Esküvői torta – lehetőségek, szokások, hagyományok

2022.05.13

Az esküvőszervezés során viszonylag kevés szó esik az esküvői tortáról. Ez valahol érthető, hiszen a helyszín kiválasztása, a catering megrendelése és a számos esküvői szolgáltató kiválasztása valóban prioritást kell, hogy élvezzen. Azonban nem szabad elfeledkeznünk az esküvői torta fontosságáról sem. Ebben a cikkben összeszedtem nektek, hogy miket kell tudnotok a kiválasztáskor, valamint milyen szokások és hagyományok kapcsolódnak hozzá.

Esküvői torta kiválasztása

Elsődlegesen, magát a szolgáltatót kell kiválasztanotok. Itt figyelembe kell vennetek az árakat, a minőséget és kínálatot, valamint a cukrászda elhelyezkedését. Utóbbi azért nagyon fontos, mert bár sok cukrászda ajánl kiszállítást, nem mindenhová megoldható. Illetve, ilyenkor a kiszállítás díja jelentősen meg tudja majd dobni a végösszeget. Ha megtaláltátok a szolgáltatókat, érdemes tőlük is ajánlatokat bekérni, hogy milyen szeletáron vállalják majd, valamint milyen árban vannak a díszítések és egyéb szolgáltatások. Ez alapján kiválaszthatók a legjobbnak tűnők, ahol érdemes a kínálatot ezután alaposan tanulmányozni.

A kiválasztáskor három szempontot kell szem előtt tartanotok: a vendégek számát és az esküvő időpontját, valamint stílusát. A vendégek száma határozza majd meg, hogy hány szelet tortára lesz szükségetek. Ez fontos információ lesz, hiszen ez már ad egy képet arról, hogy hány emeletre lesz majd szükségetek - a különböző emelet pedig természetesen eltérő ízeket is jelenthet. Az esküvő stílusát azért jó figyelembe venni, mert ajánlott ahhoz illő tortát rendelnetek. Például egy modern esküvőhöz a marcipán bevonatú torta letisztultsága tökéletesen illik. Rusztikus esküvő esetén pedig szinte egyértelmű választás a naked torta. Az esküvő dátuma pedig a harmadik fontos szempont, amelynek egyszerű oka az időjárás, azaz, hogy mennyire lesz majd meleg. Nyilván az esküvő egy részén a torta a hűtőben fog várakozni, azonban egy augusztusi napon a torta vágás után is gyorsan le tud folyni egy nagyon krémes, habos torta. Emiatt ezt is ajánlott majd a szolgáltatókkal egyeztetni, hogy ők vajon mit ajánlanak.

Az ízek tekintetében végtelen lehetőségetek van, tehát itt nem is kezdenék bele a felsorolásba. A díszítésnél szintén számos opció közül választhattok. Nagyon gyakoriak a marcipánnal bevont torták, rózsa és egyéb virág díszítésekkel. Azonban manapság a naked vagy pucér torták is nagyon népszerűek, mely lényegében egy vajkrémmel vékonyan bevont tortát jelent. Ezt pedig inkább élővirággal szokták díszíteni, hiszen ez a vintage és rusztikus esküvők nagy kedvence. Illetve a díszítésnél maradva a torta tetejére kerülő ifjú párról se feledkezzünk el. Ebből ma már egyre többen választják a nem ehető megoldást, amely a hagyományos marcipánból készült társainál jóval részletgazdagabb és szebb. Valamint a nem ehető darab nagyszerű emlék lesz majd évek vagy évtizedek múlva.

Az ízek és méret mellett még egy fontos tényezőt kell majd figyelembe vennetek, ez pedig az ételérzékenység és allergia. Érdemes a vendégeket már a menü összeállítása előtt megkérdezni, hogy van-e bárkinek valamilyen érzékenysége, legyen szó laktózról, gluténről, vagy éppen vegetáriánus vagy cukormentes étrendről. Ez a catering csapatnak is szükséges lesz, valamint nektek is segít majd, hogy a torta egyik emeletét kérjétek-e esetleg mentes formában. Itt természetesen attól függ, hogy a vendégek mekkora része étkezik speciálisan.

