Esküvői dekor kisokos – minden, amit a szolgáltatásról tudnod kell

2022.03.03

Mai témánk: Esküvői dekor kisokos alias minden, amit a szolgáltatásról tudnod kell!

Szinte biztosan állíthatom, hogy a menyasszonyok egyik kedvenc része az esküvőszervezés során a dekoráció. Rengeteg stílus, szín és díszítés közül válogathattok, az alapvető választásoktól kezdve a legapróbb részletekig. Azonban mindez hozzáértést és részletekbe menő odafigyelést is igényel. Emiatt sok jegyespár dönt az esküvői dekoros szolgáltató mellett, hiszen sokéves tapasztalattal bármilyen helyszín gyönyörű esküvői térré alakítható. És ne felejtsük el, hogy a helyszín kinézete lényegében az esküvői képeitek és videóitok hátteréül szolgál majd. Ennek fontossága ellenére azonban - jórészt költségcsökkentő okokból - sokan választják a sajátkezű díszítést, ami szintén nem lehetetlen. Tehát ha esetleg még ti sem döntöttetek a szolgáltató szükségessége, valamint a dekoráció jellege kapcsán, ez a poszt hasznos lesz számotokra. Nézzük meg együtt, hogy miket érdemes tudnotok.

Szolgáltató vagy saját dekoráció?

Elsődlegesen azt kell majd eldöntenetek, hogy profi szolgáltatóra bízzátok-e a dekorációs feladatokat. A kérdés jogosan merül fel, hiszen a ceremóniamesterrel vagy a fotóssal ellentétben ezt valóban ti is el tudjátok intézni a nagy napotok előtt. Tehát ezen szolgáltató szükségessége valahol tényleg megkérdőjelezhető. Bár mindenképpen hozzá kell tenni, hogy egy professzionális szolgáltató kiemelkedő minőségű munkát végez - ezt pedig nehéz hozzá nem értőként azonos színvonalon biztosítani. Azonban sok pár nem engedheti meg a többmilliós esküvői költségvetést, tehát ilyenkor az elsődleges döntési szempont az ár lehet. Természetesen a többi esküvői szolgáltatóhoz hasonlóan itt is nagyon nagy a szórás az árak tekintetében. Hiszen ha körülnéztek, láthatjátok, hogy a százezer forintos alapcsomagtól és a háromezer forint/fős díjszabástól kezdve egészen fél-egymillióig felszaladhat a szolgáltatók ára. Tehát ha megelégedtek egy alap dekor csomaggal, azt valóban a teljes költségvetés töredékéből meg tudjátok fizetni. Fontos azonban tudni, hogy alap csomag esetében valószínűleg csak az asztal dekorációkat, székszoknyákat, esetleg menü kártyákat kapjátok majd. Minden egyéb - tehát a hátterek, mennyezet és extrák - a nagyobb csomagok részeként kerülnek csak biztosításra.

A dekoros szolgáltató előnye, hogy már a tervezéstől kezdve segíti a munkát, tehát ha semmi ötletetek nincs, vele akkor is el tudtok indulni. Továbbá, jobb minőségű anyagokkal és kellékekkel dolgozik, mint amit ti be tudnátok szerezni. Valamint garantált minőséget kaphattok, hiszen referencia munkát minden esküvői szolgáltatónak kell tudnia mutatni. Ez a megoldás stresszmentes számotokra, hiszen eggyel kevesebb feladaton kell majd aggódnotok a nagy napotok előtt.

Ha ezt választjátok, érdemes sok árajánlatot bekérnetek, hogy a legjobb csomagot tudjátok kiválasztani. Mint minden esküvői szolgáltató esetében, itt se feledkezzetek el a referencia munkák átnézéséről, hiszen ebben az esetben a korábbi munkák fényképei önmagukért beszélnek. Ezután legtöbbször egy ingyenes, kötetlen beszélgetésre számíthattok, mely során a szolgáltató felméri, hogy mik az elképzeléseitek, valamint átbeszélitek, hogy a helyszín adottságai mit tesznek lehetővé. Természetesen, ha nincs elképzelésetek, a tapasztalt szolgáltatókat az sem akasztja meg. Hiszen a kreatív munka az ő részük, tehát nem kell aggódnotok, ha nincs ötletetek az első beszélgetésig. Ebben az esetben a dekoros szolgáltató segít majd nektek dönteni a különböző stílusok, lehetőségek és elemek ismertetésével. Mindezek után pedig egy részletes árajánlatot fog nektek adni, melyben már szerepelnek a megtervezett dekorációs elemek és jellemzők is. Az árajánlatba beleszámolják a munkadíjat, a bérelt eszközöket (amennyiben lesz ilyen), az egyszer használatos eszközök vételi díját (gyertyák, virágok, szalvéták, köszönetajándékok), valamint az útiköltséget is. Ezen tényezőkből fog összeállni a végleges árajánlat, amely elfogadása után el is kezdik a dekor előkészítését és megvalósítását.

