Esküvői fotóson túl – Szelfiautomata vagy Instax polaroid?

2022.02.21

Esküvői fotóson túl - Szelfiautomata vagy Instax polaroid?

Azzal biztosan mindenki egyetért, hogy fotós nélkül nincs esküvő. Hiszen nincs is annál jobb dolog, mint mikor az évekkel, akár évtizedekkel korábbi fotókat nézzük vissza közösen a családdal vagy barátokkal. És mi is lenne fontosabb esemény az életünkben, mint az esküvőnk? Tehát, habár vannak olyan esküvői szolgáltatók, akiktől el tudtok tekinteni a költséghatékonyság jegyében, a professzionális fotós nem ez a kategória. Higgyétek el, az ő felszerelése, tapasztalata és látásmódja egy életre szóló emlékként fogja megörökíteni a nagy napotokat. Azonban egyéb apróbb elemeket is választhattok, amelyekkel a vendégek is megörökíthetik az esküvőtök élményét. Ilyen lehetőség a szelfiautomata és az Instax polaroid fényképezőgép. De miért is lenne erre szükség, ha már kifizettétek a fotós szolgáltatót? Ebben a cikkben azt írom le nektek, hogy kiknek és miért érdemes ezen a választáson elgondolkodni!

Jellemzők és lehetőségek

Kezdjük is azzal, hogy mi lenne ezeknek az extráknak a fő célja. Ez a lehetőség egyrészt a vendégeiteknek szól, hiszen az egész este folyamán készíthetnek fotókat, amely igazán nagy plusz számukra. Nagyon jó buli kellék is, hiszen extra szórakoztatást ad a vendégeknek, tehát garantáltan senki sem fog unatkozni. Végezetül pedig nektek is szólhat - hiszen a polaroid opció esetében az elkészített képek egy részét a vendégek a nekik kihelyezett fényképes vendégkönyvbe is beragaszthatják. Ezáltal nektek is emléket adva.

A két fő választásotok a szelfiautomata vagy egy polaroid gép lehet. Nézzük meg, hogy melyik miért lehet jó választás.

A szelfiautomata előnye, hogy jobb minőségű és nagyobb képeket eredményez, mint egy olyan polaroid gép, mint az Instax. Ennek oka, hogy egy jó minőségű selfiebox professzionális fényképezőgéppel és stúdióvilágítással működik. Hátránya azonban, hogy árban a bérlési díja jelentős, tehát szűk költségvetés esetében nem feltétlen lesz majd megoldható. Továbbá a helyigénye is problémát tud okozni kisebb esküvő helyszín esetében. Emiatt mindenképpen érdemes egyeztetni a helyszínen az esküvőt lebonyolító szolgáltatókkal, hogy biztosan el fog-e férni.

Ezzel szemben egy polaroid gép bérlése jóval olcsóbb, illetve nyilván nincs helyigénye sem a megvalósításának. Ezen kívül a retró érzet is nagyon fel tudja dobni a vendégsereg hangulatát. Végezetül pedig - ahogy már fent is említettem - egy kis vendégkönyv is könnyedén összeállhat a végére a jegyespár számára. Ezért cserébe a képek minősége nyilván jóval alacsonyabb, mint egy selfiebox esetében.

Hasznos tippek

Logikus kérdés lehet, hogy mikre kell majd odafigyelnetek, ha valamelyik lehetőséget ti is szeretnétek esküvőtökre. Elsődlegesen fontos megbeszélni, hogy milyen esetekben ajánlott ez a lehetőség. Érdemes figyelembe venni az esküvő stílusát, mivel egy igazán elegáns esküvőre talán kicsit oda nem illő lesz egy szelfi sarok. Továbbá a vendégsereg összetétele is meghatározó tud lenni, hiszen a fiatalabb korosztály körében inkább lesz népszerű ez a lehetőség. Valószínűleg az idősebb korosztály azonban nem igazán fogja majd kihasználni az akár százezres szolgáltatást - tehát ezt is gondoljátok majd át, hogy biztosan megéri-e és ki lesz-e használva a gép.

Fontos információ lehet továbbá a polaroid gép esetében, hogy egy külön kis asztalra szokás kihelyezni - akár egy vendégkönyvvel együtt. Továbbá azt elkerülendő, hogy egy-egy vendég a film jelentős részét ellője percek alatt, jó ötlet lehet egy kis üzenetet tenni a gép mellé, amellyel megkéritek a vendégeket, hogy mindenki csak egy-két képet készítsen.

Mindkét választás esetében jó ötlet lehet néhány kiegészítőt venni a vendégek részére, amelyeket felvehetnek a fotókhoz. Semmi komolyra nem kell gondolni, bőven elég lehet néhány paróka, kalap és szemüveg.

Végezetül, a szolgáltató választáshoz érkezve jó tudni, hogy ma már rengeteg esküvői szolgáltató ajánlja a szolgáltatása részeként valamelyik megoldást. Ceremóniamesterként én a csomagok mellé ajándékként biztosítok egy Instax Mini gép bérlést, amely biztosan fel fogja dobni az esküvőtök hangulatát.

Egy selfiegépben mindig mókás képek készülnek
Egy selfiegépben mindig mókás képek készülnek

A fotósarok egy eszköz, de a vendégek maguktól nem fogják megtalálni. Szükség van emellé egy eligazító szerepű ceremóniamester személyre is: