Férfi vagy női ceremóniamestert válasszunk?

2020.08.05

A nehezebb kérdésem már túl vagytok, azaz a ceremóniamester és a vőfély között már letettétek a voksotok. A következő lépésben már csak azt kell eldöntenetek, hogy férfi vagy női ceremóniamestert szeretnétek az esküvőtök koordinálásához. Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogy milyen előnyei vannak, ha egyiket vagy a másikat választjátok.

Bár az esküvőszervezés elsősorban női szakma, míg a vőfély szerepe tradicionálisan a férfiakat illettette meg, napjainkra ezek a szerepek sokat változtak. A modern esküvői helyszínek, ruhák és dekorációk mellett egyre több nő jelent meg a vőfélyek, azaz "nőfélyek", és ceremóniamesterek között is, ezzel új színt és lehetőségeket hozva. Ezzel a változással egyetemben az a kérdés is egyre fontosabbá válik, hogy mikor érdemes női és mikor férfi ceremóniamestert megbízni az est feladatainak lebonyolításával kapcsolatban.

Női vagy férfi ceremóniamester a jobb?

Akár női, akár férfi ceremóniamestert választotok, professzionális szervezést kaptok. A cm feladata, nemtől függetlenül, hogy a tökéletes napot megszervezze, koordinálja, jelenlétével gördülékennyé és emlékezetessé tegye azt, hogy nektek már csak ünnepelni és szórakozni kelljen. A ceremóniamester hozzátok alkalmazkodik, a ti kívánalmaitoknak megfelelően bonyolítja le az estét, erre a tapasztalata a garancia.

Ugyanúgy humorosan, lazán vagy komolyan tudják levezényelni az est történéseit. Szerencsére a humorérzék és a professzionalizmus nemtől független kvalitás, így ez nem a zárja ki egyik lehetőséget sem.

Ennek ellenére néhány dologban különbözőek, vegyük most sorra ezeket.

Kezdjük a megjelenésükkel. A férfiak az ing öltöny kombinációt részesítik előnyben, míg a nők általában egy bájos kis kosztümöt viselnek az est folyamán, de akár ing-szoknya kombóban vagy ruhában is megjelenhetnek. A megjelenésük magabiztosságot, professzionalizmust sugároz, azaz egy olyan személy irányítja az eseményeket, akit könnyen követ majd a násznép, bármelyik nem képviselőjét is választjátok.

Ennek ellenére a nők személyiségükből adódóan sokszor visszafogottabbak, mint a férfiak. Ezt érdemes tisztáznotok legkésőbb a személyes találkozó során, hogy pontosan milyen benyomású cm-re van szükségetek. Ha a tradicionálisabb vonalon szeretnétek mozogni, akkor érdemes lehet egy férfi ceremóniamester mellett dönteni.

A legfontosabb különbség

Akkor mégis miben rejlik a legnagyobb különbség? Amíg egy férfi ceremóniamester egyenlőbben osztja meg a figyelmét a pár két tagja között, addig a női ceremóniamester sokszor átveszi egy kicsit egy plusz koszorúslány szerepét is. Ez azt jelenti, hogy bizalmasabb viszonyba kerülhet a menyasszonnyal. Ha a pár hölgy tagja igényli a további bátorítást, tanácsadást, akkor ő extra támaszt biztosít neki, miközben nem feledkezik el a vőlegényről sem.

Ehhez a tanácsadói szerephez értelemszerűen a nők jobban passzolnak, mivel általánosságban elmondható, hogy empatikusabbak, megértőbbek, mint a férfi társaik. Arról nem is beszélve, hogy a menyasszony könnyebben osztja meg kisebb-nagyobb esküvővel kapcsolatos kérdéseit egy másik hölggyel.

Több női ceremóniamester ajánlata tartalmazza a szertartásvezetést is, mint extra szolgáltatást, viszont nem feltétlenül szerencsés, ha egy személy több kulcsfeladatot is elvállal egy ilyen fontos eseményen.

A választás a tietek

Mint láthatjátok, mind a női, mind a férfi ceremóniamesterek tökéletesek arra, hogy emlékezetessé és tökéletessé varázsolják a nagy napotok. Nektek mindössze azt kell eldöntenetek, hogy milyen elvárásaitok van a személyiségüket, megjelenésüket illetően, és igényel-e bensőséges viszonyt vagy plusz támaszt a pár hölgy tagja. Ha ezekre tudjátok a választ, akkor már nem lesz nehéz kiválasztanotok, hogy melyik nem képviselője illik legjobban az általatok elképzelt esküvő és lakodalom levezetéséhez.