Lehet-e sziromszórás az esküvőn?

2020.05.23

Az esküvőket számos hiedelem, babona, népi szokás kíséri. Sok szokás már annyira beépült a köztudatba, és jelen van a modern esküvőkön is, hogy természetesnek vesszük, nem is gondolkodunk el azon, vajon miért is történik.

A termékenységet szimbolizáló virágszirom szórás szinte minden esküvő kötelező velejárója. A hagyomány szerint a pár elé szórt szirmok és rizsszemek elegyengetik rögös útjukat és segítik a bőséges gyermekáldást.

Beszéld meg az esküvőd szervezőjével, ceremóniamesterrel, és persze a fotóssal is, hogy hol legyen a rizs-, vagy sziromszórás. Légy körültekintő a polgármesteri hivatalokkal és az egyházi szertartás helyszínével is, ugyanis nem mindenhol engedélyezik a jókívánságok kinyilvánításának ezt a formáját! A rizs rengeteg galambot vonz, a galambok etetése pedig pénzbüntetést vonhat maga után.

Konfettiágyú :)
Konfettiágyú :)

Tehát akkor pontosabban hol, mikor, milyet?

A házasságkötő termekben teljességgel tiltott a sziromszórás, itt a koszorúslányok kis csokrot tartsanak inkább a kezükben sziromszóró kosár helyett.

A házasságkötő terem előtt általában van már erre lehetőség, a kapun kilépő párt üdvözölhetik így a vendégek.

Egyházi szertartás esetén a templomokban általában nem engedélyezik a sziromszórást, mert a beletaposott rózsaszirmokat nagyon nehéz kitakarítani a szőnyegből. A felkapott helyszíneken, ahol óránként zajlanak az esketések erre végképp nincsenek felkészülve, hogy minden egyes pár után takarítsanak. Kicsi, vidéki templomokban néha megengedik, ez mindig az Atya hatásköre, vele kell megbeszélni, hogy mit lehet és mit nem.

A templom előtt az esetek nagy részében nincs akadálya, hogy a pár sziromeső közepette vonuljon le a lépcsőn. Azoknál a templomoknál ahol hosszú a lépcsősor nem mindig örülnek a rizsnek, mert csúszik és attól félnek, hogy az idős hívek megcsúsznak majd misére menet, érdemes a takarítás kérdését előre tisztázni és mindig előre megbeszélni, hogy mire van lehetőség a templomon belül és a templomon kívül.

Mit szórjunk és miből?

Ma már nemcsak rizst és virágszirmot szórhatunk, nagy választék áll rendelkezésre esküvői konfettikből, buborék fújókból is.Rizsből csak nagyon jó minőségűt vásároljatok, leginkább az előfőzöttet ajánlom, vagy puffasztott szemes rizst ami nagyobb mérete miatt kevesebb mennyiséggel is hatást kelt.

Dani már az első személyes konzultáció alkalmával meggyőzött minket. Kissé tanácstalanok voltunk több kérdésben is, de mindenben segített és nagyon jó tippeket adott, amikkel még emlékezetesebbé tudtuk tenni az estét.
Az esküvőnkre már a vendégvárás kezdete előtt fél órával megérkezett, hogy mindent ellenőrizhessen és egyeztessen a jelenlévő többi szolgáltatóval.
Az előre eltervezett programsorra odafigyelt, ugyanakkor rugalmasan kezelte, reagálva az események alakulására, akár spontán plusz programokat beiktatva.
Sok terhet levett a vállunkról, így nekünk csak arra kellett figyelnünk, hogy jól érezzük magunkat a nagy napunkon.
Ezúton is köszönjük! -  H. Eszter