Egykor vőfély, ma már ceremóniamester!

2020.07.02

A vőfély a hagyományok szerint egy közeli családtagot, barátot jelölt, aki vállalta, hogy segít levezényelni a lánykérést, az esketést, a leány- és fiúbúcsút és magát a lagzit, felügyelve a vacsora minden elemére és bedobva a csapatépítésnek szánt vicces, mókás feladatokat. A népviseletbe öltözött, nem egyszer mókamesternek titulált vőfélyi szerep mára átalakult, s a ceremóniamester vette át a stafétát, aki elegáns öltözetével, talpraesett kiállásával, jó szervezőkészségével és profizmusával óriási terhet vehet le az ifjú pár tagjairól.

A ceremóniamester valójában házigazda!

A vendégek figyelemre, törődésre, irányításra sőt útbaigazításra várnak és vágynak, még akkor is, ha az esküvő és a lagzi elsősorban nem róluk szól. Nem mindegy, hogy mikor jön el a nászajándékok átadásának ideje és az sem mellékes, hogy sikerül-e megfékezni a folyton sztorizgató nagybácsik fékevesztett stand up comedy-ját. Megannyi feladat, ami gyors, precíz és persze hatékony cselekvésre és megoldásra, azaz a házigazda közbelépésére vár.

Vagyis a személyes találkozás és véleményalkotás kikerülhetetlen! A ceremóniamester személyisége ugyanis nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy hogy alakul az estétek. Nem mindegy, hogy a humor melyik foka érvényesül, ahogy az sem szőnyeg alá söpörhető, hogy mennyire van meg közöttetek az összhang, az egyetértés harmóniája egy-egy részletnek tűnő, mégis fontos kérdés kapcsán.

Az ajánlások mindig jól jönnek, viszont a legjobb és egyben a legbiztosabb, ha saját szemetekkel na és persze szívetekkel győződtök meg arról, hogy ki a számotokra tökéletes ceremóniamester.

Az idő, azonban keresztül húzhatja a számításaitokat, azaz mint minden esküvői teendőben, ezen a téren is fontos, hogy korán elkezdjétek a keresést, hogy végül arra a szakemberre tudjatok szavazni, aki maradéktalanul szimpatikus és akinek a naptárában pont szabad az a hétvége, amikor az igenetek az égig száll.

Időben érdemes ceremóniamestert fogadni - a nyugalmatok és a tökéletes lagzi érdekében!

A ceremóniamester megbízása legalább annyira fontos feladat, mint a megfelelő esküvőszervező megkeresése, az álmaitokban megjelenő helyszín felkutatása vagy éppen a kedvenc zenéiteket kívülről ismerő banda leszerződtetése.

A siker titka mindegyik esetben az, ha időben léptek és nem estek a várakozás csapdájába, mert így észrevétlenül hetek, hónapok telhetnek el, mígnem egy reggelen arra riadtok fel, hogy bár a szövegeteket (igen) tudjátok, de a nagy nap közeledtével minden egyéb részlet homályos és bizonytalan.

Az első, sokakat tévútra vezető fals elképzelés, hogy a ceremóniamester és az esküvőszervező egy és ugyanazon foglalkozás. Korántsem. Előbbi, vagyis a "modern vőfély" azért felelős, hogy a ceremónián minden gördülékenyen, az előre meghatározott és ismert terv szerint haladjon, anélkül hogy nektek idegeskedéssel, rendezkedéssel kelljen szembenéznetek akkor, amikor elvileg életetek legboldogabb pillanatait élitek át. Pár perc elegendő ahhoz, hogy az ünnepeltek vendéglátókká változzanak, ha nincs olyan ember, akire ezt a posztot rá lehet bízni. Márpedig a vendégek koordinálása illetve a különböző stációk levezénylése nem egyszer teljes embert kíván.