Hogyan válasszatok esküvői szolgáltatókat?

2021.02.08

Az esküvőszervezés időt, energiát és pénzt igénylő feladat. Egy tökéletes esküvő lebonyolításához különböző szolgáltatókra is szükségetek lesz, és ezek leszervezése általában nem fog menni az egyik napról a másikra. Amint megvan a konkrét dátum, érdemes nekilátni ennek a feladatnak is.

Mikor kezdjétek el az esküvői szervezkedés?

Lehet, hogy kicsit közhelynek hangzik, bármikor is kezdtetek neki a szervezkedésnek, szinte biztos, hogy valamiről vagy valakiről már lekéstetek. A kiszemelt időpontban nem tud már fogadni az anyakönyvvezető vagy az étterem? Esetleg az előre kigondolt zenekar már máshol játszik, netalán a fotós már egész napra foglalt? Azért ne aggódjatok, legtöbbször van megoldás. Akkor is nagyszerű esküvőtök kerekedhet, ha egy-két dologban kompromisszumot kell kötnötök már az elején is.

Bár a házasságkötési szezonban a szombati napokra általában nagy kihívás mindenkit az előzetes elképzeléseknek megfelelően leszervezni, például a péntekenként kevésbé teleházasok a helyszínek és a szolgáltatók is jó néhány szabad időponttal rendelkeznek.

A legfontosabb esküvői szolgáltatók

Az esküvő lebonyolításához - rajtatok és a tanúitokon kívül - néhány kulcsfigurára is szükségetek lesz. Ezek a következőek lesznek:

  • zenész,
  • vőfély vagy ceremóniamester,
  • fotós,
  • filmes és
  • dekoros.

A zenész lehet egy egyszemélyes produkció, esetleg sztárvendég, egy egész zenekar vagy egy DJ. Érdemes időben, sztárvendég esetén akár az időpontválasztással egyidőben nekiállni a felkérésüknek.

Ezután egy tapasztalt vőfély vagy ceremóniamester keresése a következő feladat. Mindenképp olyan személyt válasszatok, akivel egy húron pendültök és könnyedén el tudjátok képzelni, hogy a kezében tartja majd az eseményeket. Ne feltétlenül a legolcsóbb ajánlatot fogadjátok el, mindenképp beszéljetek legalább telefonon a szerződés megkötése előtt. Magam is ceremóniamesterként tevékenykedem, az elérhetőségeimet itt találjátok.

A fotósok és a filmesek között már könnyebb válogatni, és ne felejtsétek el egy profi kezébe adni az esküvői dekoráció készítését is. Rajtuk kívül még szükségetek lehet sofőrre is, aki a helyszínek között fuvaroz majd titeket.

Nézzétek meg a referenciákat

Referencia vagy személyes ajánlás nélkül ne válasszatok senkit. Ne csak azt nézzétek meg, hogy szép képeket csinál-e a fotós, kedveseket írnak-e a ceremóniamesterről vagy a dekorációs elemek szépek-e, hanem azt is, hogy az adott képek, díszítések és személyek hozzátok illenek-e.

Nincs is rosszabb meglepetés, mint a várva várt képek fura hangulatot tükröznek vagy egyszerűen furán beállítottak, vagy nem az alkalomhoz és az esküvő hangulatóhoz illő dekoráció díszíti a vacsora helyszínét, esetleg a vőfély teljesen más természetű, mint hittétek.

Kérjetek több árajánlatot

Ne legyetek szégyenlősök, kérjetek több árajánlatot. Ha egy TV-t vagy autót akartok venni, akkor sem a legközelebbi boltba mentek, és a legolcsóbb ajánlat sem feltétlenül az, amire szükségetek lesz. Amikor videóst és fotóst választotok, hasonlítsátok össze a különféle csomagokat és mérlegeljetek, hogy igazából hány képre és milyen hosszú videóra lesz szükségetek.

Ne sajnáljátok a pénzt

Ahogy már az árajánlatoknál is említettem, lehet, hogy egy magasabb kategóriás csomag jobban megéri számotokra, főleg, ha azokért cserébe életre szóló emlékeket kaptok. Bár egy filmes felkérése jelentős többlettel jár, egy profi videót hatalmas élmény évek után is visszanézni.

Hogyan válasszatok esküvői szolgáltatót?

Korábban már több posztban is előkerültek a pro és kontra érvek a zenészek, fotósok és ceremóniamester választását illetően. Az alábbi linkeken megtaláljátok a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes figyelembe vennetek, hogy profikra bízzátok a szervezést.

A cikkből megtudhattuk, hogy a ceremóniamester egyik kulcsembere az esküvőnek. Az esküvői büdzsé mindössze 1% teszi ki, mégis ő felel aztán a Nagy Nap levezénylésének a 99%-ért. Amennyiben 30 fő feletti esküvőd van, mindenképp beszéljünk: