Minden, amit az esküvői nyitótáncról tudnod kell!

2020.09.03

Az esküvői nyitótánc az esküvői szervezkedés egyik legfontosabb eleme, és nagyban meghatározza az esküvőhangulatát is. Az alábbi posztban megmutatjuk nektek a legnépszerűbb esküvői nyitótáncokat, és azt is megtudhatod, hogy régen hogyan kezdődött el a lakodalom.

A lakodalom kezdete régen és most

Nem is olyan régen, még nem az esküvői nyitótánc jelentette a lakodalom kezdetét. Miután a friss házaspár és a násznép is jól lakott a tradicionálisnak számító menüvel, mely húslevest és pörköltöt jelentett, a töltöttkáposzta után megérkezett a grillázstorta is.

A torta viszont nem a desszert volt, hanem egy különleges célt szolgált. Általában a menyasszony volt az, aki fogta és földhöz vágta a tortát, mely egyúttal a buli kezdetét jelentette. Innentől jött ám a fergeteges tánc, még több ital és a pirkadatig tartó buli.

Napjainkra ez a szokás kikopott az esküvői menetrendből, a torta helyét az esküvői nyitótánc vette át, ezután már az egész násznép táncra perdülhet.

Az esküvői nyitótánc

A grillázstortára már nem sokan emlékeznek, viszont az esküvői nyitótánc már szerves része a modern lakodalomnak, anélkül egy esküvő sem lenne az igazi. Angolul "wedding first dance"-nek hívják a nyitótáncot, és itthon is, hasonlóan az egyesült államokhoz és a legtöbb európai országhoz a lakodalmak meghatározó elemévé nőtte ki magát.

A párok általában heteket töltenek el az esküvői készülődés alatt azzal, hogy megtanuljanak legalább néhány alaplépést és betanulják a tökéletes koreográfiát, amit majd a nagy napon be is mutatnak a rokonok és barátok előtt.

Az esküvői első tánc az első tánc az ifjú házasok között, ezért meg kell adni a módját. Legtöbbször ez az első tánc a fogadáson, mely az esküvői menü után következik, és ezzel kezdetét veszi a lagzi táncolós-bulizós része. A nyitótáncot általában apa-lány és az anya-fia tánc követi, majd sorra jönnek a rokonok és barátok, hogy a friss házasokat megforgassák egy kicsit.

Melyek a legnépszerűbb nyitótáncok?
Klasszikus bécsi keringő

A klasszikus bécsi keringő töretlenül az egyik legnépszerűbbe esküvői nyitótánc. Tradicionális, ritmusos, gyors keringő.

A bécsi keringő hasonlít az angol keringőre, de annál gyorsabb, és több egy irányba történő forgást tartalmaz. A Kék Duna keringőt mindenki ismeri, de akár modernebb dalokra is lehet keringőzni.

Azoknak is jó választás, akik nem szeretnének túl sok időt a tánc betanulásával tölteni, vagy nem annyira nagy tánc rajongók. Nagy valószínűséggel még néhány lépésre a szalagavatóról is emlékezik mindenki, így csak a koreográfiát kell hozzátanulni.

Angol keringő

Az angol keringő lassabb, lágy, könnyed, suhanó lépésekkel, és egy kicsit a múltszázadi bálok hangulatát idézi. Klasszikus gyertyafényes keringő azoknak, akik plusz eleganciát és meghittséget szeretnének a lakodalmukba csempészni a nyitótánc által.

További opciók és modern koreográfiák

A keringők mellett számos más műfajból is lehet szemezgetni. Ha már a klasszikusabb műfajoknál kezdtük, akkor a tangót is érdemes megemlíteni, akár ez is lehet az esküvői nyitótánc Ezen kívül szóba jöhet a Rock and Roll és a swing is, de mediterrán dallamokra akár salsa-t vagy bachata-t is lehet táncolni. Bár kisebb számban, de modern és mix koreográfiák is képviseltetik magukat a nyitótáncok között, így garantált, hogy minden pár talál a számukra tetsző zenét és koreográfiát, melyet örömmel ad elő majd az este folyamán.