Catering szolgáltatás – avagy az esküvői menüsor összeállításának rejtelmei

2022.03.25

Az esküvő szervezésekor érdemes különös fontossággal kezelni az esküvői menü összeállítását. Gondolom már sokan hallottátok azt a véleményt, mely szerint a vendégek számára a legfontosabb - természetesen az ifjú pár mellett - az étel és a zene. Ez valahol tényleg jogos felvetés, hiszen az ízletes ételekre valóban évekig emlékezni fognak majd vendégeitek. Emiatt külön időt szenteljetek majd a részletek kidolgozására - ehhez pedig rengeteg tippet és szempontot gyűjtöttem össze számotokra.

Ki szolgáltat?

Ez az első kérdés, amelyre választ kell találnotok, azaz, hogy a helyszín biztosítja majd a menüt vagy pedig külön catering csapatot kell megbíznotok. Valószínűleg már a helyszínek közötti keresgéléskor figyeltetek erre a szempontra, hiszen mind a szolgáltatások minőségében, mind az árakban nagy különbségek lehetnek. Amennyiben a helyszín biztosítja az esküvői menüt, nincs is min tovább gondolkodnotok. Azonban előfordulhat, hogy külön catering szolgáltatót kell majd keresnetek. Ebben az esetben fontos, hogy legalább 10-15 árajánlatot bekérjetek, és részletesen átnézzétek azokat. A szolgáltatás árain felül figyeljetek majd a választékra, valamint hogy kínálnak-e egyedi igényeknek megfelelő lehetőségeket - például glutén- vagy laktózmentes, esetleg vegetáriánus és vegán választékot. Illetve, mint minden egyéb szolgáltató esetében, az értékeléseket se felejtsétek el, hiszen ezek sokszor többet mondanak, mint a szolgáltató ajánlata.

Milyen felszolgálás legyen?

Ez lenne a következő kérdés, miután megvan a szolgáltató. A három fő típus, amelyek közül választanotok kell majd, a tányér- és tálszervíz, valamint a büféasztal.

A tányérszervizes, vagy felszolgált vacsora a legelegánsabb formája a felszolgálásnak. Ebben az esetben a vendégek minden fogást külön tányéron kapnak meg, mintha étteremben lennének. Ennek előnye, hogy nem kell sorban állni, vagy saját maguknak szedniük a megpakolt tálakról - tehát sokkal kényelmesebb. Azonban kisebb a választék - tehát az egyedi igényekre is sokkal nehezebb odafigyelni. Valamint ebben az esetben, ha a vendég még szeretne fogyasztani, azt külön kell jeleznie a felszolgálóknak. Nektek pedig azért nem annyira előnyös, mert ez a legdrágább megoldás, hiszen számolnotok kell a felszolgálás költségével, valamint a plusz felszolgálókkal, amire nagyobb létszám esetében biztosan szükség lesz.

Ennél népszerűbb opció a tálszervíz, azaz francia tálalás, ahol szintén felszolgálók tálalják a fogásokat, azonban nem külön tányérokon tálalva, hanem 4-5 emberenként nagyobb tálakba rendezve. Ennek előnye, hogy szintén nem kell sorban állni az ételért, valamint a felszolgálóknak jelezni, ha még valaki fogyasztana. Hátránya, hogy mivel a speciális igényűeket nem szokás külön vacsora asztalhoz ültetni, ez a felszolgálás is nehezebben alkalmazkodik hozzájuk. Azonban összességében a vendégeknek kényelmesebb, nektek pedig olcsóbb megoldás.

Végezetül pedig választhattok svédasztalos megoldást, ahol a vendégek maguk szednek a külön asztalra kikészített ételekből. Ennek előnye, hogy minden vendég könnyedén szedhet magának a kívánt ételekből és mennyiségben, valamint a speciális igényű fogások is külön kerülnek kikészítésre. Azonban a vendégeknek nagyobb létszám esetében kis sorban állásra kell számítaniuk - azonban úgy gondolom, hogy ez teljesen kibírható.

Ezeken kívül azonban fontos megemlíteni, hogy akár két tálalási megoldást is kombinálhattok. Nagyon népszerű választás például, a tányérszerviz és büféasztal kombinálása. Ebben az esetben az előételt és a levest még tányérban felszolgálják a vendégeknek, a főételből azonban már büféasztaloknál tudnak maguknak válogatni.

