Szívesen éreznéd magad vendégként a saját esküvődön?

2020.06.21

A polgári esküvő Jason Statham-je, a ceremóniamester

Habár a polgári szertartás ideje alatt nem számít aktív szereplőnek, a ceremóniamester nagyon is sokat segíthet a tökéletes ceremónia megvalósításában.

A polgári esküvő percei lesznek azok, amelyekre nagy valószínűség szerint a legjobb szívvel emlékeztek majd a Nagy Nap kapcsán. Meseszép virágokkal díszített festői helyszín, a meghatottságtól fátyolos tekintetű rokonok és barátok, és persze az ilyenkor elmaradhatatlan mennyei pezsgő.

Hogy pontosan olyan körülmények között mondhassátok egymás szemébe a boldogító igent, ahogyan azt megálmodtátok, ahhoz a ceremóniamester komoly mértékben hozzá tud járulni.

Hathatós közreműködés az előkészületek során

A ceremóniamester munkájának egyik legnagyobb hozzáadott értéke, hogy segít pontosan tartani az esküvő tervezett menetrendjét. Ez pedig a hosszú hónapokon át tervezett, illetve számtalan telefonbeszélgetésen, email váltáson és személyes találkozón keresztül szervezett polgári szertartás esetében még inkább igaz.

Ahhoz, hogy minden a tervek szerint alakuljon, már magát a helyszínt is gondosan elő kell készíteni. A ceremóniamester ebben is a segítségétekre tud lenni. Az előzetes konzultáció alkalmával ugyanis gondosan kikérdez titeket a részletekkel kapcsolatban, és ha a Nagy Napon bármi nem a megbeszéltek szerint történik, akkor közbe tud lépni.

Amíg Ti a fotózással, a vendégekkel vagy az egyéb teendőkkel vagytok elfoglalva, addig ő egyeztetni tud a helyszín személyzetével. Ellenőrzi helyettetek a feldíszített székek elrendezését, a dekoráció esztétikus kialakítását és kérvényezi a szükséges módosításokat, ha bármi nem a megbeszéltek szerint történik.

Közvetlenül a polgári szertartás előtt szót kér, és elmondja a kedves vendégeknek a ceremónia tervezett menetét. Egyúttal megkéri az egybegyűlteket arra, hogy a szépen elhelyezett és ünnepi díszben pompázó ülő alkalmatosságok közül az első sort hagyják meg a közeli családtagoknak.

A háttérből biztosítja, hogy a szertartás úgy történjen, ahogyan megálmodtátok

A polgári esküvő a maga szépségével, különleges bájával és megható apropójával rendszerint örömkönnyeket csal az egybegyűltek szemébe. Összehangolt munkára van szükség a hangosításért felelős személy, a szertartásvezető, valamint a helyszíni személyzet részéről is annak érdekében, hogy minden a legnagyobb rendben történjen.

A ceremóniamesternek a polgári szertartás alatt alapesetben nincs teendője, ugyanakkor egyfajta biztosítékként figyel a héttárből. Amennyiben bármilyen probléma adódik, akkor ő közbe tud avatkozni azáltal, hogy a megoldásért felelős embert rögvest értesíti.

Vagyis szólni tud a technikusnak, ha éppenséggel nem megfelelő a hangosítás. Beszélni tud a főpincérrel, hogyha néhány perccel a ceremónia vége előtt még nincsenek kikészítve a pohár pezsgők a násznép számára.

Minden csak előzetes megbeszélés kérdése. A ceremóniamester tehát nem számít aktív szereplőnek a polgári szertartás ideje alatt, ettől függetlenül a háttérben ott lehet arra az esetre, ha bármilyen fennakadást gyorsan orvosolni kellene.

Amikor véget ér a ceremónia, ismét magához veszi a kezdeményezést

Bármennyire is azt kívánnátok, hogy a szívet melengető és soha el nem felejthető polgári esküvő örökké tartson, bizony ez a pillanat hipp-hopp el fog jönni. Amikor tehát ünnepélyesen kivonultok a szertartás helyszínéről, ismét a ceremóniamester következik.

Mivel rendszerint pezsgős koccintás a következő esemény, erről célszerű informálni a násznépet is. Beszéljétek meg előre, hogy ezt a szertartásvezető, vagy éppen a ceremóniamester tegye meg.

Amikor pedig mindenkivel koccintottatok és fogadtátok a gratulációkat, akkor következhet a menyasszonyi csokordobás, illetve a harisnyakötő elhajítása a vőlegény részéről. Mindez természetesen akkor az igazi, ha előtte a ceremóniamester fokozza kicsit a hangulatot.

Ezután jöhet még néhány közös fotó az egybegyűlt násznépről, majd pedig a további program ismertetése. Ti pedig továbbra is önfeledt vendégként érezhetitek magatokat a saját esküvőtökön, mert a koordinálást a ceremóniamester elvégzi helyettetek.