Egészségmegőrzés és családtervezés

2020.11.18

Egészséges életmóddal nem csak a saját életetekre hattok ki, hanem leendő gyereketek életét is nagyban befolyásolhatjátok. Sajnos a magyar lakosság eléggé alulmarad minden nemzeti összehasonlításban a hasonló gazdasági és társadalmim tényezőkkel rendelkező országokhoz képest. Az esküvő jó fordulópont lehet új szokások bevezetésére, egy egészségesebb élet kezdetéhez is.

Bár mindenki tudja, hogy az egészséges táplálkozás és a sport fontos, a magyar lakosság közében mégis magas a különféle rossz szokások következtében kialakult betegségek aránya. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése alapján az életmód közel 50%-ban befolyásolja az egészségügyi állapotunk. Ezután a genetikai tényezők, majd a környezeti hatások és végül az egészségügyi rendszer állapota következik.

Családtervezés felelősen

A családalapítás egy rendkívül felelősségteljes döntés. Nem csak anyagilag, hanem minden szempontból egy biztonságos és egészséges környezet, otthon kialakítása is fontos.

Egészséges táplálkozás és sport

A családtervezéhez hozzátartozik az is, hogy ti, mint leendő szülők is figyeltek az egészségetekre, és ezzel majd példát mutattok a leendő gyermeketeknek is. Egy kiegyensúlyozott, növényekben gazdag étrend az egyik alappillére az egészséges életmódnak, és a káros szenvedélyek elhagyásán túl fontos a rendszeres, napi 20-30 perces testmozgás is.

Genetikai és egyéb vizsgálatok

Az életmód kialakítása mellett a genetikai problémák is sokszor előre kiszűrhetők különféle vizsgálatokkal. Bár nem sok szó esik róla, a női és férfi termékenységi vizsgálatokon túl lehet genetikai és pszichológiai alkalmassági vizsgálatokat is végezni még a teherbeesés előtt. Ezekkel leszűkíthetők a leendő komplikációk és sok esetben felgyorsítható a teherbeesés folyamata is, mivel így korábban el lehet kezdeni kezelni a teherbeesést vagy beágyazódást gátló faktorokat. Később a magzaton végzet (illetve vérből vett minták) vizsgálásával is tovább szűkíthetők és előre jelezhetők esetleges problémák.

Mennyi idő teherbe esni?

Ha nem áll fenn semmilyen nehezítő tényező, akkor átlagosan 3 hónap kell ahhoz, hogy a baba megfoganjon, így ne szegje kedveteket, ha a nászéjszakán nem jártok sikerrel. Emellett a dohányzás és a szeszes italok elhagyása is fontos a pár mindkét tagjánál, mivel a nikotin és az alkohol nagyban tudja károsítani az ondósejteket, ezzel nehezebbé téve azok feladatát. A hormonális fogamzásgátló sokszor ennél is sokkal több idő alatt ürül csak ki a szervezetből, így érdemes orvossal is konzultálni és esetleg áttérni más módszerekre, mielőtt próbálkozni kezdtek.

A női petesejt csak havonta néhány nap megtermékenyíthető, így fontos az jó időzítés. Arra is érdemes figyelni, hogy előtte két-három napig ne szeretkezzetek, hogy a lehető legtöbb esély legyen a sikerre. Ennél hosszabb időt sem érdemes kihagyni, mivel akkor az ondósejtek kezdenek elöregedni, és ezzel csökkentik a teherbe esés lehetőségét.

Ha sikerrel jártatok

Terhesvitaminok

Magzatvédő vitamin szedését is ajánlják az orvosok, melyek elősegítik, hogy se az anya, se a magzat ne szenvedjen hiányt esszenciális alkotóelemben és vitaminokban.

Fogászati ellenőrzés

Az jó szájhigiénia és a már korábban említett egészséges táplálkozás is nélkülözhetetlen. A terhesség

alatt többször is át fogsz esni fogászati szűrővizsgálaton.

A növekedő baba

A baba a kezdetekben csak néhány milliméter, majd néhány centiméter nagyságú lesz. Bár te érezni fogod a tested változásait, a környezetetek ebből mit sem fog még sejteni, így nem kell elhamarkodnotok a bejelentést sem. Egy gyakori tévhit, hogy a kismama rögtön kettőre kell, hogy egyen. Bár valóban megnövekedik az elhasznált kalóriák száma, végtére is egy kis embert táplál a tested, ez nem jelenti, hogy kétszer annyi ételre lesz szükséged.

Mint láthatjátok, a családtervezés sok apró részletből áll, és a legtöbbre nektek is ráhatásotok van. Már esküvői készülődés alatt is elkezdhettek beszélgetni és utánajárni ezeknek a kérdéseknek, így testben és lélekben készen álltok majd a családalapításra.