Esküvői zene: DJ vagy élőzene?

2020.11.11

Az esküvői zene a nagy nap egy meghatározó eleme, mely szinte minden programot, helyszínt végigkísér a házasságkötő teremtől a lakodalomig, ahol a vacsora után főszerepbe is kerül. Az alább sorra veszem a lakodalmi zenével kapcsolatos legfontosabb szempontokat. Mi alapján válasszátok ki a megfelelő zenekart vagy DJ-t az esküvőre? Milyen stílusú zene szóljon? Megannyi kérdés felmerül az esküvői zene választásakor.

Már korábban is említettem, az esküvő nektek, rólatok szól, és ez a zene kiválasztásánál sincs másképp. Lehetetlen az összes vendég zenei ízlésének eleget tenni, így a legfontosabb szempont az, hogy ti jól érezzétek magatok. Az csak másodlagos, hogy a vendégsereg kedvenc rigmusai is felcsendüljenek. Az est során lejátszott dalok nektek szólnak, legyenek azok pop, rock vagy mulatós.

Akár DJ, akár élőzene mellett döntötök, mindenképp egyeztessétek a stílust és a zenei repertoárt is a kiválasztott művészekkel. Érdemes részletesen végig venni a lakodalom programját, hogy mi és mikor következik, így a zenéket is könnyebb lesz kiválasztani.

Egy másik fontos szempont a felmerülő költségek. Egy egyszemélyes DJ felkérése szinte mindig olcsóbb, mint egy két-három fős zenekaré, a komplexebb 4-5 fős zenekarokról és egyéb hírességekről nem is beszélve.

Esküvői DJ

Az esküvői DJ (magyarul lemezlovas) a többség által kedvelt választás, ha az esküvői zene szóba kerül. Bár a megnevezésük modern, ez nem azt jelenti, hogy csak a legújabb stílusú zenéket játszák. Az esküvőkre specializálódott DJ repertoárjában számos különféle zene, modern és retró egyaránt megtalálható. A mulatós zenéktől kezdve a 80-90-es évek pop-rock zenéin keresztül napjaink slágeréivel is tudják szórakoztatni a násznépet, azaz a zenei ízlés nem zárja ki a DJ-t, mint opciót. Pont emiatt a változatosság miatt könnyen, természetesen előre leegyeztetve, szinte bármilyen számot le tud majd játszani az est folyamán.

Könnyebben össze lehet válogatni különféle stílusú zenéket is, így a násznép különböző korú és zenei beállítottságú tagjai is nagyobb eséllyel hallhatnak ismerős, kedvelt dallamokat. A DJ előnyei közé tartozik az is, hogy nem kell szünetet tartani a zenében. Elég csak beidőzítenie 2-3 számot előre, míg a szünetét megejti. Az ár sem utolsó szempont, általában nagyságrenddel olcsóbb, mint egy többtagú zenekar, aki az egész estét végig játssza.

Élőzene az esküvőn

Az élőzenének megvan a saját bája, amivel nehéz vetekedni. Akár egy kedvenc zenekarotok kéritek fel egy kisebb fellépésre, akár egy esküvőkre specializálódott csapatot, hatalmas bulit tudnak csapni. Az élő zene nem csak jobban hangzik, de sokkal látványosabb is, mint egy lemezlovas produkciója. Egy zenekar könnyebben táncra perdíti a násznép akár még idősebb tagjait is. A hátulütője az élőzenének, hogy a repertoárjuk általában limitáltabb, hiába tudnak több stílusból is meríteni.

Érdemes jól megválasztani a zenekart, hogy egyezzen a ti ízlésetekkel, és a kedvenc dalaitokat elő tudják majd adni. Az előzene talán legnagyobb hátránya a DJ-vel szemben a jelentősebb költségek, melyek nem mindig férnek bele az esküvői költségvetésbe.

Akármelyik opció mellett is döntötök, beszéljetek meg minden részletet, az esküvő stílusától kezdve az est menetrendjén át a kedvenc számaitokig, így minden tökéletes lesz a nagy napra.