Egy budapesti ceremóniamester, nem csak pestieknek!

2021.04.22

Budapesti ceremóniamester munkám során rengeteg megkeresést kapok esküvőjüket tervező fiataloktól, hiszen ez ma már nem csak a vidéki lakodalmak kiemelt szerepe. Nem is csoda, mivel Budapest rengeteg gyönyörű és modern esküvői helyszínt kínál, amelybe a hagyományos vőfélyi szerepkör már kevésbé illik bele. Ekkor jön a képbe a ceremóniamester.

A ceremóniamester szerepkör - bár sokan nem is gondolják elsőre - az esküvők előkészítésének, szervezésének és lebonyolításának kulcsembere. Az esküvőkön a vendégeknek ideális esetben csak a jó hangulatot, a táncot és az evés-ivást kell élvezniük. A színfalak mögött azonban ehhez folyamatos odafigyelésre és jelenlétre van szükség. Aki már a háta mögött tudhatja az esküvője lebonyolítását, mindenképpen egyetért azzal, hogy ez a szerep mennyire fontos. De vajon miért? Mit is csinál egy ceremóniamester és miért van szükség rá? Hogyan néz ki az együttműködés és mi alapján válasszunk? Ezekre a kérdésekre találhattok hasznos információkat az alábbi cikkben.

Miért kell ceremóniamester az esküvőre?

Az a tapasztalatom, hogy ezt a kérdést rengeteg ifjú pár teszi fel az esküvőszervezés kezdetekor. Sokan nincsenek is tisztában a feladatkörrel, sokak szerint pedig felesleges költségként jelenik csak meg. Érthető, hiszen több hónapos szervezés eredményeképpen megvan az esküvői fotós, a DJ, a dekorációs és virágos. Ezek a szereplők mind-mind önállóan tudják ellátni a maguk feladatkörét. Miért kell ehhez plusz szereplő? Emellett sokszor hallhatjuk a következőket: "Nem a DJ felel a jó hangulatért?" illetve hogy "Majd a szertartásvezető felkonferálja a szükségeseket!". A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek az elképzelések okozzák a legnagyobb esküvői bakikat.

A ceremóniamester szerepe kettős: egyrészt biztosítja a folyamatos remek hangulatot a játékokkal és stand-up stílusú szórakoztatással. Másrészt pedig a színfalak mögött összefogja a szervezési feladatokat. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, a ceremóniamester az esküvő házigazda szerepkörét felvéve leveszi a terhet az ifjú párról, hogy ők is felhőtlenül élvezhessék életük egyik legboldogabb napját. Hiszen az előzetes szervezések mellett is rengeteg apróságra kell odafigyelni egy több órás vagy akár egész napos esemény során. Ceremóniamester hiányában minden szervezési feladat az ifjú párra marad. Mindez pedig stresszessé és kevéssé emlékezetessé teszi az esküvőt. Úgy is mondhatnánk, hogy a ceremóniamester segít a reflektorfényben tartani a jegyespárt azáltal, hogy ő maga sokszor a színfalak mögött mozog.

Ha mindez még mindig nem győzött meg, nézzük meg számokban is. Két alapvető tényező segíthet a döntésben, hogy szükséges-e ceremóniamester: ez pedig a létszám és a helyszínek száma. Általánosságban elmondható, hogy 40-50 főnél nagyobb vendéglista, illetve kettőnél több helyszín esetén mindenképpen ajánlott a ceremóniamesteri szolgáltatás. Amennyiben templomi és polgári szertartás is tervben van, esetlegesen az étterem egy külön helyszínt jelent, a vendégek koordinálása folyamatos jelenlétet igényel. Ez 100 fős esküvő esetén akár egy órát is igénybe vehet. Emellett pedig természetesen minél több a vendég, annál fontosabb szerepe van egy központi figurának, aki információforrásként és problémamegoldóként minden helyzetre készen áll.

A ceremóniamesterek fontosságáról bővebben ebben a bejegyzésben is olvashattok.

Ceremóniamester vagy vőfély?

Ha még mindig velem tartasz a témában, akkor valószínűleg már sikerült eldönteni ezen szerep szükségességét. Ezek után a fenti kérdés a következő, amiben döntenetek kell. Sokakban ez a két fogalom összemosódik, érdemes tehát tisztázni. Ennek oka, hogy alapvető szerepkörük valóban azonos. Ők tulajdonképpen az esküvő házigazdái, akik irányítják az esküvő minden mozzanatát, hogy a vendégek nagyszerűen érezzék magukat, és mindez ne az ifjú pár feladata legyen. Különbség a megjelenésük és stílusuk terén van - nézzük meg ezeket is.

A vőfély a falusi lagzik hangulatát idézi népies ruhájával, versekkel és rímekkel. Mindehhez jellemzőek a népies, hagyományos játékok - ez azonban a mai fiatalok körében kevésbé népszerű. Ahogy a bevezetőben is említettem, egy budapesti modern helyszínen egy vidéki megjelenésű vőfély kevéssé illik bele az esküvő stílusába és hangulatába. Ilyen esetekben ajánljuk a ceremóniamestert, aki modern és elegáns megjelenésével szórakoztatja a násznépet. Modern játékokkal készül, felkonferálja az eseményeket és folyamatosan biztosítja a jó hangulatot. Nagyon fontos, hogy azonnal érezze a hangulat változását, hogy a háttérbe tudjon vonulni, amikor a jegyespár kerül a figyelem középpontjába. Kulcsfontosságú, hogy magabiztos személyiségével és könnyed kommunikációjával határozottan kísérje végig az eseményeket. Továbbá természetesen elengedhetetlen az esküvői etikett ismerete is.

Hogyan válasszak szolgáltatót?

Érdemes azt is megnézni, hogy milyen tényezők segítenek a megfelelő szolgáltató kiválasztásában. Ha beírjátok a Google keresőjébe a budapesti ceremóniamester kifejezést, biztosan több ezer találatot fogtok kapni. Mi alapján érdemes tehát választani?

Személyes tapasztalat vagy referencia alapján

Természetesen ez a legkényelmesebb opció. A legutóbbi esküvő hangulatát a ceremóniamester tette felejthetetlenné? Esetleg az ismerősötök tud ajánlani személyes tapasztalatból? Akkor mindenképpen csapjatok le rá!

Tájékozódjatok alaposan

Érdemes minimum 4-5 szolgáltatótól árajánlatot bekérni. Emellett természetesen számtalan kép és videóanyag található meg korábbi esküvői munkákról. Ebből már egy első benyomás kialakul, amivel tovább tudtok menni.

Merjetek kérdezni és kérni

Elsőre talán szokatlanul hangzik, de nagyon fontos végig észben tartanotok, hogy ez a ti esküvőtök - és ideális esetben az egyetlen. Tehát ne féljetek akár 20 kérdést is feltenni, illetve minden egyedi kérést és igényt jelezni. Higgyétek el, a szolgáltatók is ezeken tudnak majd elindulni.

Természetesen ez nem csak a ceremóniamester, hanem minden szolgáltató esetében igaz. Ha szeretnétek részletesebben olvasni a témában, az oldalon további bejegyzéseket találhattok.

Az együttműködés menete

Fontos arra is kitérni, hogy mire számíthattok, amennyiben ceremóniamester felkérése mellett döntötök. Az esküvőszervezés egy hosszadalmas folyamat, de ha időben felismeritek a CM fontosságát, már a korai szakaszban sok terhet le tud venni a vállatokról. Hogy is néz ez ki a gyakorlatban?

Ajánlatkérés után az első lépés egy előzetes találkozó személyesen vagy online. Ekkor kerülnek megbeszélésre az esküvő részletei: dátum, a vendégek száma, az esküvői helyszínek. Ennél azonban jóval fontosabb a jegyespár megismerése annak érdekében, hogy személyre szabott szolgáltatást tudjunk nyújtani. Fontos tudni, hogy mennyire vagytok visszafogottak, mennyire fontosak a hagyományosabb elemek, vagy hogy mennyire szerettek szerepelni. Szeretnétek-e játékokat, kvízeket vagy inkább a táncé legyen a főszerep. Illetve, mint minden más szolgáltatás esetében, itt is a kölcsönös szimpátia az alapja mindennek. Ehhez én mindenképpen legalább egy személyes találkozót fontosnak tartok. Ennek oka, hogy ceremóniamesterek között is számos különbség adódik kommunikáció, fellépés és stílus tekintetében. Mindezt pedig egy személyes találkozás során lehet felmérni.

Ezután következik a forgatókönyv megírása, amihez az első találkozáson felül is folyamatos egyeztetésre van szükség. Itt alakítjuk ki a programok sorrendjét, a kiválasztott játékokat és a 'beszédeket'. Természetesen a döntés végig a ti kezetekben van. A több éves tapasztalat azonban minket is segít abban, hogy a személyiségetekhez passzoló programsorozatot tudjunk kínálni.

Mindezek után pedig a teljes esküvői program során jelen vagyunk a reflektorfényben és a háttérben egyaránt. A többéves tapasztalatnak köszönhetően teljesen átlátjuk az esküvő minden folyamatát és résztvevőjét. Pont emiatt a ceremóniamester feladata a szórakoztatáson kívül a szolgáltatók koordinálása, illetve a váratlan helyzetek és problémák megoldása. Nézzük meg kicsit részletesen is, hogy mi zajlik a színfalak mögött:

  • A helyszínen segítünk az előkészületekben, a díszítésekben és a szolgáltatók eligazításában
  • Mi intézzük a vendégek fogadását és a helyszínek közötti utazások koordinálását
  • Szükség esetén hozzánk fordulhatnak az esküvő további szolgáltatói, azaz a fotósok, a felszolgálók (Hogyan állítsuk be a csoportképeket? Mikor vághatjuk fel a tortát?)
  • A vendégek hozzánk fordulhatnak kérdéseikkel, problémáikkal
  • Játékokkal (kvíz, tombola) és tánccal tartjuk fent a folyamatos jó hangulatot
  • Felkonferáljuk a menyasszonytáncot, a pohárköszöntőket és beszédeket
  • Felelünk az előre megírt forgatókönyv betartásáért, hogy minden a tervezettek szerint alakuljon
  • Igény esetén extra kiegészítőket is biztosítunk (játék kellékek, buborékfújó)
  • Fel vagyunk készülve minden váratlan helyzetre, legyen az a kelleténél kicsit ittasabb vendég vagy egy felboruló asztal

Miért előnyös, ha helybéli ceremóniamestert választasz?

Bár elsőre talán nem tűnik fontosnak, de amennyiben budapesti vagy, mindenképpen ajánlott helybéli ceremóniamestert választanod. Budapesti ceremóniamester munkáim során az alábbi előnyökkel találkoztam már.

Elsődlegesen, ami számomra a legfontosabb, könnyebbé teszi a kapcsolattartást a kezdeti szervezések során. Nagyon fontosnak tartom a személyes kapcsolatot a jegyespárral, hogy ténylegesen megismerhesselek benneteket. Úgy gondolom, hogy enélkül nem lehet megfelelően személyre szabott szolgáltatást nyújtani. Természetesen igény esetén ez Skype-on is megoldható, de a személyes találkozás lenne a cél.

Másodlagosan, nagyon nagy plusznak érzem a helyismeretet és kapcsolati rendszert. Több éves tapasztalatom során rengeteg esküvői szolgáltatóval kerültem kapcsolatba Budapesten, legyen szó esküvői cateringről vagy fotósról. Ha már a szervezés kezdeti szakaszában kapom a megkeresést, a teljes körű szolgáltatás érdekében az igényeitekhez igazodva tudok szakembereket ajánlani nektek. Emellett pedig, mivel magabiztosan mozgok a népszerű esküvői helyszíneken, a vendégek koordinálása is sokkal gördülékenyebben megy ilyen esetekben. Sőt, akár még esküvői helyszín ötletekkel is tudok segíteni.

Harmadrészt pedig költségek szempontjából is van szerepe. Ahogy azt már kifejtettem, az előkészítés során fontos a többszörös egyeztetés veletek. Egyrészt helybéliként nem szükséges ezekhez a találkozókhoz felmerülő utazási költséget állnotok. Másrészt pedig, a vidéki esküvőkkel szemben, ilyen esetekben nem szükséges a szállás biztosítása sem. Talán elsőre nem tűnik annyira nagy tételnek, de a szállással és benzinköltséggel együtt mégis 30-40 ezer forintról beszélünk.

Ezek alapján tehát mind a jegyespár, mind a ceremóniamester számára előnyös választás. A fentiektől függetlenül természetesen vidékről is rengeteg megkeresést kapok, hiszen ott nehezebb jó minőségű és megbízható szolgáltatókat találni. Általánosságban 70%-ban budapesti, 30%-ban pedig vidéki esküvőkön dolgozom. Tehát akár Győrből, Balatonról, Szegedről is keress bátran, hiszen Budapest és 2 órás vonzáskörzetében örömmel vállalok felkéréseket!

Remélem, ezzel a kis összefoglalóval sikerült átláthatóbbá tennem a ceremóniamester szerepkörnek a jellemzőit és fontosságát. Őszintén úgy gondolom, hogy bár sokan a költségek szempontjából nézik az esküvő szervezését, sokkal inkább a minőség a kulcs. A megfelelő szolgáltatók kiválasztásával pedig remek hangulatú és igazán emlékezetes lesz a nagy napotok. Ha a fentiek felkeltették az érdeklődésedet, keress bátran a részletekkel kapcsolatban!

Egy budapesti ceremóniamester, nem csak pestieknek... Imádok szülővárosomban dolgozni, azonban az ország minden tájékáról kapok felkéréseket. Jelenleg 65%-ban Pest Megyében és 35%-ban országosan vállalok felkéréseket. Elsősorban Bp. és két órás vonzáskörzete amit meg tudok közelíteni, azonban volt már hogy messzebbre mentem mert annyira magával ragadott egy helyszín... :)