Miért befolyásolja a ceremóniamester munkája a fotósét?

2020.07.17

Az esküvői fotográfusok munkáját nagyban befolyásolja, hogy mennyire profi a ceremóniamesteretek. Lehet, hogy elsőre ezt nem is gondolnátok, de az ő együttes munkájuk garantálja azt, hogy olyan képek készüljenek az eseményről, amit még évtizedekkel később is szívesen nézegettek miközben felidézitek az esküvő számos, emlékezetes pillanatát.

A fotós feladata, hogy az álomesküvőrőt megörökítse a képein

Azaz a fotós arra koncentrál, hogy felkészülten, kreatívan dokumentálja az esküvőtök és a lagzit, de nem az ő feladata, hogy álomesküvőt varázsoljon belőle. Épp elég feladat hárul rája, hogy profi felszerelésével és a tudása maximumával a legtöbbet kihozza a képekből. A jókedv és az őszinte mosolyok előidézése nem az ő feladata. Erre van ott a ceremóniamester.

Minőségi pillanatok fotózása - azaz a mosolyt nem lehet photoshoppolni

A legfontosabb pillanatok megörökítése a fotós legfőbb feladata, és ebben hatalmas segítséget nyújt egy tapasztalt CM. Nem csak a násznépet deríti mosolyra kreatív feladatokkal vagy épp egy-egy humoros felkonferálással, hanem biztosítja a megfelelő terepet a fotós kolléga számára is. Számos fotó balul sülhet el, ha a ceremóniamesteretek nincs a helyzete magaslatán.

Együttműködés a CM és a fotós között

A tapasztalt ceremóniamester nem csak ügyesen koordinálja az esküvőtöket, hanem ösztönzi a násznépet, hogy aktívan vegyen is részt benne. Vegyük hát sorra, hogy miért érdemes egy jó CM-et fogadni a tökéletes esküvői fotókhoz.

A szertartás idején

A szertartás előtt a köszöntőjében felszólítja a násznépet, hogy mindenki a helyéről fényképezzen. Ez rendkívül fontos például a bevonulás és kivonulás alatt. Ugye ti sem szeretnétek, hogy a hivatalos fotós képein itt ott belógó rokonok vagy világtó mobilok legyenek. Arról nem is beszélve, hogy egy kedves rokonotok se ugorjon be hirtelen közétek és a fotós közé, ezzel kitakarva egyikőtök az első csóknál?

Egy másik példa, hogy a jó CM a szertartás után hamar összetereli a násznépet a fotók kedvéért, így nem telnek el órák, mire mindenkivel csináltok egy-egy közös képet.

A ceremóniamester ezenkívül tömeget varázsol körétek a fotókhoz (is), azaz a csokrot nem a semmibe dobja el a mennyasszony, hanem valóban ott lesz mindenki, aki még hajadon, és természetesen a fotókon is sokkal jobban fog így mutat. A fotós nem tud tömeget photoshoppolni sem - vagyis az nem lenne az igazi.

A lagzi alatt

Ha az esküvő hangulata fergeteges, a fotós könnyebben készít az élményt visszaadó, örömteli képeket a táncoló vagy nevetve beszélgető vendégseregről is.

A ceremóniamester feladata az esküvő és a lagzi mederben tartása is, és az, hogy gyorsan elsimítsa, ha valamilyen probléma adódik a vendégek között, így a hangulat felhőtlen az este folyamán.

Az esküvői fotós akkor tud a leghatékonyabban dolgozni, ha hagyják, hogy a munkáját végezze. Azaz a vendégek a fontos pillanatokban nem kezdenek el vele beszélgetni, nem őt kérdezik a következő programról, vagy csak szimplán hagynak neki elég helyet és nem helyezkednek az ifjú pár és a fotós közé. Ez kiemeltek fontos többek között a nyitótánc és a tortaszeletelés folyamán.

Ezekből a példákból is jól látszik, hogy mennyire fontos, hogy egy talpraesett ceremóniamester segítse a fotós munkáját, hogy az esküvő emlékezetes legyen és a pillanatokat tökéletesen megragadó fotók készülhessenek róla.