ki hordja a jegygyűrűt?

Magyarországon a vőlegény nem visel jegygyűrűt, de például Svédországban és Chilében a pár mindkét tagja hordja azokat.

Melyik ujjon viseljük a jegygyűrűt?

Az eljegyzési gyűrűt mátkagyűrűnek is nevezik, bár ez az elnevezés napjainkban már ritkán használt. A nép hiedelem szerint, ha a gyűrűhúzáskor az megakad a menyasszony kezén, akkor ő hordja majd a nadrágot a házban - és az élelmesebb lányok erre rá is segítettek, kissé meggörbítve ujjukat a jeles eseménykor.

Az ókori hagyományokból eredően a mai napig a negyedik ujj a gyűrűsujj, így a bal kéz negyedik ujjára kerül az eljegyzéskor a jegygyűrű. Eljegyzéskor a bal kézen van, majd a házasságkötéskor átkerül a jobbkéz negyedik ujjára.

Legalábbis Magyarországon. Külföldön, például Oroszországban vagy Indiában a jobb kézen hordják az eljegyzési gyűrűt, illetve számos más országban (az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is ide tartozik) a gyűrű a bal kézre kerül a házasságkötés után, mivel így az közelebb van a szívhez.