Miért befolyásolja a ceremóniamester munkája az esküvő fotósét?

2020.05.18

Az esküvői fotósok munkáját nagyban befolyásolja, hogy mennyire profi a ceremóniamester. Lehet, hogy elsőre ezt nem is gondolnánk, de az ő együttes munkájuk garantálja azt, hogy olyan képek készüljenek az eseményről, amit még évtizedekkel később is szívesen nézegettek miközben felidézitek az esküvő számos, emlékezetes pillanatát.

Az esküvői fotós feladata, hogy az álomesküvőt megörökítse az esküvői képeken

Azaz az esküvői fotós arra koncentrál, hogy felkészülten, kreatívan dokumentálja az esküvőtök és a lagzit, de nem az ő feladata, hogy álomesküvőt varázsoljon belőle. Épp elég feladat hárul rá, hogy profi felszerelésével és a tudása maximumával a legtöbbet kihozza a képekből. A jókedv és az őszinte mosolyok előidézése nem az ő feladata. Erre van ott a ceremóniamester.

Minőségi pillanatok fotózása - azaz a mosolyt nem lehet Photoshop-olni

A legfontosabb pillanatok megörökítése a fotós legfőbb feladata, és ebben hatalmas segítséget nyújt egy tapasztalt CM. Nem csak a násznépet deríti mosolyra kreatív feladatokkal vagy épp egy-egy humoros felkonferálással, hanem biztosítja a megfelelő terepet a fotós kolléga számára is. Számos esküvői fotó balul sülhet el, ha a ceremóniamesteretek nincs a helyzete magaslatán.

Együttműködés a CM és az esküvői fotós között

A tapasztalt ceremóniamester nem csak ügyesen koordinálja az esküvőtöket, hanem ösztönzi a násznépet, hogy aktívan vegyen is részt benne. Vegyük hát sorra, hogy miért érdemes egy jó CM-et fogadni a tökéletes esküvői fotókhoz.

A szertartás idején

A szertartás előtt a köszöntőjében felszólítja a násznépet, hogy mindenki a helyéről fényképezzen. Ez rendkívül fontos például a bevonulás és kivonulás alatt. Ugye ti sem szeretnétek, hogy a hivatalos fotós képein itt ott belógó rokonok vagy világtó mobilok legyenek. Arról nem is beszélve, hogy egy kedves rokonotok se ugorjon be hirtelen közétek és a fotós közé, ezzel kitakarva egyikőtök az első csóknál?

Egy másik példa, hogy a jó CM a szertartás után hamar összetereli a násznépet a fotók kedvéért, így nem telnek el órák, mire mindenkivel csináltok egy-egy közös képet.

A ceremóniamester ezenkívül tömeget varázsol körétek a fotókhoz (is), azaz a csokrot nem a semmibe dobja el a mennyasszony, hanem valóban ott lesz mindenki, aki még hajadon, és természetesen a fotókon is sokkal jobban fog így mutat. A fotós nem tud tömeget photoshoppolni sem - vagyis az nem lenne az igazi.

A lagzi alatt

Ha az esküvő hangulata fergeteges, a fotós könnyebben készít az élményt visszaadó, örömteli képeket a táncoló vagy nevetve beszélgető vendégseregről is.

A ceremóniamester feladata az esküvő és a lagzi mederben tartása is, és az, hogy gyorsan elsimítsa, ha valamilyen probléma adódik a vendégek között, így a hangulat felhőtlen az este folyamán.

Az esküvői fotós akkor tud a leghatékonyabban dolgozni, ha hagyják, hogy a munkáját végezze. Azaz a vendégek a fontos pillanatokban nem kezdenek el vele beszélgetni, nem őt kérdezik a következő programról, vagy csak szimplán hagynak neki elég helyet és nem helyezkednek az ifjú pár és a fotós közé. Ez kiemeltek fontos többek között a nyitótánc és a tortaszeletelés folyamán.

Ezekből a példákból is jól látszik, hogy mennyire fontos, hogy egy talpraesett ceremóniamester segítse az esküvői fotós munkáját, hogy az esküvő emlékezetes legyen és a pillanatokat tökéletesen megragadó fotók készülhessenek róla.

Danival egy hangulatos, vidám, sokrétű esküvőn találkoztunk. Mint esküvői fotós, számomra fontos hogy az esküvő minden pillanata flottul menjen. Ezért is fontos a ceremóniamester jelenléte az esküvőn, hogy az eseményeket összefogja és koordinálja. Az egész nap folyamán Dani mindig időben imformálta a vendégeket, a programok gördülékenyen követték egymást. Ha ceremóniamestert kerestek, szívesen ajánlom. Birta Endre - esküvői fotós, Birta Fotó