Én felsorolom, együtt kikerüljük! Esküvői bakik!

2020.06.10

A boldogító igen kimondásáról a lányok többsége már apró, babázós kora óta álmodozik. Az elképzelések igen kicsi korban megjelennek, amik aztán nőnek, duzzadnak, fejlődnek, ahogy mind érettebbé válnak a hölgyek. Igenis az élet egyik legfontosabb színfoltjáról, eseményéről van szó, s mint ilyen akkor a legjobb, ha tökéletes. De azért azt tudjuk, hogy makulátlanság ebben a világban sem létezik.

A saját bőrödön tapasztalhatod meg a hibázási esélyeket, ha beleveted magad a szervezésbe. Vagy... Vagy mi most összeszedjük neked a leggyakrabban jelentkező, elkerülendő tévutakat, te pedig még azelőtt behúzhatod a kéziféket, hogy teljes gázzal behajtanál rajtuk.

A forgatókönyv írás nem badarság. Nyilván nem az a cél, hogy minden egyes másodperc és levegővétel megtervezetten menjen végbe, mert az maga lenne a horror színházi körülmények között.

A férfiak különösen hajlamosak arra, hogy egy lezser vállrándítás közepette közöljék, ők bizony mindent megjegyeztek, jöhet az oltár meg a lakoma. Persze az esetek nagy részében, közeledve a nagy naphoz egyre több fontos részlet csúszik ki a kezükből és a fejükből, amire csak rátesz még vagy öt lapáttal az idegeskedés árnya.

Az, hogy van egy forgatókönyv a kezedben óriási biztonságérzettel ajándékozhat meg. Az, hogy mi-miután következik, ki-hol áll vagy éppen halad igenis tervezettséget igényel, pláne ha nem a fejetlenséget kívánod rendező elvedként választani. Ráadásul ha van a markodban egy remekbe szabott terv, akkor azt akár át is adhatod másnak, hogy vezényelje le helyettetek, így ti egy az egyben átengedhetitek magatokat a soha meg nem ismétlődő élmény-tenger simogatásának.

Ezt az anyagot átnyújthatod a zenekarnak, a helyszín vezetőjének vagy éppen a násznagynak, ezzel jelezve mindenki felé: az improvizációnak nem most jött el az ideje. Az időpont, a helyszín, az esemény illetve a felelős neve egy táblázatba szedve aranyat ér.

Mindig érdemes felelőst választani egy-egy feladatkörért, mert bizony ha ellenkezőképpen tesztek, akkor könnyedén ott találhatjátok magatokat ahol a part szakad: nem lesz gazdája a váratlanul bebukfencező problémának. Nem baj, ha egy impresszumot is oda illesztetek a felsorolás elejére vagy végére: a nevetekkel, telefonszámotokkal, a torta, a helyszín, a zenekar, az eskető elérhetőségeivel, a lagzi pontos címével na és persze az esküvőtök dátumával.

A következő lépés a belibbenés és a tánc. Ez az a rész, amit mindenki annyira, de annyira vár, és ami mégis legtöbbször nyögvenyelősen indul csak be.

De miért? Egyrészt a vacsora után lecsukódnak a szemek, mindenki elzsibbad az italok kortyolása közben, s a befülledt terem észrevétlenül ringató babaággyá válik. Az oxigén és a friss levegő beengedésével, azonban kiránthatod a székeket vendégeid alól, persze nem a lefagyasztás a cél. Másrészt ti is kelletek ahhoz, hogy a násznép kedvet kapjon a ropáshoz. A jó példa követőket vonz. Mondjuk egy könnyed keringővel kezdeni határozottan jó ötlet, a többi platót pedig majd legfeljebb a ceremóniamester áthidalja, ha van ilyen.

Sem a túlszervezés, sem a túlságosan szerepelni vágyó ceremóniamester nem jó választás. Felesleges és stresszes percre pontosan mindent kitalálni, mert egyrészt úgyis betarthatatlan, másrészt így nem fogsz mást csinálni az esküvőd napján, mint idegesen toporogni és azt ismételgetni, hogy már itt vagy ott kellene lennünk, ezt vagy azt tennünk. Negyed vagy fél órás szünetek bőven elegendőek.

A nyugalom az elsődleges, szóval a frusztráltság minden formáját érdemes messziről elkerülnöd. A polgári és a templomi szertartás között viszont nem ildomos nagy időbeni megtöréssel számolni, mert bizony nehéz lesz a két esemény között kitölteni a szabadon telő perceket.

A ceremóniamester feladata nem a szereplés, pláne nem a főszereplés, hanem az események levezénylése és a hangulat tovább gördítése. A mulatozókat megszakítani egy-egy fellépés kedvéért igazi bűn, ám hagyni mélyre szállni a jókedvet szintén óriási baki. A kiismerés tehát a lehető legjobb stratégia, ha nem a saját baráti körötökből választjátok ki esküvőtök harmóniájának karmesterét.

Itt még nincsen vége a buktatók felsorolásának, nemsokára folytatjuk, hogy te még időben ki tudd őket kerülni!