Látványelemek az egyedi esküvői pillanatokért

2021.12.14

Minden esküvőjét szervező jegyespár vágya, hogy nagy napjuk igazán egyedi és emlékezetes legyen. A szervezés során cél a tökéletes szolgáltatók megtalálása, a legszebb esküvői ruha kiválasztása és a kapcsolatot leginkább összefoglaló beszédek és fogadalmak megírása. Azonban a rengeteg elterjedt szokással, sablonos díszekkel és tipikus számokkal könnyű a megszokottak irányába elkanyarodni. Ez a cikk főleg azon párok számára lesz hasznos, akik szeretnék egyedi elemekkel feldobni a nagy napjukat. Nézzük meg közösen, hogy milyen látványelemek közül választhattok annak érdekében, hogy igazán látványos és egyedi módon ünnepelhessétek kapcsolatotokat.

Látványelemek

A különböző látványelemek használata nagyszerű módja annak, hogy a megszokott, hagyományos elemeket egy kicsit feldobjátok a nagy napotokon. Mivel az esküvők lényegében sztenderd ceremóniákból és megszokásokból épülnek fel, sokan szeretnék egy kicsit saját személyiségükhöz igazítva ünnepelni esküvőjüket. Erre a célra választhattok az alábbi különböző elemek közül. Ezen túlmenően pedig igazán nagyszerű esküvői képek készülhetnek felhasználásukkal. Végezetül, rengeteg lehetőség adódik a vendégsereg bevonására is, amely számukra is életre szóló élményt jelent majd.

Sziromágyú

A sziromszórás hagyománya - a rizsszóráshoz hasonlóan - a mai napig elkíséri az esküvőket, hiszen ez egy igazán romantikus elem. Ennek kiváltására használható sziromágyú is, amely egy praktikus megoldása a sziromszórásnak. A szirom különböző színekben szerezhető be, így egyedi igényekhez igazítható.

Konfetti ágyú

A sziromágyúhoz hasonlóan a ceremónia végén szokás használni. Igazán színes és látványos megoldás, melyet számtalan változatban szerezhettek be. Különböző színű, mintájú és anyagú érhető el. Papír, fólia és fém anyagú a leggyakrabban választott, szín tekintetében pedig érdemes az esküvőtök alapszíneihez illőt venni.

Buborékfújó

A szirom- vagy konfettiágyúk játékosabb verziója lehet a buborékfújó használata a ceremónia végére. Továbbá mellette szóló érv, hogy igazán kreatív esküvői fényképeket tud eredményezni. Mivel mára igazán elterjedt választás, rengeteg fajtáját találjátok meg az üzletekben. A szív formától kezdve, a pezsgős poháron keresztül egészen az esküvői torta formáig igazán széles a választék. A gyerekek is igazán jól fognak velük szórakozni, emiatt akár az esküvő teljes idejére kihelyezhettek néhányat az asztalokra. Kedves megoldás lehet továbbá, ha köszönetajándékként minden vendég kap egy-egy buborékfújót.

Esküvői csillagszóró

Ez a választás igazán népszerű lett az elmúlt években, amely érthető választás. Használatuk kimondottan romantikus hangulatot eredményez és egyedi esküvői képeket tesz lehetővé. Meggyújtható közösen az est egy pontján, illetve használható a bevonuláskor vagy az első tánc során is. A többi elemtől eltérően ennek esetében fontos bizonyos szempontokat szem előtt tartani biztonsági okokból. Érdemes a helyszínnel egyeztetni, hogy részükről rendben van-e ennek használata. Amennyiben igen, fontos a megfelelő darab kiválasztása. A hosszabb égési idő érdekében érdemes a hosszabb változatot választani, amely elegendő lehet egy kivonulásra vagy táncra, illetve több kép elkészítését teszi lehetővé. A hosszabb változat 2-3 perces égési időt biztosít, ezzel valóban rengeteg kép elkészíthetőségét teszi lehetővé. Megvalósítását tekintve érdemes minden vendég részére kiosztani egyet, ezzel őket is bevonva a különleges pillanatba.

Pillangó- és galambröptetés

Ezeknek a látványelemeknek nagy hagyománya van, hiszen a boldogság és a szerelem szimbólumaként igazán elterjedt szokássá vált. Gyönyörű elemei lehetnek esküvőtöknek, melyek nem utolsósorban a fotókon is igazán egyedi pillanatok megörökítését teszik majd lehetővé. Ennek megszervezésére és megvalósítására külön szolgáltatót tudtok keresni. Pillangók esetében lehetőségetek van egy nagy dobozból kiengedni őket, vagy kiosztani egyet-egyet a vendégek között. Galambröptetés esetében szintén több lehetőség közül választhattok: kézből vagy kosárból történő kiengedés, illetve a galambok számát tekintve is több választásotok lehet.