De akkor miért választanánk a saját készítésű dekort?

Ahogy azt már fent említettem, a költségcsökkentés a fő ok, amiért a saját készítésű dekor szóba kerül. Hiszen ezzel a megoldással anyagáron tudjátok kihozni a teljes esküvői dekorációt. A megspórolt pénzt pedig költhetitek akár egy DJ, akár az esküvői fotós mellé még egy videós szolgáltató megbízására. Ezen kívül pedig kreatívabb párok esetében talán még szórakoztató is lehet a saját dekor megtervezése, beszerzése és összeállítása. Ha emellett döntötök, mindenképpen érdemes tudnotok, hogy milyen dekorációs elemek a megszokottak egy esküvőn, illetve, hogy milyen tényezőket kell a tervezés során figyelembe vennetek. Tehát ne essetek kétségbe, ha el sem tudtok indulni, hiszen a lenti kis összefoglaló végigvezet majd a legfontosabb lépéseken.

Hogyan kezdjünk hozzá és mikre figyeljünk?

Elsődlegesen fontos tudni, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennetek a saját dekor tervezésekor. Elsődlegesen, az esküvő helyszíne meghatározó. Fontos szempont, hogy kinti vagy benti lesz az esküvő, valamint hogy milyen helyszíni adottságokkal tudtok majd dolgozni. Például kinti esküvő esetében ügyesen ki tudjátok majd használni a közeli fákat a fényfüzérek és lampionok fellógatásához. Benti esküvő esetében pedig a mennyezet dekorációra kell majd figyelnetek. Továbbá, figyelembe kell majd vennetek a helyszín méretét, a természetes fényeket, a terem színeit és bútorait, valamint a rendelkezésre álló helyet.

A helyszín mellett az esküvőtök stílusa fogja meghatározni a dekorációtok jellegét. Természetesen egy elegáns, minimalista stílusú esküvő egészen más teremdekorációt kíván, mint egy bohém vagy vintage stílus.

Mindezek mellett pedig a legfontosabb döntés - a fentiek figyelembe vételével - a dekorációtok alapszínének vagy színeinek kitalálása. Ez fontos, hiszen minden dekor elemet ehhez kell majd igazítanotok. Itt legtöbbször két lehetőségetek van: a fehér mellé választani egy hangsúlyos fő színt, vagy két összeillő színt kitalálni. Tehát igazán gyakori a fehér és piros, fehér és zöld kombinációja. Ha pedig a fehéret nem szeretnétek olyan hangsúlyosan a dekorációba, nagyszerű opció lehet az arany-ezüst, púder-ezüst, lila-kék kombinációk.

Ha ezeket sikerült átgondolnotok, és nagyjából meg is született az elképzelés, jöhet az anyagok beszerzése. Alább találhattok egy listát azokról az alapvető eszközökről és anyagokról, amelyeket érdemes lesz beszereznetek.

 • Anyagok: selyem, tüll, szatén- organza, zsákvászon
 • Üvegek: vázák, boros üvegek, befőttes üvegek, mécses tartók
 • Fények: gyertyák, fényfüzérek, lampionok

Asztalközép dekoráció

Az asztalok esetében a dekoráció legfontosabb része az asztalközép, azaz a középen elhelyezett dekorációs elemek összessége. Itt alapvetően egy csokor virág kerül a dekorációba legtöbbször gyertyákkal kiegészítve. Vázák helyett gyakran használnak befőttes vagy boros üvegeket is. Ezen felül ide szokás elhelyezni színben és stílusban a dekorhoz illő asztalszám jelzőt, valamint sok esetben a menü kártyát. Az asztalok dekorációjához még elengedhetetlen a futó, amely legtöbbször a dekoráció alapszínével megegyező. Valamint a dekoráció során felhasználhatjátok a köszönet ajándékokat is, hiszen a kis csomagok igazán fel tudják dobni az összképet.

Főasztal háttér

A főasztal dekorációja esetében a többi asztal dekorációs elemeivel azonosakat érdemes használnotok az egységes kinézet érdekében. Azonban a többi asztaltól eltérően itt a háttér külön dekorációs elemként jelenik meg. Ezt legtöbbször egy nagy állványra szokás építeni, elsődlegesen valamilyen fehér anyaggal letakarva. Erre lehet felhelyezni a fényfüggönyöket, vagy a dekoráció alapszínével megegyező szatén-organza vagy muszlin íveket és belógatásokat. Mindezt pedig virágokkal koronázhatjuk meg.

Mennyezet dekoráció

Beltéri esküvő esetében nagyon elegáns kinézetet tudunk elérni a mennyezet megfelelő dekorálásával. Itt is a főasztal háttérhez hasonló lehetőségeink vannak: szatén vagy selyem anyagok, valamint fényfüzérek vagy esetleg lampionok fellógatása. Mindezeket természetesen kombinálhatjuk is, de mindenképpen érdemes a főasztal háttérrel összehangolni.