Extra megoldások

A fentiek mellett ma már egyéb opcióitok is vannak az esküvői menü kapcsán. Az egyik legnépszerűbb ilyen lehetőség a food truck, amelyből ma már számos esküvői szolgáltató is megtalálható. Ez azért nagyszerű ötlet, mert igazán egyedi megoldás, amely nagyszerűen illik egy bohém nyári kültéri esküvőhöz. Plusz előnye, hogy nagyszerű látványelem, tehát némelyik darab még dekorációként is megállja helyét. Itt fontos megemlíteni, hogy természetesen nem a teljes esküvői vacsora kerül ezzel kiváltásra, legtöbbször az italokat, előételeket és vendégváró falatokat vagy a desszerteket szokás food truckból kínálni. Itt fontos figyelembe vennetek, hogy a food truck bérleti díján felül fizetnetek kell a személyzetért, a szállításért, valamint sok esetben még kauciót is kérnek.

Hogy áll össze a menü?

A felszolgálás után pedig térjünk rá a konkrét menüre is. Az esküvői menü elemeinél a legtöbb helyen a hagyományos, megszokott ételeket ajánlják sztenderden. Azonban természetesen mindenhol van lehetőség ettől eltérni gourmet fogásokkal - utóbbi esetben viszont jóval magasabb árakkal kell majd számolnotok. A mennyiségeket tekintve szerencsére nem nektek kell majd számolnotok, hiszen a catering szolgáltató fogja eldönteni a szükséges mennyiséget a megadott létszám alapján. Fontos még tudni, hogy a hagyományos menü előételből, levesből, két főételből és desszertből áll. Ettől természetesen nyugodtan eltérhettek, de az ajánlatokban is a legtöbb helyen így találjátok majd meg a kínálatot.

Vendégváró falatok

Itt semmi komolyra nem kell gondolnotok, a helyek többségén egyszerűen pogácsát, aprósüteményeket vagy zöldségkrémes mártogatóst ajánlanak. Ettől nem nagyon szokás eltekinteni, hiszen főleg az első percekben tud nagyon jól esni, mielőtt a szertartás elkezdődik. Ekkor a vendégek kicsit tudnak beszélgetni és ismerkedni, miközben várakoznak.

Finger food

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a kategória, amely a hagyományos esküvőkön nem igazán megszokott. Népszerűségük fő oka, hogy elképesztően széles kínálatban érhetők el, és nagyszerűen feldobják a hagyományosabb menüsort kerülők számára a vacsorát. Előnye, hogy a vendégek akár 20-30 féle ételt is kipróbálhatnak, nem kell tehát egy fogással beérniük. Itt szinte mindenre gondolhattok, a mini pizzák és hamburgerektől kezdve, sajt- és sonkaválogatásokon keresztül egészen a nachosig és saslikig.

Leves

Nálunk magyaroknál a hagyományos választás a tyúkhúsleves, marhahúsleves, esetleg tárkányos raguleves szokott lenni. Azonban találhatunk különböző zöldségleveseket, vagy krémleveseket is a szolgáltatók kínálatában.

Főétel

A főételek között töretlen népszerűségnek örvend a pörkölt, valamint a különböző grillezett és rántott húsok. Ezen kívül megtalálhatók a rántott és grillezett zöldségek, sajtok, valamint vegyes köret és saláta is. Ha pedig szeretnénk a hagyományostól eltérni, bátran választhatunk lazacot, kacsát, akár nyulat is.

Desszert

A desszert mindig nehéz kérdés, hiszen az esküvői torta mellett szükségességük kérdéses. Amennyiben úgy döntötök, hogy szeretnétek desszertet is felszolgálni a vendégek részére, a hagyományos választás a somlói galuska, rétes, madártej szoktak lenni. Azonban itt is nyugodtan választhattok egyedibb fogásokat, akár valamilyen pohárdesszertet vagy csoki mousset.

Éjféli menü

Éjféli menü esetében a legmegszokottabb választás a töltött káposzta vagy pörkölt. Azonban, arra való tekintettel, hogy általában rengeteg étel marad meg, sok pár választja a maradékok újra tálalását is, amely sokkal gazdaságosabb megoldás. Azonban ha a költségvetésetek megengedi, itt is kísérletezhettek szokatlanabb választásokkal. Akár próbálkozhattok street food iránnyal, tehát egy gyrossal vagy tacoval, de akár a mediterrán ízeket behozva sajt tálakkal, sonkával, bruschettával is kínálhatjátok a vendégeket.

Szempontok a döntés során

Ahogy azt már fent is említettem, nincs jó vagy rossz megoldás, hiszen az esküvő konkrét elemeit kell majd mérlegelnetek a döntés során. Egyrészt, fontos szempont a vendégek létszáma. Nagy létszám esetében a tányérszerviz nem feltétlenül a legjobb megoldás, mivel nagyon nagy költségigénye lesz a plusz felszolgálóknak és a felszolgálási díjnak. Kisebb létszám esetében azonban ez nem annyira jelentős.

Másrészt, az esküvőtök stílusa nagyon meghatározó: hiszen egy elegáns, modern, letisztult esküvőn a tányérszerviz lehet a legjobb döntés. Valamint ebben az esetben a menünél is bátran választhattok a hagyományostól eltérő fogásokat.

A vendégsereg és a stílus mellett az évszak lehet nagyon meghatározó, amelyre bár a legtöbben nem gondolnak, nagyon logikus szempont. Egy nyári esküvő esetében jóval nagyobb mennyiségben kell majd üdítővel és sörrel vagy borral készülnötök, hiszen a nagy melegben biztosan jobban fogy majd. Nem igaz ez azonban a nehéz főételekre, hiszen a nagy melegben nem mindenkinek esik jól a marhapörkölt és a töltött káposzta. Tehát nyáron érdemesebb a könnyebb ételekből, finger foodokból nagyobb mennyiséggel készülni.

Fontos továbbá azzal is számolnotok, hogy a vendégek között mennyien étkeznek speciálisan, hiszen ma már a különböző étel intoleranciák nagyon gyakoriak. Ha viszonylag sokakat érint, abban az esetben a büféasztal lehet a legjobb döntés, hiszen ott minden igénynek megfelelően találnak külön tálakba kikészített fogásokat. Ezt azonban mindenképpen kérdezzétek meg a vendégektől a menüsor összeállítását megelőzően. Ehhez kapcsolódóan érdemes kitérni a gyerekekre is, hiszen számukra a gourmet falatok és a hagyományos magyaros ételek sem feltétlenül a legkedveltebbek. Tehát az ő esetükben érdemes a megszokottabb kedvenceket kínálni, mint például sült krumpli, rántott sajt vagy akár pizza.

Árak

Végezetül nézzük meg, hogy milyen szolgáltatói díjakkal és árakkal tudtok majd számolni. Ez mindig sarkalatos kérdés, hiszen sok párnak kell viszonylag szűkebb költségvetésből kihoznia az esküvőt. Arra azonban készüljetek, hogy a menü akár a teljes költségvetés harmadát is kiteheti.

Az alap esküvői menü ára 10 - 20 ezer forint/fő áron között alakulhat, melybe nem tartozik bele az éjféli vacsora. Utóbbi ára még 3000-6000 ft/fő költséget jelent. Ehhez kell még hozzávennetek az italcsomagokat, amelyből van alkoholmentes és alkoholos csomag. Ezek körülbelül 7 - 10 ezer forint/fő áron mozognak. Tehát fejenként érdemes 20-30 ezer forintos összeggel számolnotok.

Ezeken felül azonban fontos megkülönböztetni azt az opciót, amikor a helyszín szolgáltat - általában étterem és hotel esetében - valamint amikor külön catering szolgáltatót kértek fel, legyen szó tóparti vagy erdőszéli helyszínről, ahol nincs catering lehetőség. Utóbbi esetben a catering szolgáltatás bizony az ételeken felül még egyéb dolgokat is biztosít, ami miatt magasabb árral kell majd számolnotok. Hiszen ilyenkor a helyszín berendezését is vállalják, beleértve az étkészletek, tálak, poharak biztosítását. Valamint itt egy plusz kiszállítási díjat is fizetnetek kell majd.

A fentiek alapján láthatjátok, hogy bizony az esküvői menü megtervezése, összeállítása, valamint a szolgáltató kiválasztása sem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre hangzik. Számos szempontot kell figyelembe venni, egyeztetni kell mind a vendégekkel, mind pedig a helyszínnel, és sok döntést kell meghoznotok. A fenti tippek figyelembe vételével azonban biztosan sikerül a legtökéletesebb menüt összeállítanotok, amely minden korosztály számára és speciális igényekre szabva érhető el. Kezdjetek tehát neki bátran a tervezésnek!

Vendégváró falatok 2021. augusztus 29-én a Fenyőharaszt Kastélyszállóban
Vendégváró falatok 2021. augusztus 29-én a Fenyőharaszt Kastélyszállóban

Minden párnak megvan a saját maga ceremóniamestere. Én alapvetően a bohém párokat képviselem, vagy akik humorosabbak épp lazábbak. Magadra ismertél?