Léggömbök elengedése

A fentiekhez hasonlóan igazán látványos választás lehet, ha minden vendég elenged egy léggömböt a kivonulásotokkor. A környezettudatos párok számára is opció lehet, hiszen könnyedén választhatnak lebomló léggömböket, ezzel elkerülve az állatok biztonságának kockáztatását. Azt pedig gondolom, nem is kell külön mondanom, hogy milyen kreatív képeket eredményez ez a megoldás. A korábbiakhoz hasonlóan természetesen itt is érdemes bevonni a násznépet, ezzel igazán egyedi pillanatot eredményezve.

Szikraszökőkút

Más néven a görög tűz, melyet elsődlegesen a tánctéren szokás elhelyezni. Leggyakrabban a táncok vagy a torta felvágása során használják látványelemként. Ezekkel igazán gyönyörű és egyedi képek és videók készülhetnek a pár első táncáról. Az effekt akár öt méter magasságba is fellőheti az egyenletes tűzijáték effektet, továbbá az este folyamán többször is felhasználható. Könnyedén beállítható, programozható és a zenével is szinkronizálható. Mivel szikrája hideg, emiatt biztonságosan és különböző engedélyek beszerzése nélkül használható beltéren olyan helyszíneken is, ahol a hagyományos tűzijáték valamely okból kifolyólag nem kivitelezhető. Biztonságosságától függetlenül a szolgáltatók többsége egy főt biztosít az esküvő teljes időtartamára, aki üzemelteti és felügyeli a használatát.

Lézershow

Az elterjedt elképzeléssel szemben az esküvői lézershow jóval több, mint egyszerű fényjáték. Lényegében különböző mozgó animációk, melyek a zenével együtt mozognak. Különlegességük, hogy könnyedén személyessé tehető a pár számára, többek között múltbéli közös élményekre vagy jövőbeli terveikre emlékeztető képek vagy szavak megrajzolása által. Ideális esetben az esküvő külön programrészeként érdemes betervezni. Legfontosabb, hogy a számotokra tökéletes zenét válasszátok hozzá, amely általában valamilyen klasszikus.

Szárazjeges füst

Az egyik leglátványosabb megoldás, amely tökéletes esküvői képeket és videókat eredményez majd az első táncotokra. Lényegében padlón szétterülő köd, mely nem száll fel. Ezáltal az elért hatás a felhőkön való tánchoz hasonló varázslatos hangulat. Ilyen gép használatával akár az est több pontján is elérhetitek az említett effektet, legyen szó bevonulásról, első táncról vagy a tortavágásról. Amennyiben emellett a választás mellett teszitek le a voksot, mindenképpen egyeztessetek előzetesen a fotós és videós szolgáltatóval, hiszen érdemes a képeken túl videón is megörökíteni a pillanatot. Látványos hatása még tovább fokozható egyedi fényjátékokkal történő összehangolása esetén. Tehát ha igazán mesébe illő első táncot vagy tortafelvágást szeretnétek, egy szárazjeges füstgép lesz a legjobb választás számotokra.

Catering elemek

Tortaceremónia

A lézershowhoz tudnám hasonlítani ezt az elemet, hiszen ez lényegében egy, a tortára kivetített képekből álló videó. A videó elkészítéséhez a szolgáltatók a pároktól kérik be a használandó képeket, ezáltal az általuk kiválasztott történet mesélhető el a vendégek részére. Mindehhez természetesen a pár által kiválasztott zene is tartozik. Praktikus szempontból érdemes tudni, hogy a fehér vagy bézs, kevéssé díszített tortákon adja át igazán a látványos eredményt. Továbbá, a problémamentes megvalósítás érdekében a szolgáltatók a helyszínt is felmérik előzetesen, hogy az állvány elhelyezése és a projektor megfelelő használata biztosított legyen.

Csokiszökőkút

Igazán elegánssá teheti a vacsora asztalt, továbbá különleges gasztronómiai élményt nyújt a vendégeknek is. Kiváló minőségű szökőkutakat tudtok kérni, külön választható mártogatnivalókkal. A szökőkút méretét a szolgáltatóval egyeztetve tudjátok kiválasztani, melynek elsődleges függvénye a vendégek száma. Amennyiben igazán megtetszett az ötlet, akár egy méternél magasabb opciót is választhattok. A mártogatnivalók terén pedig igazán kreatívak lehettek: friss és aszalt gyümölcsök, marcipán, piskóták és egyéb finomságok szerepelnek a listán. A szolgáltatók többsége a kiszállításon felül a teljes rendezvény időtartamára biztosít hozzá felügyeletet és szükség esetén segítséget.

