Júniustól jöhetnek a kétszáz fős lagzik

2020.05.14

A kormány szerdán is ülésezett, méghozzá tizenkét órán keresztül, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

Azt állapították itt meg, hogy 64 nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után csökken a fertőzöttek és a halottak száma, ami azért van, mert az ország betartotta a szabályokat. A miniszter külön köszönetet mondott a budapestieknek és a Pest megyeieknek, akik annak ellenére is betartották ezeket, hogy az ország többi részén már enyhítettek.

Gulyás szerint a lazítások nem vezettek oda, hogy tömegessé váltak volna a fertőzések vidéken, az újabb fertőzések legtöbbje továbbra is a fővárosban és környékén van.

kormány szerdán arról döntött, hogy a mindenkire kötelező közös szabályokon nem változtatnak, másfél méteres távolság és maszkviselés továbbra is kötelező.

PEST MEGYÉT A TÖBBI MEGYÉVEL EGYENÉRTÉKŰNEK TEKINTIK MOSTANTÓL, HÉTFŐTŐL ITT IS ENYHÍTÉSEK JÖNNEK, BUDAPESTEN MÉG NEM.

A budapesti polgármesterek véleményét kikérték, ma délután háromig van idejük elküldeni. A virológusok ajánlásai alapján döntenek majd arról, hogy milyen enyhítések lehetnek Budapesten is.

Gulyás szerint az már látható, hogy vidéken további enyhítő intézkedésekre van szükség. Ahol indokoltnak látják a változtatást:

- a belső zárt részében a tartózkodás megengedett lesz az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, de a dolgozóknak kötelező maszkot viselni, és arra kérik az embereket is, hogy viseljék a maszkot, tartsák be a megfelelő védőtávolságot,

-hétfőtől vidéken a szabad területen lévő parkok, játszóterek is látogathatóak, és a szállodák, panziók - a védőtávolság betartásával - fogadhatnak vendégeket.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy szerdán további fontos ügyekről is tárgyalt a kormány, amely az Európai Unióval kapcsolatosak. A német alkotmánybíróság döntését tegnap már ismerték. Az a véleményük, ha valaki elolvassa ezt a döntést, akkor látja, hogy az rendkívül fontos alapelveket rögzített. Azt tudják mondani, hogy európai uniós jognak elsőbbsége van, de ez csak a közösen gyakorolt hatáskörben lehetséges.

Tárgyalt a kormány az Európai Uniós csütörtöki vitájáról, ami "boszorkányüldözés, koncepciós eljárás, ahol előre megírták az ítéletet", mondta Gulyás arról, hogy Varga Judit miniszter nem szólalhatott fel Orbán Viktor helyett, pedig ezt még a kommunistáknál is engedték szerinte.

Szentkirályi Alexandra kitért az esküvőkre és lagzikra is. Ezzel kapcsolatban arról született döntés, hogy június 1-től minden megyében, kivéve Budapestet 200 főig rendezhető esküvő és lagzi a megfelelő védőtávolság betartásával.