Amikor ezek az elképzelések mind megvannak, ezután érdemes elmenni a kiválasztott szolgáltatókhoz kóstolóra és megbeszélésre. A kóstoló része egyértelműen a legjobb, azonban készüljetek részletes információkkal is. Érdemes keresgélned képeket olyan tortákról, melyek nagyon tetszenek. Ezzel lesz a legegyszerűbb a cukrásszal történő egyeztetés. Ha pedig végre megvan a kiválasztott torta, fontos egy kapcsolattartót is kijelölnöd, aki összekötőként leszervezi a torta szállítását a cukrászda és a helyszín között. Valamint az ő felelőssége lesz a helyszínen mindent elintézni, azaz biztosítani a hűtést és a külön asztalt.

Az esküvői tortához kapcsolódóan pedig még egy szempontra kell kitérnünk, ez pedig a menü részeként választható desszertek szükségessége. Sok pár viszi túlzásba az ételek rendelését, amely az esküvő másnapján sok fejtörést tud okozni. Még akkor is, ha a vendégek nagyrészének csomagoltok a megmaradt ételekből, nagyon nagy mennyiségek tudnak az ifjú pár nyakán maradni. Emiatt, amennyiben nagyon nagy és egyedi esküvői tortát választottatok, érdemes lehet a menüben a desszertet minimálisra fogni. Akár egy kis pohár desszert, vagy nyári esküvő esetén egy egyedi ízesítésű fagylalt bőven elég lehet. Ne féljetek, mindenkinek fog jutni és így még nagy mennyiségű maradékokkal sem kell másnap megküzdenetek.

Különleges torták

A fentiek mellett - habár tényleg végtelen a választási lehetőség - vannak nagyon különleges torta megoldások, melyek manapság igen népszerűek. Ezekből néhányat összegyűjtöttem számotokra, ami hasznos lehet, ha nektek sem igazán tetszik a hagyományos, fehér marcipánnal bevont torta gondolata.

A naked, azaz pucér tortát fentebb már említettem. Nem véletlenül, hiszen ez az egyik legnépszerűbb választás mostanában. Ezeknek a minimalista díszítés a fő jellemzője, hiszen a tortát nagyon vékony vajkrémmel vonják csak be - olyannyira vékonyan, hogy sok helyen a piskóta ki is látszik alatta. Ezek nagyon passzolnak a rusztikus esküvőkhöz, hiszen letisztultak, és élővirágokkal díszítve tökéletesen illenek a természetközeli hangulathoz.

Nagyon népszerűek a vízfestéket idéző díszítések is, amelyet különböző színű vajkrémek kombinálásával érnek el. Ez egy bohém esküvő tökéletes megoldása, hiszen színes és igazán vidám összhatást eredményez. Ehhez hasonló az ombre torta díszítés is, amely valamilyen színátmenetes krémet jelent tulajdonképpen.

Szokások és hagyományok

Az esküvői torta kiválasztásánál kevésbé sarkalatos kérdés, azonban fontos tisztában lenni a tortával kapcsolatos szokásokkal és hagyományokkal. Ez azért is releváns szempont, mert egyes szokásoknak külön pontot érdemes tervezni a forgatókönyv összeállításakor. Érdemes tehát ezeket ismerni és készülni rájuk.

Tortavágás

Azzal talán senkinek nem mondok újat, hogy a jegyes pár közösen vágja fel a tortát a vacsora végeztével. A tortavágás az összetartozást és egységet szimbolizálja, emiatt is fogják közösen a kést. Vicces hagyomány, de úgy tartják, hogy otthon az viseli a nadrágot, akinek a keze felül van a tortavágás során - erre tehát a vendégeknek érdemes figyelniük. Az első szelet mindig az ifjú páré, ezzel szokták megetetni egymást egy-egy falattal. A szokás szerint ha megetetik egymást, hosszú és boldog házasságuk lesz majd. Nagyon fontos szempont, hogy ez az este egyik jelentős pontja, melyet a fotósotok és a vendégek is biztosan megörökítenek majd. Emiatt figyeljetek oda, hogy elég időt hagyjatok a torta szeletelésére - akár néhány pillanatra meg is állhattok. Valamint mindenképpen dekoratív szettel vágjátok és szolgáljátok fel az első szeleteket, hogy igazán jól mutassanak a képeken.

Felső szint fagyasztása

Érdekes hagyomány - amely itthon talán annyira nem ismert - a felső szint lefagyasztása, melyet az egyéves évfordulón közösen fogyaszthatnak el. Ez egy igazán kedves hagyomány, amely egyedivé és még személyesebbé teszi első házassági évfordulótok ünneplését. Amennyiben emellett döntötök, ne felejtsétek el, hogy a torta felvágásnál a felső szint maradjon érintetlen. Itt akár a cukrászotoktól is kérhettek tanácsot, hogy melyik szint felvágását ajánlja. Hiszen a krémesebb vagy omlósabb fajták felvágás során összenyomódhatnak vagy szétfolyhatnak, ami nem teszi majd túl fotogénné a pillanatot.

Tortaceremónia

Viszonylag új szokásnak számít, azonban van lehetőség úgynevezett tortaceremóniára is, amely az est egy külön pontja lesz majd. Ez lényegében a tortátokra kivetített kisfilm, közös emlékek és képek rólatok. Tehát ebben az esetben - mivel a videó maga a díszítése a tortának - fontos, hogy viszonylag letisztult, egyszínű és minimálisan dekorált tortát válasszatok. Ehhez körülbelül 50-100 fotóra lesz szükség tőletek, amelyhez természetesen külön zenét is választhattok majd. A kiválasztott szolgáltatóval érdemes lesz majd egyeztetni a torta méretéről, emeleteiről és díszítéséről. Valamint számukra az esküvő helyszínének adottságai is fontosak a vetítés technikai kivitelezése miatt.

Esküvői torta alternatívák

Habár az esküvői torta az este egyik kiemelt pontja, mégis egyre többen döntenek úgy, hogy valami más irányba mennek el helyette. Azok számára tehát, akiknek a hagyományos esküvői torta nem eléggé egyedi, hoztam pár más megoldási ötletet, amelyek közül válogathattok. Ezekben közös, hogy igényes tartóra felhelyezve egy torta méretét kiteszik - tehát az összkép az esküvői tortához hasonló lesz majd. Ami nagy különbség, hogy ezekkel a megoldásokkal bizony nem lesz megoldható a torta vágás - ha tehát ehhez a hagyományhoz ragaszkodnátok, akkor lehet, hogy nem nektek találták ki őket.

Cupcake torta

Ez az egyik legnépszerűbb alternatívája az esküvői tortának, amely számos előnnyel jár. Egyrészt, minden cupcake lehet eltérő ízű, így mindenkinek a kedvére tehettek, valamint nektek sem kell kettő-négy ízre korlátoznotok a választást. Ezen kívül a cupcakek nagyon szépen és egyedi módon dekorálhatók, tehát sok esetben akár jobban is nézhet ki, mint egy torta. Végezetül pedig egy igényes állványon elhelyezve legalább annyira elegáns és ünnepi összhatást eredményez majd.

Fánk torta

A cupcakehez hasonlóan nagyszerű megoldás, hiszen végtelen különböző ízben és színben kérheted. Habár a cupcake tortánál kicsit kevésbé elegáns megjelenésű, emiatt inkább bohém esküvői stílus esetén ajánlott. Azonban igazán fel tudja dobni színes megjelenésével az esküvőtöket.

Macaron torta

Ez itthon annyira még nem elterjedt a gyakorlatban, azonban a fenti két ötlethez hasonlóan itt is számtalan ízben összeválogatott macaronokat tudtok külön desszert tartó állványra felhelyezni. Ez még a modern, elegáns esküvőkön is megállja helyét, hiszen letisztult és egyedi kinézetet ad majd a desszert asztalnak.

Láthatjátok tehát, hogy az esküvői torta kiválasztása és beszerzése szintén nem olyan egyszerű, mint ahogyan elsőre gondolnánk. Számos szempontot kell majd figyelembe vennetek, egyeztetni kell a vendégekkel és a szolgáltatókkal is, annak érdekében, hogy minden zökkenőmentes legyen. Valamint érdemes a ceremóniamesteretekkel is beszélnetek, hogy a tortavágás - esetleg a torta ceremónia - az este melyik pontján lesz majd. Ez mindenképpen kerüljön bele a szolgáltatóknak leadott forgatókönyvbe is, hiszen a helyszínnek, a fotósnak, valamint a ceremóniamesternek is tudnia kell, hogy mikor számíthat ezekre a pillanatokra.

Ha a fenti tippeket és tanácsokat megfogadjátok, nektek is felejthetetlen élmény lesz majd - és a vendégek is élvezni fogják a különböző ízeket és desszert megoldásokat.

A torta megfelelően felkonferálva hozza a legjobb hatást. Jobban fog ízleni egy már előre bereklámozott torta, mintsem ha csak "odaadjuk" vendégeknek.