Pezsgőszökőkút

Az alkoholfelszolgálás egy igazán látványos alternatívája lehet, amely nagyszerűen feldobja majd az asztalokat. Mivel senki sem tudna esküvőt elképzelni alkoholfogyasztás nélkül, egészen biztosan az egyik legnépszerűbb választásnak bizonyul majd. Továbbá nagy előnye, hogy pezsgő mellett bor, koktél vagy akár gyümölcslé is választható, ezzel szélesítve a lehetőségeiteket. A szolgáltatók általában a dekorációkat is vállalják hozzá, ezzel kínálva extra szolgáltatást számotokra.

Praktikus tanácsok

Kezdjük talán azzal, hogy mi alapján tudtok választani a számtalan lehetőség közül. A legfontosabb tanács, amit adhatok, hogy hangoljátok össze a választott látványelemeket az esküvőtök stílusával a tökéletes összhang érdekében. Mire is gondolok pontosan? Habár egy bohém esküvőhöz megfelelő választás lehet színes lufik reptetése vagy buborékfújás, egy hagyományos vagy modern stílus esetében inkább a galambreptetés vagy csillagszórók tűnnek jobb választásnak. Ugyanúgy, ahogyan a meghívó színei is összhangban lesznek a dekorációval, a látványelemek esetében is elengedhetetlen a harmónia. Érdemes tehát ilyen szempontból is átnézni a lehetőségek listáját.

Másodsorban a kevesebb néha több elv alapján érdemes maximum három-öt látványelemet kiválasztani a teljes esküvő idejére. Egyrészt a túl sok látványelem giccsessé, túlzóvá teheti az estéteket. Másrészt pedig elvonja a lényegről, azaz rólatok és kapcsolatotok ünnepléséről a figyelmet. Ha tehát ötnél több lehetőséget választottatok ki, talán még egy kicsit szűkítenetek kellene a listát. Segítség lehet, hogyha típusok szerint nézitek át a lehetőségeket. Azaz, választhattok egy elemet a kivonulás idejére, egyet az első tánc és a tortavágás idejére, illetve egyet a catering elemek közül. Nagyszerű kombináció lehet például a sziromágyú, szikraszökőkút és a csokiszökőkút hármas egy hagyományosabb stílus esetében.

Ezeken túlmenően mindenképpen jelezzétek a vendégek részére is, amennyiben őket is bevonó látványelemet választanátok. Kétségkívül ők is örülni fognak a lehetőségnek, azonban illik idejében tudtukra adni. Továbbá, hosszabb idejű elem esetében érdemes akár a programlistában is feltüntetnetek.

A vendégek értesítésénél mindenképpen fontosabb, hogy a különböző látványelemek használatáról a fotós és videós szolgáltatókkal is időben egyeztessetek. Elengedhetetlen, hogy a fotós is tudja, az este mely pontjain kerülnek a különböző elemek használatra, hiszen így ők is fel tudnak majd készülni ezen pillanatok több szögből történő megörökítésére. Ideális azt is egyeztetni velük, hogy mely alkalmakra szeretnétek videófelvételt is - ez az első tánc illetve a tortafelvágás esetében kihagyhatatlan. A catering elemekről pedig természetesen a felszolgáló csapatot kell időben tájékoztatni, hogy ehhez alkalmazkodva tervezzék majd az estét.

Összességében elmondható, hogy a felsorolt látványelemek mindegyike igazán egyedi hangulatot és elképesztően látványos képeket fog eredményezni a nagy napotokon. Többségük ideális arra, hogy a vendégsereg is kivegye részét, ezáltal számukra is kedves pillanatokat tudtok okozni. Továbbá, kicsit kibillenti esküvőtöket a megszokott elemek és pillanatok sokaságából, hiszen nagyszerűen tudjátok általuk személyre szabni a ceremónia bizonyos részeit. Tehát bátran nézzétek végig a fenti listát és tervezzétek meg a tökéletes esküvőtöket segítségükkel. Amennyiben a fenti tanácsokat megfogadjátok, nem lőhettek mellé a választásotokkal. 

Akár egy csillagszórós vagy buborékos vonuláshoz kell egy "karmester" aki elindítja azt. Szükség van egy szervező emberre, aki kiosztja a kellékeket is hozzá. Ezért van szükségetek többek között ceremóniamesterre: