Minden, amit az egyházi esküvőről és szertartásról tudnotok kell

2021.01.08

Isten színe előtt megesküdni magasztos, különleges esemény. Hazánkban az egyházi esküvőt a polgári szertartás mellett tarthatjátok meg, ha szeretnétek.

Legyen-e egyházi esküvő?

Amennyiben mindkettőn gyakorló hívők vagytok, már tudjátok is a választ erre a számotokra triviális kérdésre. Viszont abban az esetben, ha csak egyikőtök hívő, vagy bár meg vagytok keresztelve, de nem gyakoroltátok a vallást már hosszú évek, netalán évtizedek óta, a kérdés jogos és mindenképp szánjatok a döntésre elég időt.

Magatoknak és leendő gyerekeitek miatt tartjátok fontosnak, hogy a templomban is megerősítsétek ezt a jelentőségteljes eseményt? Vagy csak az idősebb rokonaitoknak szeretnétek megfelelni? Melyik felekezetet válasszátok? Beszélgessetek el arról, hogy a vallás milyen szerepet tölt be most és a későbbiekben az életetekben, és döntsetek annak megfelelőn, hogy nektek mi a fontos.

Ki adhatja össze a párokat?

Rendszerint felszentelt emberek vezethetik le a ceremóniát.

Egyházi esküvő feltételei

Bár mind a katolikus, mind a református esküvő menete hasonló, számos különbség is adódik felekezetenként és akár gyülekezetenként is.

Jegyes oktatás

Mindkét felekezetnél elvárják, hogy a párok részt vegyenek egy néhány alkalmas jegyesoktatáson, melyen legtöbbször az eskető pap is részt vesz. Ennek az a legfőbb feladata, hogy felkészítsen titeket a házas életre. A kommunikáció, a félelmek kezelése és az önismeret elengedhetetlen részei a tematikának és az elkövetkező boldog évtizedeknek.

Megkeresztelt résztvevők

Legtöbb esetben az is elvárt, hogy a pár mindkét tagja és a tanúk is már meg legyenek keresztelve, de alkalmanként ez akár az esküvői szertartás alatt is megejthető. Vegyesházasságoknál a másik egyházi hatóság engedélyére vagy felmentésére is szükség lehet, mielőtt a ceremóniát megejthetitek.

Esküvő kinti helyszínen

Nem minden vallás engedi a kinti helyszínen megtartott esküvőt. A protestánsok (azaz evangélikusok és reformátusok) körében ennek legtöbbször nincs akadálya, míg a katolikus (akár görög, akár római) szertartásokat mindenképp a templomban kell tartani.

Két tanú, papírok

Az egyházi esküvőhöz is szükséges két tanú, a személyi igazolványaitok és lakcímkártyáitok, és nagy valószínűséggel szükségetek lesz a keresztlevelekre is, ha az esküvőt nem abban a templomban tartjátok, ahol megkereszteltek titeket. Az egyházi szertartáshoz is előre kell időpontot foglalnotok, ami eshet a polgári esküvő napjára is.

Esküvő vagy áldás?

Egyik nagyobb különbség a római katolikus és protestáns szertartások között, hogy a protestánsok elismerik a már megkötött polgári esküvőt, így ez csak egy esküvői áldás Isten színe előtt. A pár már nem jegyespár, hanem házaspár mire a templomba érkezik, így nem szükséges egy második házasságkötés. A katolikusok számára ezzel szemben a házasságkötés szentség, így ott ez egy külön eseménynek számít. Ebben az esetben akár a polgári és egyházi esküvő sorrendje is felcserélhető, bár a szokásnak megfelelően legtöbbször a polgári házasságkötést követi az Isten színe előtti ceremónia.

Polgári szertartás is kötelező

Bár a külföldi filmekben sokszor láthatjátok, hogy a templomi szertartás is teljes érvényű, Magyarországon mindenképp szükség van polgári szertartásra, mert az egyházi esküvőt a hazai jogszabályok nem ismerik el hivatalosan. Amennyiben a templomi esküvőre szeretnétek csak a násznépet meghívni, nincs semmi akadálya. A hivatalos papírmunkát az anyakönyvi irodában a két tanútok körében is megejthetitek.

Érdemes a papotokkal is megbeszélni a részleteket, hogy a lehető legpontosabb információt kapjátok, mivel lehetnek helyi apróbb eltérések még ugyanazon felekezetek esetében is.