DJ vagy zenekar – előnyök, hátrányok

2021.08.01

DJ vagy zenekar - előnyök, hátrányok

Gondolom, azzal mindenki egyetért, hogy esküvőt nem tarthatunk zene nélkül, hiszen ez a jó hangulat és a tánc elengedhetetlen része. A nagy kérdés, amit ceremóniamesterként meg is szoktam kapni a pároktól, hogy vajon a DJ vagy zenekar a jobb választás. A válasz pedig az, hogy nincs jó vagy rossz választás - a ti személyiségetek, igényeitek, és még sok-sok tényező befolyásolja ezt a döntést.

Ha ti is tanácstalanok vagytok, hogy milyen szolgáltatót kellene keresnetek, jó helyen jártok! Ebben a cikkben közösen megnézzük, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennetek és milyen kérdéseket kell mindenképpen feltennetek.

Zenekar, DJ - jellemzőik, előnyök és hátrányok

Legyen szó akár DJ vagy zenekari szolgáltatásról, vannak alapvető elvárások, melyeknek meg kell felelniük. Talán a legfontosabb, hogy a zenei szolgáltató megfelelő tapasztalattal rendelkezzen - és kimondottan esküvői szerepkörben is jártas legyen. Hiába van akár 10 év tapasztalata más területen, egy esküvő egészen más esemény, amelybe mindenképpen bele kell tanulni. Ez az összes esküvői szolgáltató közül talán a zenészekre a leginkább igaz. A ceremóniamesteri szerepkörökhöz hasonlóan, itt is kiemelten fontos a vendégsereg hangulatának és rezdüléseinek folyamatos figyelemmel kísérése. Tudnia kell alkalmazkodni a meghittebb pillanatokhoz és a viccesebb játékokhoz egyaránt. Fontos felismernie, amikor a hangulat elkezd leülni, hogy egy megfelelő zenével felébressze a vendégeket. Mindez pedig sokév tapasztalata által érhető el.

Továbbá, minden egyéb esküvői szolgáltatóval azonos módon minden tekintetben a ti igényeiteket kell, hogy szem előtt tartsa (zenelista, érkezés és távozás időpontja, személyes találkozás, stb). Ehhez kapcsolódóan fontos a rugalmasság, azaz a vendégsereg összetételéhez, pillanatnyi hangulatához és egyedi kérésekhez való alkalmazkodás. Ezeken kívül pedig természetesen mindkét szolgáltató esetében elengedhetetlen a megfelelő minőségű felszerelés is.

Mindezekkel együtt két eltérő szolgáltatói formáról van szó, melyek különböző előnyökkel és hátrányokkal járnak. Nézzük meg együtt, hogy milyen jellemzőiket kell majd figyelembe vennetek DJ vagy zenekar esetében.

Mire számítsunk egy zenekar esetében?

Kezdjük talán a zenekarral, hiszen a mai napig sokan ragaszkodnak a hagyományosabb választáshoz. Teljesen érthető, hiszen az élőzene hangulatát semmi sem tudja tökéletesen helyettesíteni és visszaadni. Azt gondolom, hogy a zenekar legnagyobb előnye, az az egyedi hangulat, amit az esküvő utolsó pillanatáig biztosítani tud. Ez természetesen még inkább érvényesül, ha mindez az egyik kedvenc zenekarotok által valósul meg. A hangulathoz hozzájárul az a tény is, hogy egy zenekar sokkal látványosabb is egy DJ-nél. Fontos kiemelni továbbá, hogy kevésbé korosztályhoz kötött, tehát változatosabb vendégsereg esetében előnyös választás lehet.

Sajnos azonban több hátránnyal is jár. Első és legfontosabb, melyre minden pár elsőként kérdez rá: bizony drágábbak, mint egy DJ. Emellett pedig nagyobb helyet is igényel, tehát a választott helyszín is befolyásolja majd a döntéseteket. Továbbá egy DJ-vel szemben véges a lehetőségek listája a zenék terén. Ez pedig a szórakozás és a hajnalig tartó ünneplés szempontjából nem túl előnyös. Rengeteg olyan sláger merülhet fel igényként, amelyet egy esküvői zenekar nem fog tudni eljátszani.

Miért jó ötlet DJ-t választani?

A fentiekkel szemben egy DJ lényegében bármit le tud játszani nektek, tehát tökéletesen igazítható az egyedi igényekhez. Tökéletes minőségben, hiba nélkül hallhatjátok kedvenc számaitokat eredeti verzióban. Egy zenekarhoz képest jóval kevesebb szünetre van szüksége, így gyakorlatilag folyamatos szórakoztatást és jó hangulatot biztosítanak. Emellett a mai esküvői DJ-k gyakran egyéb technikai szolgáltatást is tudnak biztosítani, mint például a hangosítás és a fénytechnika. Mindezt pedig legtöbbször alacsonyabb költségen, illetve kisebb helyigénnyel nyújtják majd.

