Értelmes esküvői játékok: Versírós játék

2020.03.08

Az esküvői játékok alatt az értendő, hogy a lakodalomban a násznépet valamiképp játékkal összehozzák, mulattassák.

Erre leginkább a ceremóniamester vállalkozik, de ahol ilyen nincs, ott a bátor vőlegény kezdeményez. Az esküvői játékokat arra találták ki, hogy nagy, közös nevetés legyen, fűszere legyen az esküvői vacsorának

Az egyik ilyen, hogy minden esküvői asztal társaságnak papírlapokat osztanak és ráírnak tíz szót, amelyek általában köszönőviszonyban sincsenek egymással. A különböző társaságok mind ugyanazt a tíz szót kapják meg, hiszen az a lényeg, hogy ezekből egy verset kell faragniuk az esküvői párral kapcsolatban. Amikor először találkoztam ezzel az esküvői játékkal, egy elég mulatós elhivatott focidrukker társaság volt a násznép. A ceremóniamester biztos volt a sikerben, én akkor vendégként kevésbé.

Több mint százan voltunk, duhajkodtak, folyt a rövidital, biztos voltam a ceremóniamester kudarcában. Ám mégis neki lett igaza. A duhaj társaságnak tetszett a versírás lehetősége és a viselkedésük teljesen átalakult. Az eredményt aztán az asztaltársaság egy-egy képviselője felolvasta, vagy elénekelte mindenki füle hallatára a pár asztala előtt. Merthogy azonnal rájöttek, hogy verset írni egy jól ismert dallamra lehet legkönnyebben. A versek meglepően jól sikerültek, szinte lektorálás nélkül mehetett volna egy alternatív színpadi előadásra!