Virágcsokorral kapcsolatos hagymányok

2020.06.01

Nem is gondoltam volna, hogy régen a menyasszonyi csokor gyógynövényekből készült, főleg rozmaring, és fokhagyma felhasználásával, amit a menyasszony édesanyja készített, hogy ezzel űzze el lányától az ártó szellemeket. Ez a hagyomány az évek során átalakult, és más értelmet nyert, de sok helyen még megmaradt, hogy az örömanya adja ajándékba a csokrot a menyasszonynak


A csokor összetételében is nagyon sokat változott, manapság főleg különböző rózsák felhasználásával készül, sokféle méretben, színben, és formában. Ami nagy divatját éli az az örökcsokor. Sokan ugyan ódzkodnak tőle, mert ez a csokor nem élő virággal készül, de az anyagok tekintetében egyre nagyobb a választék. Az élő virágcsokornak a hátránya, hogy bár a nagy napon és még az azt követő napokban gyönyörű, de utána elhervad, és elmúlik a varázs. Nekem ez egy szívszorító dolog lenne, ha látnám elmúlni a csokromat. Ezért én biztosan örökcsokrot választanék. Szebbnél szebb virágok léteznek, amik ugyan nem élő virágok, de gyönyörűek, és a menyegző után egy csodálatos emlék marad.

Az is érthető, ha valakinek az élő virágcsokor tetszik, mert az illatozik, és pompázatos, sőt aki marad a hagyományoknál és gyógynövényekből készítteti el a csokrát, az meg egyenesen kuriózumnak számít, manapság, egy ilyen csokor nagyon jól illik egy zöldebb, természetközeli környezetbe, akár egy minimál dekor kíséretében.

- Shinybride