Esküvői stílus körkép

2021.07.02

Az esküvőszervezés minden jegyespár számára igazi mumus. Rengeteg kiadással jár és elképesztő mennyiségű információt kell észben tartani. Emiatt jó eséllyel egy profi esküvőszervező segítségét kéritek majd, amely rengeteget tud könnyíteni az előttetek álló hónapokban. Arra azonban készüljetek fel, hogy az esküvőszervezőnek szüksége lesz tőletek egy konkrét elképzelésre a nagy napotokkal kapcsolatban. Az első kérdések között pedig biztosan azt kell majd eldöntenetek, hogy milyen stílusú esküvőt szeretnétek. Azt gondolom, hogy ez főleg a menyasszony ízlésén és stílusán múlik majd, azonban rengeteg lehetőség közül kell kiválasztani a legjobban tetsző stílusvilágot. Ez fogja meghatározni az esküvőtök színeitől kezdve a dekorációkat, a virágdíszeket, sőt még a meghívón használt betűstílust is. Emiatt nem árt tisztában lennetek, hogy milyen lehetőségek közül választhattok. Ebben a cikkben összegyűjtöttem számotokra a legnépszerűbb esküvői stílus lehetőségeket és azok jellemzőit, hogy segítsek elindulni a tervezés és szervezés útján. Lássuk tehát, hogy milyen stílusok hódítanak manapság!

Klasszikus

Azt gondolom, hogy már a megnevezés mindenki számára egyértelmű: kortalan és időtálló esküvői stílus, amely kerüli a feltűnő, kirívó elemeket és színeket. A meghívó általában elegánsabb betűstílussal készül, minimális díszítéssel ellátva. Színek tekintetében a pasztell árnyalatok jellemzik, általában a fehér mellé még egy-két kiegészítő szín választása szokás. Leggyakrabban a krém, arany vagy ezüst lehet meghatározó. A kiválasztott színekkel egyező vagy harmonizáló, legtöbbször egynemű virágok is erősítik a klasszikus megjelenést. A díszítésben megtalálhatjuk a klasszikusabb elemeket, mint a gyöngy vagy a csipkés asztalterítő. Ahogy a klasszikus menyasszonyi csokor, ugyanúgy a hagyományos esküvői torta is mindig fehér, visszafogott. Végezetül ejtsünk pár szót a menyasszony legfontosabb döntéséről - a ruháról. A klasszikus menyasszonyi ruha minden esetben hófehér, hosszú uszályos csipkével díszített darab. A klasszikus menyasszonyi hajviselet pedig a konty, apró virágokkal vagy gyöngyökkel díszítve. A koszorúslányok ruhái szintén visszafogott stílusúak, pasztellszínűek.

Modern, letisztult

A modern stílusú esküvő alapjai sokban hasonlítanak a klasszikushoz, azonban mégis egészen más összhatást eredményez. A klasszikus stílushoz hasonlóan itt is a letisztultság és egyszerű, finom stílus jellemző - mellőzi a kirívó, harsány elemeket. Színek tekintetében azonban sokkal bátrabban választhattok, gyakoriak a kontrasztos, élénk árnyalatok, mint a bordó vagy sötétlila. A teremdekoráció és maga az esküvői torta is a gyakran azonos a kísérőszínnel, így akár bordó tortával is találkozhatunk. Modern meghívó készítésekor feltűnőbb betűstílust választhattok, illetve itt is játszhattok kontrasztosabb színekkel. Esküvői ruha szempontjából legtöbbször a test vonalát követő, minimalista stílus a jellemző - ebbe azonban nyugodtan behozható a kiegészítő színnek választott árnyalat is valamilyen kiegészítő segítségével. A koszorúslányok ruhája pedig szintén éles kontrasztban áll a menyasszonyi ruhával. Ha pedig a frizuraválasztásig jutunk, rengeteg opció közül választhatunk, hiszen teljesen elfogadott akár egy trendi fonás vagy féloldalas copf is.

Vintage

Amikor vintage stílusú esküvőről beszélünk, sokaknak a használt tárgyak jutnak először eszükbe. És valóban, ezen stílus alapvető jellemzője a régiesség - azonban mindezt igényesen és az elemek tökéletes harmóniájában. Már a meghívó is a régi időket idézi: vászon- vagy kartonhatású, esetleg szépiás megjelenés, melynek leggyakoribb motívuma a virág. Vintage stílus esetében a pasztellszínek meghatározók: bézs, barna, halványrózsaszín. Ezen esküvői stílus meghatározó vonásai legjobban a dekoráció során jönnek ki: alapvető kellékek az antik bútorok, régi bőröndök, madárkalitkák, befőttes üvegek és régi könyvek. Az esküvői torta legtöbbször - a meghívóval összhangban - virágokkal sűrűn díszített, pasztell színű. A vintage menyasszonyi ruhák szabása pedig a húszas évekre emlékeztet, gyakran antik ékszerekkel és fejpántokkal kiegészítve.

Rusztikus

A rusztikus esküvők hangulatát legjobban a következő képpel tudnám leírni: képzeljetek el egy esküvőt egy vidéki pajta melletti virágmezőn. Minden szempontból a természetközeliséget, természetes anyagokat és színeket részesíti előnyben. A meghívó esetében jellemző a zsákvászon, zsineg, csipke használata. Színek tekintetében a fehér, zöld és barna kombinációjával találkozhatunk. A leírtakhoz illően évszakra jellemző virágokkal történik a díszítés, emellett pedig gyakoriak a farönkök, befőttes üvegek és mécsesek használata. A rusztikus esküvői stílus elemeihez tökéletesen illik a manapság egyre népszerűbb meztelen vagy csupasz torta, amelyet zöld növényekkel, gyümölcsökkel és akár élővirággal is díszíthetnek. Menyasszonyi ruha esetében fontos az egyszerűség, illetve gyakori a csipke.

Bohém

Életvidámság és színes dekoráció jellemzi a bohém stílusú esküvőket. Azon laza, szabadelvű párok számára tudom ajánlani, akik a hagyományoktól és elvárásoktól elszakadva szeretnék a legkreatívabb elképzeléseiket is megvalósítani. Teljesen egyedi igényekre szabható, tehát a személyiségetek határozhatja meg az esküvő egész hangulatát. Ebből adódóan nincsenek konkrét egységes ajánlások a szín- vagy dekorációválasztás során. Közös jellemzője a hippi korszakot idéző színes, díszes motívumok használata. Igyekezzetek azonban a díszítéseket, virágokat, ruhákat és desszerteket összehangolni, hogy elkerüljétek a túldíszített, giccses hatást. Az egyedi igények leginkább a dekoráció során valósíthatók meg: nyugodtan használhattok lampionokat, fényfüzéreket, antik üvegeket és porcelánokat. Az esküvői ruha és torta esetében szintén a színes megoldások a jellemzők, tehát a menyasszony személyiségét tökéletesen tükröző megoldásokat lehet választani. Bátran választhattok összeillő, színes kiegészítőket vagy virágból készült fejpántokat, fonatokat.

Környezetbarát / green

Ahogy a környezetbarát életmód teret hódított az elmúlt évtizedben, senki sem csodálkozik, ha már önálló esküvői stílussá is kinőtte magát ez a szemlélet. Ez azonban több egyszerű stílusnál és színvilágnál, hiszen a szervezést és megvalósítást is befolyásolja. Amennyiben elköteleződtetek a környezetbarát, esetleg zero waste életmód mellett, érdemes tudnotok, hogy milyen lehetőségeitek vannak. Nézzük először a háttérmunkálatokat meghatározó döntéseket:

  • Érdemes olyan helyszínt választanotok, ahol a szertartást és a lagzit is megtarthatjátok - ezáltal csökkentve esküvőtök szén-dioxid kibocsátását a felesleges autózás kiiktatása által.
  • Esküvői ruha tekintetében a legkörnyezettudatosabb választás a tervezővel történő varratás, amely kevesebb káros folyamattal jár, mint a kölcsönzés.
  • Online meghívók kiküldésével tovább csökkenthető a hulladéktermelés, emiatt egyértelmű döntés green esküvő esetén. (Extra pozitívum, hogy így költségmentesen megvalósítható.)
  • Az esküvői menüsor összeállításakor a húsmentesség, a szezonális alapanyagok, illetve a műanyag palackok és csomagolások mellőzése lehetséges opció.

És akkor most térjünk rá a látható stílusjegyekre. Díszítés tekintetében meghatározó a természetes anyagok használata, így ideális lehet gyümölcsökkel, újrahasznosított házi készítésű dekorációkkal feldobni a helyszínt. Virágok esetében is jobb megoldás cserepes változatot használni vágott virágok helyett. Mindezek miatt általában a fehér mellett a barna és a zöld szín a meghatározó.

Téli

Annak ellenére, hogy az esküvői szezon a tavaszi és nyári időszakban megszokott, a hidegebb hónapokat is nyugodtan választhatjátok alternatívaként. Ezzel pedig egy igazán egyedi, téli stílusú esküvőt szervezhettek magatoknak. Ezen esküvői stílus egyedi hangulatát már a meghívóval jelezhetitek a vendégeknek, hiszen bátran használhatjátok a téli motívumok jellemzőit díszítésként: hópelyheket, tobozokat. Színek esetében megszokott a karácsonyt idéző árnyalatok használata - azaz a fehér mellett az ezüst, arany vagy piros jelenik meg. A teremdekoráció is ezekkel a színekkel készül, illetve itt bátran választhattok téli kiegészítőket: fenyőágakat, fagyöngyöt, hógömböket. A hidegebb időre való tekintettel a menyasszonyi ruha gyakran készül vastagabb anyagból, illetve praktikusabb egy hosszú ujjú fazon.

Mini

A környezetbarát esküvőhöz hasonlóan nem egy külön stílus, sokkal inkább szervezési elképzelésként beszélhetünk róla. Az elmúlt időszakban valószínűleg a covid korlátozások tették egyre gyakoribbá ezt a megoldást. Külföldön sokszor ez csak a hagyományos esküvők elhalasztásáig megrendezendő kis ceremónia - ott tehát nem minden esetben váltja ki a már nagyobb létszámmal tervezett esküvőt. A létszám mini esküvő esetében 10-40 fő közötti, lényegében a család és közeli barátok vesznek részt. A covid helyzettől függetlenül is remek opció lehet introvertáltabb pároknak, akik meghitt és igazán bensőséges ceremóniát szeretnének. Mindez azt eredményezi, hogy sokkal inkább tudtok majd a vendégekkel foglalkozni. Ezen kívül pedig saját magatokra is jobban tudtok fókuszálni, hiszen 100-200 vendég fogadása és a hatalmas sürgés-forgás helyett egy mini esküvő minden pillanatát felhőtlenül tudjátok élvezni. Helyszínként a párok gyakran választják saját otthonukat vagy nyaralójukat, ezzel még személyesebbé téve a nagy napot. Színek, dekoráció és kiegészítők tekintetében azonban semmi egyedi stílusjegy nem jellemző - tehát tökéletesen a személyiségre és igényekre szabható.

Még egy szempont teszi egyedivé ezt a megoldást: ez pedig a költségvonzat. A vendéglista ilyen mértékű leszűkítésével rengeteget spórolhattok, ami viszont igazán egyedi - akár luxus - megoldásokat is lehetővé tesz, legyen szó a helyszín vagy a menyasszonyi ruha kiválasztásáról. Ha tehát mindig is hawaii esküvőről álmodtatok, egy mini esküvővel még akár ez sem lehetetlen!

Tematikus

A kifejezés valószínűleg önmagáért beszél: tematikus esküvő esetén a teljes szervezés egy konkrét téma köré épül, amely általában a jegyes pár számára valami különleges, egyedi jelentéssel bír. Ebben az esetben a színek, dekorációk, és még a felszolgált ételek is az adott témával kerülnek összhangba. Téma választáskor határ a csillagos ég: gondolhatunk korszakra, földrajzi elhelyezkedésre, zenei stílusra vagy akár valamilyen film ihlette megjelenésre is. Ha nem tudjátok elképzelni, milyen ötletek szoktak születni, összegyűjtöttem pár példát nektek:

  • Halloween
  • Gatsby
  • Hawaii
  • Lord of The Ring, Star Wars, Harry Potter

Ahhoz azonban, hogy ne egy elcsépelt, esetleg semmitmondó esemény legyen az eredmény, mindenképpen a kapcsolatotokban kiemelten fontos téma legyen a választott téma. Lehet például az a helyszín - esemény vagy ország -, ahol a pár megismerkedett, esetleg a lánykérés történt. Ajánlott továbbá, hogy ezt a vendégek is megtudják és értsék, így számukra is egyértelmű lesz a témaválasztás oka.

A választott témát érdemes már a meghívóba belecsempészni, hogy a vendégeket se érje felkészületlenül. A helyszínválasztáskor is érdemes a témával összefüggő lehetőségek közül választani - ez még tud nehézséget okozni, azonban egy tapasztalt esküvőszervező könnyen megugorja ezt az akadályt is. A dekoráció és színek azonban semmiképp sem fognak problémát jelenteni. Ceremóniamesterként jó ötletnek tartom, hogy a témához illő egyedi játékokat is betervezzetek tematikus esküvő esetén.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy nem kis döntés előtt álltok. Tartsátok szem előtt, hogy a nagy nap rólatok szól, tehát a számotokra leginkább tetsző stílust válasszátok. Extrább stílus esetén azonban érdemes a vendégeket is előre értesíteni, hogy váratlan meglepetéseket elkerülve mindenki felhőtlenül élvezhesse esküvőtöket.

Ceremóniamester A'la Bohéme!
Ceremóniamester A'la Bohéme!

Bármilyen is legyen esküvőtök stílusa, ceremóniamesterre szükségetek lesz!