Az esküvői etikettről néhány szóban

2020.06.07

Mit ajánlatos betartani az esküvői etikettben?

Avagy hatalmas segítség lehet a ceremóniamester a nagy napon

Nem árt egy kis útmutató az esküvő előtt a násznépnek, hiszen ahány ember, annyi szokás: bárki belerondíthat akár a legapróbb rosszindulat nélkül is a házasulandók legszebb napjába.

Az esküvői etikett mára már sokkal több annál, minthogy a vendégek ne öntsenek fel túlságosan a garatra, hogy a vőfély nem a ceremóniamester régies megnevezése, vagy esetleg, hogy nem illik fehérben és/vagy pirosban megjelenni a menyasszony nagy napján.

Nos, a 2000-es évek után a hatalmas műszaki, elektronikai és informatikai fejlődésnek köszönhetően megjelentek a digitális fényképezőgépek, majd az okos telefonok és a további okos eszközök, amelyek segítségével még gyorsabban készíthettek képet a meghívottak az esküvőkről.

Mindezek magukkal hozták a jövendőbeli férj és feleség egyik legrosszabb rémálmát, a kellemetlen és otromba fotókat.

És igen, pár gombnyomás vagy kattintás után és már fent is vannak az interneten az elmosódott, vagy előnytelen képek, amelyek miatt nem túlzás azt állítani, hogy a legtürelmesebb menyasszonyok is teljességgel kiborulnak.

Ilyenkor az ifjú pár segítségére a ceremónia mester siethet, aki belefűzheti szórakoztató és figyelemfelkeltő meg- és felszólalásaiba a kérést, miszerint fotókat csak az erre megbízott személyek készítsenek, a násznép inkább tartsa a telefonokat a táskáikban, avagy kikapcsolt állapotban a zsebük mélyén.

Hiszen a leszerződtetett szakemberek pontosan azért vannak jelen az eseményen, hogy a legszebbet és a legjobbat hozzák ki a jelenlévőkből, legfőképp a menyasszonyból és a vőlegényből. Azontúl a ceremóniamester még megannyi más esetben is egyszemélyes felmentő seregként patronálhatja a friss házasokat.

Az esküvőszervezővel és a megbízóival együttműködve a programnak megfelelően alakítja ki beszédét és az úgynevezett stand up megszólalásait, ezáltal a násznép bizton nem unatkozik.

Támogató munkájával és hatékony ötleteivel a meghívó szövegezéséből is kiveheti részét, hiszen kreatív gondolkodásának hála hatékonyan hívhatja fel a fontos információkra a meghívottak figyelmét.

A pár által meghatározott esküvői- és lakodalmi etikettben előírható, hogy milyen ruházatban jelenjenek meg - lehetőleg - a vendégek, mi az az ajándék, amire a házasulandók igazán vágynak, továbbá kitérhetnek a házasságkötéskor megszokott hagyományokra vagy azok hiányára is.

A menyasszony és a vőlegény tehát a saját esküvőjükön teljességgel megszabhatják kívánségaikat rokonaiknak, barátaiknak, amelyeket több mint ajánlatos betartania annak, aki részt szeretne venni ezen a csodálatos napon.