Ezért cserébe azonban az idősebb korosztály számára kevésbé élvezetes, tehát érdemes a vendéglistát is megnéznetek a döntés során. Amennyiben nagyobb arányban vesznek majd részt fiatalok, érdemes a DJ mellett letenni a voksot. Hiszen az este egy pontján el fog jönni az a pillanat, amikor a mai modern zenékre szeretnének majd táncolni. Ezt pedig egy zenekar sajnos nem tudja majd biztosítani számotokra.

Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy néhány esküvői DJ a ceremóniamester szerepét is szereti felvenni ezzel túl nagy hangsúlyt fektetve a szereplésre. Ez egy egyébként is gyakori esküvőtervezési baki, amely szándékos esetben mindig a spórolást célozza. Fontos azonban tudnotok, hogy két nagyon eltérő szolgáltatóról beszélünk, melyeket egy személyben felkérni sosem végződik jól. (Az esküvői költségekről és a spórolási lehetőségekről bővebben itt olvashattok.) Amennyiben tehát már lefoglaltátok a ceremóniamestert az esküvőtökre, érdemes a zenei szolgáltatónak is jelezni, hogy ilyen jellegű szolgáltatásra nem lesz majd szükségetek.

Döntési szempontok

A zenei szolgáltató kiválasztása - ahogy fent is említettem - más szervezési tényezőket is befolyásol majd, melyekre elsőre talán nem is gondolnátok. Nézzük meg ezeket is, hogy semmiképp se feledkezzetek meg róluk!

Ahogy azt már fentebb is említettem, egy zenekar helyigénye jóval nagyobb, mint egy DJ esetében. Emiatt a választott helyszín mérete meghatározó lehet a döntés során. Mindenképpen vegyétek figyelembe, hogy a szolgáltató mellett egy igen nagy tánctérre is szükség lesz majd.

A vendéglista szintén jó kiindulás a szolgáltatók értékelésekor. Hiszen amennyiben a fiatalabb korosztály képviseli magát nagyobb számban, a DJ összességében szimpatikusabb választás lehet majd. Mivel a mi generációnk már a szórakozóhelyeken szinte kivétel nélkül DJ-ket hallhat, egy esküvő esetében sem kelt majd ellenérzetet senkiben. Az idősebb korosztály számára azonban ez egy kevésbé megszokott dolog. A hagyományok kedvelőinek tehát a zenekar talán jobb választás lehet.

Az esküvő stílusáról sem szabad megfeledkeznünk a szolgáltatók kiválasztása során. Míg egy bohém esküvő esetében a DJ teljesen elfogadható, egy klasszikus vagy modern esküvő esetében a zenekar sokkal inkább odaillő választás lehet.

Végezetül pedig a szolgáltatási díj és az esküvőre szánt költségkeret talán az egyik legfontosabb döntési tényező. Nézzük meg, hogy ezek hogyan is állnak össze!

Hogy is néz ki ezek költségvonzata?

Azt már tudjuk, hogy egy esküvői zenekar szinte minden esetben drágább egy DJ-nél. De miért is van így, illetve milyen és mekkora költségekről beszélünk? Az alap szolgáltatás díja az alábbiak szerint alakul:

 • Kis zenekar esetében (2-3 fő) 150 - 200 ezer Ft
 • Nagy zenekar esetében (4-6 fő) 250 - 500 ezer Ft
 • DJ esetében 100 - 200 ezer Ft

Ezen kívül nem helyi szolgáltató felkérésekor számolnotok kell az útiköltséggel és a szállás árával is. Továbbá illik az este folyamán vacsorát és italt (nem alkoholt) is biztosítani számukra, hiszen egy 6-8-10 órás műsort enélkül végigcsinálni nem emberi teljesítmény.

Köztes megoldás

Mi történik akkor, ha mindkét szolgáltató meggyőzött a maga szükségességéről? Akkor sem kell kétségbe esnetek, hiszen ez sem ritka döntés. Néhány pár esetében felmerülhet az igény, hogy a két szolgáltató együtt legyen jelen az esküvőn - és miért is ne lehetne, hiszen ezt csak a költségvetés és helyigény korlátozza. Ha ezek szempontjából megoldható, ezt is választhatjátok. Ebben az esetben két lehetőségetek van a szervezést tekintve. Választhatjátok a drágább megoldást, hogy együtt legyenek jelen és rövidebb blokkokban váltsák majd egymást. Kicsit költséghatékonyabb megoldásként pedig az este elején és a vacsora alatt választhatjátok a lágyabb zenekari hangzást, majd a hajnalig tartó bulihoz a DJ-t. Azonban még az utóbbi esetben is igen nagyösszegű kiadást kell bevállalnotok, amelyet sajnos rengeteg pár nem engedhet meg magának.

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a két választott szolgáltató stílusa azért passzoljon egymáshoz, hiszen az önálló stílusukon és minőségükön túl az együttműködésük meghatározó lesz a zenei szolgáltatás szempontjából. Ajánlott lehet a két szolgáltatóval közösen átbeszélni a program menetét, a váltásokat és a szüneteket. Továbbá fontos egyeztetni a helyszíni elrendezésekről és egyéb logisztikai kérdésről, mint például a hangosítás vagy a fénytechnika. Összességében tehát itt kiemelten fontos a kölcsönös szimpátia, hogy biztosan egy együttműködő kombinációt kapjatok.

Fontos részletek

Eddigi ceremóniamesteri tapasztalataim alapján nagyon fontos, hogy előzetesen egyeztessetek minden részletről a választott szolgáltatóval. Egyrészt, így tudjátok jelezni minden igényeteket és kéréseteket, amely elengedhetetlen a színvonalas szolgáltatás biztosításához. Másrészt pedig, rengeteg olyan szempont van, amely a szervezés egyéb pontjait is érintheti majd. Emiatt az alábbi kérdéseket mindenképpen érdemes megbeszélnetek velük.

 • Hány óra időtartamban tudják vállalni a szolgáltatást?
 • Mindent tartalmaz-e a szolgáltatás díja? Esetleg az útiköltség az alapdíjon felül értendő?
 • Milyen stílusú zenére számíthatnak a vendégek? Ettől mennyire hajlandóak eltérni? Zenekar esetében hajlandóak-e új számokat megtanulni?
 • Szükség lesz-e szünetre? Ha igen, milyen gyakran és mennyi időre?
 • Valamilyen módon meghallgathatjátok-e néhány számukat?
 • Készülnek-e technikai háttérrel?
 • Mekkora lesz a helyigényük?
 • Mennyi idő szükséges az előkészületekhez?
 • Lehetséges-e megadni tiltólistás számokat?

Természetesen ezeken kívül minden egyéb kérdéseteket feltehetitek nekik, melyek számotokra fontosak a szervezés és lebonyolítás szempontjából. Semmiképp se féljetek kérdezni, hiszen a lényeg a ti elégedettségetek!

Praktikus tanácsok

Ha sikerült a lehetséges jelöltek listáját lecsökkentenetek, és már csak 2-3 versenyző maradt, az alábbi praktikus tanácsokat még fogadjátok meg!

Érdemes mindenképpen utánajárni, hogy mióta foglalkoznak ezzel a szakmával, hány esküvőn szolgáltattak eddig. Ahogy azt már fent is említettem, az esküvő egyedi készségeket és tudást igényel, tehát a tapasztalat jellege és hossza bizony meghatározó. Erre vonatkozó információt a szolgáltatók honlapján tudtok megtalálni. Ha esetleg mégsem, bátran kérdezzetek rá!

Ezen kívül a legelőnyösebb, ha élőben is meg tudjátok tapasztalni a stílusukat - vagy legalább felvételen megnézni munkájukat. Azt gondolom, hogy ez ma már minden igényes esküvői szolgáltató esetében alapvető elvárás. Rengeteg szolgáltató kínál előzetes kérés nélkül is képeket, videókat esküvői munkájukról referenciaként. Emiatt jó kiindulási pont lehet az adott szolgáltató honlapját is felkeresnetek. Nagy pluszt jelenthet itt a korábbi jegyespárok szöveges értékelése is, amely szintén egyre gyakrabban elérhető referenciaként. Ezeket az ajánlásokat olvasva talán olyan egyedi szempontokat is találhattok, melyek megkönnyíthetik a döntést.

Végezetül pedig, mint minden esküvői szolgáltató kiválasztásakor, a személyes találkozó semmiképpen se maradjon el! Fontos egyeztetnetek az elsődleges stílusról, a tiltólistás számokról és minden további részletről. Mindenképpen legyetek biztosak a döntéskor abban, hogy a számotokra tökéletes szolgáltatót sikerült kiválasztanotok, aki munkájával hozzájárul majd a tökéletes esküvőtökhöz!

Bárki is legyen esküvőtök zenei szolgáltatója, ceremóniamesterre szükségetek lesz!