Ceremóniamester - az esküvők (egyik) kulcsszereplője

2020.08.14

Ceremóniamester - az esküvők (egyik) kulcsszereplője

Az házigazdák szerepe kulcsfontosságú a tökéletes esküvő lebonyolításában. Gombos Dániel, ceremóniamester mesél a szakma rejtelmeiről, és arról, hogy miért is ragadta magával ez a foglalkozás.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban? Mik jelentik a legnagyobb kihívást?

Szeretek másokkal beszélgetni, emberekkel foglalkozni, velük együtt dolgozni. Az esküvők világa és a ceremóniamesterek már kisgyermekként is elvarázsoltak, bár akkor még nem voltam tisztába azzal, hogy ez egy külön szakma. Így, több év távlatából nézve annyira nem is meglepő, hogy ezzel foglalkozom.

Bár először lehet, hogy egyszerűnek hangzik ez a foglalkozás, jóval többet takar, mint humorosan kommunikálni és esküvői játékokat levezetni.

Az esküvők eredményes lebonyolítása, a vendégsereg koordinálása és szórakoztatása bár örömteli feladat, minden alkalommal új kihívásokkal van teli. Az egyik kulcs fontosságú feladat például az esküvői menetrend tartása és betartatása a násznéppel úgy, hogy ezt szórakoztatóan és észrevétlenül tegyük.

Ezenkívül minden jegyes pár eltérő kívánságokkal, minden násznép más dinamikával rendelkezik, így ez nem egy monoton munka, ahol hétről hétre ugyanazt az előadást kell nyújtani. A szervezés és előkészületek változatosságán kívül az esküvő alatti improvizációra is mindig készen kell állni.

Kiből válik jó ceremóniamester?

A magabiztosság és kommunikáció nagyon fontos részei a munkának. Akár 100-200 ember előtt is ki kell állnod hétről hétre, így erre mindenképp nyitottnak és határozottnak kell lenned. Emberekkel, emberek között dolgozol, így ezek a rendkívül meghatározó kvalitások.

Hogyan válhat valaki ceremóniamesterré?

Több helyen is el lehet végezni a ceremóniamesterképzést, mely egy több hétvégét átölelő tanfolyamot takar. A szakma gyakorlott tagjai tartják a tanfolyam különböző moduljait, és a legfontosabb elméleti és gyakorlati tudást is el lehet sajátítani ezen alkalmak alatt.

A tanfolyam néhány fontos pillére a megfelelő kommunikáció és marketing elsajátítása, a ceremóniamesteri feladatok gondos áttekintése, valamint egy hangulatos esküvő felépítése a programtervtől egészen a játékokig bezáróan.

Az eredeti bejegyzés a Jobsearchuniverse portálon jelent meg 2020-06-10-én