Esküvőszervező cégek: áldás vagy átok?

2020.06.06

Az interneten megannyi esküvőszervező cég hirdeti ellenállhatatlan szolgáltatás-palettáját, ám többnyire az árcédulák hiányoznak a reklámokból. A cégek legfeljebb harmada hajlandó arra, hogy némi támponttal segítse az ifjú párok költségtervezését.

Jó kérdés, hogy vajon a fennmaradó kétharmados többség mire gondol akkor, amikor elrejti az árlista számait? Hogy majd a jelentkezők konkrétumok nélkül igent mondanak, nemcsak egymásnak, hanem minden szervezési részelemre?

Esetleg olyan horribilis összegekről van szó, amik egyszerűen nem kerülhetnek nagy publikum elé? Talán attól tartanak a cégek, hogy az ár mértéke eltereli a párok figyelmét a szolgáltatások minőségéről? Pedig az árképzésről nem lehet megfeledkezni!

A költségek kiszámítása a tervezési feladatok előjárója!

A kiadások mérlegre tétele nem az anyagias hozzáállás miatt fontos lépés. Korántsem. Pusztán logikus döntés ott elkezdeni a szervezést, ahol, hiba esetén minden dugába dőlhet. Ha például egy előre betervezett szolgáltatás mégsem valósul meg, akkor ennek a hiánya, pótlása komoly plusz költségeket generálhat, ezzel felborítva a megálmodott egyensúlyt. Minden mindennel összefügg, így érdemes aszerint formálni az esküvői álmokat, ami könnyedén beleilleszthető a rendelkezésre álló keretekbe.

A duplázás csak az igen elhangzásánál jó stratégia!

Rengeteg felesleges költség spórolható meg, ha a felkért cégek szolgáltatásait áttekinted, és az esetleges duplázásokat még időben megakadályozod. Nem biztos, hogy felhívják a figyelmedet arra, hogy két ugyanolyan szolgáltatást is találsz a kalapban, így neked kell tudatosan rafináltnak lenned, megelőzve ezzel a felesleges költekezéseket.

És hogy ne maradjunk konkrétumok nélkül....

Ki felelős a hangosításért?

A megbízott szervező cég épp úgy vállalhatja ezt a feladatot, mint a helyszín vagy éppen a felkért DJ. Így aztán jó időben tiszta vizet önteni a hangtálba. A leginkább kézenfekvő ötlet, ha a lemezlovast kéred fel arra, hogy a hangosításért feleljen, a potméter úgyis az ő keze alatt dolgozik majd az esemény egészében. A DJ minőségi hangszettje garantálja a füllel hallhatóan harmonikus végeredményt.

A saját kezű dekoráció hízlalhatja a malacperselyt!

Ha kellő kreativitást érzel magadban és párod is nyitott az újdonságokra, akkor a dekorációkat akár bérelhetitek is, ám ekkor érdemes plusz segítséget kérnetek, olyan barátok, ismerősök, rokonok személyében, akik vállalt tisztségként felügyelnek a díszítésre, ezzel levéve a terhet a vállatokról.

Ahonnan származnak a kiegészítők ott informálódhattok arról, hogy mit-hogyan érdemes feltenni és alapjáraton mennyi időt vesz igénybe a folyamat, amire aztán ildomos rászámolnotok, mert teljesen természetes, hogy egy profi brigád lényegesen gyorsabban elvégezné a feladatot, mint ti, a lelkes amatőrök. Persze vannak olyan cégek, akik csillagászati összegeket kérnek kaució gyanánt, szóval megeshet, hogy nem ez válik a leginkább költséghatékony forgatókönyvvé.

További áralakító tényezők

A dátum nagymértékben meghatározza, hogy végül mennyibe kerül az esküvő. Az ünnepnapok illetve a hosszú hétvégék komolyabb kiadásokat generálnak.

Nem mindegy az sem, hogy hány fővel számoltok: egyes cégek sávos rendszerben állapítják meg az áraikat: 50 fő alatt, 50-100 fő között stb. Az igénybe vett szolgáltatások köre és a rájuk szánt idő is mérvadó a költségek szempontjából, érdemes tehát listát vezetni mindarról, amit elengedhetetlennek éreztek, s ami nem fér bele a keretbe azt jobb, ha elengeditek. A boldogságotok nem az esküvői limuzin jelenlététől függ.

A pontos árkalkulációk ismeretében már könnyedebben összerakhatjátok a menetrendet és helyükre kerülhetnek végre a legapróbb részletek. Egy jól képzett esküvőszervező igazi megmentővé válhat az életetekben, hiszen tapasztalatainak és gyakorlottságának hála úgy vezethet át benneteket az esküvőszervezés útvesztőjében, hogy egyetlen pillanatra sem kell az eltévedés aggasztó rémétől tartanotok.

Akkor most mennyi az az annyi?

Konkrétumok nélkül ugyan felelőtlenség saccolásba bocsátkozni, viszont az nagy biztonsággal elmondható, hogy egy ötven fős társaság meghívása, ellátása, bérléssel, étkeztetéssel, helyszínnel együtt nagyjából másfél milliós tétel és az egyéb kiegészítőkre: fotózás, filmezés, menyasszonyi ruha stb. szintén egy ugyanekkora összeget érdemes félretenni.

Ha a létszám duplázódik, azzal együtt a költségek nem kétszereződnek, mivel a helyszín bérlésének vagy a ruha megvásárlásának költsége abszolút független a meghívottak számától. Egyes elemek változatlanok maradnak nagyobb társaság esetén, míg bizonyos tételek többet emésztenek fel anyagilag például étel-ital, teríték stb.

Nem a luxus teszi a tökéletes esküvőt!

A fenti adatok kizárólag közelítően mutatják be az egyes lehetőségeket. A legjobb, ha a cégektől pontosan részletezett árajánlatot kérsz, majd összeírod a saját elképzeléseiteket, s ezt a kettőt összeveted. A különbségek és egyezőségek sokat segíthetnek abban, hogy rátalálj arra a variációra, ami harmonizál mindazzal, amiből nem kívántok engedni. Viszont ha ennek az egész folyamatnak a nem kis terhét legszívesebben eldobnátok, akkor a legjobb, amit tehettek, ha felkerestek egy esküvőszervezőt, akire támaszkodhattok.

A lényeg, hogy egyetlen külső körülmény se férkőzhessen be abba a csodálatos, szerelemtől bódult idillbe, amit ez az időszak képvisel, mivel ezen az úton végighaladva érhettek el ahhoz az ösvényhez, ahonnan már kéz a kézben indulhattok tovább, egységben szaladva a kalandok után!

És még valami!

Ahhoz, hogy a vendégek is jó érzéssel nyissák ki a pénztárcájukat, és nem utolsó sorban jól szórakozzanak, a kalkulációból nem szabad kifelejteni a ceremóniamestert sem, aki megteremti a jó hangulatot, összehangol, vezényel, irányít és nem utolsó sorban szórakoztat!