Kiegészítők

A fentieken felül pedig a helyszínhez igazítva rengeteg aprósággal tudjátok feldobni az összhatást. Az alábbi listából bátran válogathattok ti is a tervezés során!

 • Pomponok és masnik
 • Üvegbe elhelyezett fényfüzérek
 • Kréta táblák - üdvözlő vagy eligazító táblaként, az ültetési rend összefoglalójaként használhatjátok, de akár apró, kedves üzenetet ir írhattok rá
 • Szárított virágok
 • Lampionok, lámpások, úszó gyertyák
 • Vintage elemek: bőrönd, ajtó, képkeretek
 • Kosarak, ládák

Extrák

Az eddigi elemek többé-kevésbé az alapvetően szükségeseket tartalmazzák, amellyel egy kis költségvetésű, de igényes dekorációt tudtok összeállítani. Azonban, ha kicsit többet is rá tudtok szánni, az alábbi ötletek közül még bátran válogathattok.

Boldogságkapu

A boldogságkapu a szertartások opcionális része, amely alatt a jegyespár a polgári ceremónia során áll. Nagyszerű képeket tesz lehetővé a szertartás közben, azonban a teljes esküvő idején gyönyörű díszítő elemként használható. Ezeket általában valamilyen szép anyaggal, fényfüzérekkel és virágokkal szokás díszíteni. Legtöbbször fából vagy fémből készülnek, formájukat tekintve pedig az egyszerű négyszögletes megoldás mellett ma már találhatunk háromszög és kör változatot is.

Fotófal

Az esküvői fotófal lényege, hogy egyedi kinézetével nagyszerű hátteret biztosítson a ti képeitekhez. Valamint a vendégek számára is szórakoztató lehetőség a közös képekhez. Mindezeken felül pedig megfelelő választás esetében a dekoráció fontos eleme is lehet, amely egyedi kinézetet és hangulatot kölcsönöz majd a helyszínen. Ezekből számtalan verziót találhatunk, melyeket akár bérelhetünk is. A bátrabbak azonban akár maguknak is készíthetik. A leggyakoribb opciókat itt találjátok:

 • Virágfal, virágfüggöny
 • Óriási képkeret - természetesen virágokkal, esetleg fényfüzérrel díszítve
 • Papírdekorációs, mintás tapétás fal
 • Kristály vagy selyemfüggöny
 • Vintage ajtó, rusztikus raklap
 • Kréta tábla

Desszert asztal

Ugyan a desszertek a catering szolgáltatáshoz tartoznak, a dekoráció során is fontos megemlíteni. Ennek oka ugyanis, hogy bizonyos, a hagyományostól eltérő desszert választások külön asztalra elhelyezve még a dekorációtok részeként is nagyszerűen megállják helyüket. Ma már nem ritka, hogy a párok fánk fallal, esetleg jégkrém vagy koktél pulttal dobják fel a hagyományos menüt. Azonban ezt megfelelően elhelyezve a terem dekorációját is igazán fel tudják dobni. Ha tehát a hagyományos rétes helyett valami meglepővel készülnétek a vendégek részére, érdemes a dekor részeként megvalósítani azt.

Dekoráció és ceremóniamester

Fontos azzal is tisztában lennetek, hogy a dekoráció más szolgáltatók munkáját is tudja befolyásolni - elsősorban a ceremóniamesterét. Nézzük meg, hogy ezek mely pontokon mutatkoznak meg. A meghívó készíttetésnél, mely előtt fontos a ceremóniamesterrel egyeztetni a meghívóra kerülő program tervet - hiszen ceremóniamesterként én segítek majd a program megtervezésében. Fontos továbbá, hogy tudjak a szülőköszöntő ajándékokról is, mivel azt is én fogom felkonferálni a szertartás során.

A fentiek alapján talán már ti is látjátok, hogy az esküvői dekoráció bizony egy összetett, és apró részletekbe menő tényezője az esküvőtök szervezésének. Amennyiben nem érzitek magabiztosnak magatokat a saját készítésű megoldáshoz, abban az esetben mindenképpen a profi szolgáltató megbízása a jó megoldás. Higgyétek el, hogy a költsége meg fog térülni, amikor a nagy napon a tökéletes, általatok megálmodott dekoráció vesz majd körül titeket. Valamint ezt nézhetitek majd évek múltán is az esküvői képeiteken. Ha pedig mégis a sajátkezű dekor mellett döntötök, akkor érdemes minél előbb elkezdeni a tervezést, és a legapróbb részletekig mindent átbeszélni és összehangolni.

Mit sem ér egy jó dekor, ha nincs aki felhívja rá a figyelmet! Egy ceremóniamester ezt is közvetíti a násznép felé: