Gyermekfelügyelet esküvőre – kinek és mikor ajánlott?

2022.03.21

Mai témánk: Gyermekfelügyelet esküvőre - kinek és mikor ajánlott?

Ahogy azt sok esküvőjét szervező jegyespár tudja, az esküvőszervezés során rengeteg apró részletre kell odafigyelnetek. A szolgáltatók koordinálása, a megfelelő vendégvárás és menü kiválasztása, valamint az ideális zene mind-mind elengedhetetlen. Azonban vannak olyan tényezők, amelyeket sokan elfelejtenek és csak az esküvő napján jut eszükbe. Ezek elkerülése miatt nagyon hasznos, ha a programokat az esküvőszervezőtökkel vagy ceremóniamesteretekkel megbeszélitek előzetesen. Ezen megbeszélések során merülhet fel az olyan kevesek által ismert szolgáltatók fontossága, mint például az esküvői gyermekfelügyelet. Ha eddig nektek sem jutott eszetekbe, hogy a nagy napotokon ilyen szolgáltatót is felkérjetek, ez a poszt igazán hasznos lesz számotokra! Nézzük meg tehát együtt, hogy mit érdemes tudnotok a szolgáltatásról és milyen szempontokat kellene figyelembe vennetek.

Gyerekek és esküvő

Elsődlegesen a gyermekek jelenlétéről kellene beszélnetek általánosságban és a programokat figyelembe véve. Hány gyerekre számíthattok majd az esküvőn? A szertartásokon és a vacsorán egyaránt jelen lesznek? Külön asztalhoz ültessétek őket a vacsora során vagy legyen külön gyerek asztal? Ezeket a szempontokat mindenképpen végig kell gondolnotok a szervezés során, hogy ne az utolsó pillanatban okozzon fejtörést.

Ezek után pedig nézzük meg, hogy milyen lehetőségeitek vannak a gyerekek szórakoztatására és felügyeletére. A leggyakoribb a gyereksarok kialakítása, amelynek kivitelezéséről érdemes előzetesen egyeztetni a helyszínnel. Amennyiben gond nélkül megoldható, érdemes különböző játékokat bekészítenetek a gyerekeknek, amellyel majd elfoglalhatják magukat. Itt gondolhattok bármire a plüssöktől kezdve a színezőkön keresztül. Sok helyszínnél alapvetően is ki van alakítva egy külön rész a gyerekeknek, tehát valószínűleg ez nem fog gondot okozni. Ezzel már gondoskodtatok arról, hogy a gyerekek elfoglalják magukat az esküvő nagyrészén. Azonban még itt is felmerül a kérdés, hogy ki felügyeli őket. Ki fog segíteni esetleges baleset esetében, ki tartja rajta a szemét a játszó gyerekeken? Ha ezen még a gyereksarok mellett is aggódtok, akkor jöhet szóba a gyerekfelügyelet, mint esküvői szolgáltatás.

Gyermekfelügyelet - szükséges szolgáltatás?

Jogos tehát a kérdés, hogy van-e szükség profi szolgáltató felkérésére. Természetesen sokan egyből nemet mondanak, hiszen így is rengeteg kiadással jár egy esküvő megszervezése - senki nem szeretné a költségek listáját opcionális szolgáltatókkal tovább növelni. Azonban a probléma mentes lebonyolítás és a ti lelki nyugalmatok miatt talán mégis érdemes megfontolni.

Kezdjük is ott, hogy mit kínálnak ezek a szolgáltatók. Alapvetően a gyerekek létszámához mérten biztosítanak animátorokat, akik foglalkoznak az esküvőn résztvevő gyerekekkel. Tehát ők felügyelik a gyerekeket, hogy ne szaladgáljanak, rosszalkodjanak, valamint a fontosabb részeken ne hangoskodjanak. Ezen kívül ők tudják majd elhárítani az esetleges gyerek baleseteket és ők szórakoztatják őket különböző játékokkal. Mindezek által a pár számára is garantált a problémamentes lebonyolítás, valamint a szülők is nyugodtan és gondtalanul élvezhetik az eseményt.

Természetesen az ajánlatot a pár igényeire szabják, tehát számos elfoglaltság közül lehet választani. Egy rövid listát összegyűjtöttem nektek, hogy lássátok, miről is van szó lényegében.

  • Csillámtetoválás, arcfestés
  • Lufi hajtogatás, buborékfújás
  • Kézműves foglalkozások: gyurma, színező, kifestő, gyöngyfűzés
  • Babák, kisautók
  • Társasjátékok, plüssök, lego
  • Szabadtéri játékok
  • Kincskereső
  • Tollas, pingpong, darts
  • Meseolvasás, diavetítés

Itt fontos tudni, hogy nem csak a programok lebonyolításáról, hanem az eszközök biztosításáról is a szolgáltató gondoskodik. Ezzel még több terhet vesznek le vállatokról, hiszen még a játékok összegyűjtésével sem kell foglalkoznotok. Valamint ők biztosítják majd a székeket, kisasztalokat, párnákat és pokrócokat. Fontos továbbá megemlíteni, hogy kültéri esküvő esetében sok szolgáltató kínál az alap csomagokon felül a kinti helyszínhez igazított opciókat. Azaz ebben az esetben akár még kis sátrakat és kültéri játékokat is biztosítanak majd.

A játékok és eszközök biztosításán felül a vacsora során az etetésben is segítenek - emiatt viszont érdemes egy külön asztalt kialakítani a gyerekek számára. Végezetül pedig, igény esetén akár altatást is vállalnak. Ez főleg a vidéki esküvők során lehet szükséges, ahol egyébként is biztosított a szállás a vendégek részére. Hiszen így a szülőknek sem kell 8-9 körül a vacsorás és bulit ott hagyva a szobáikba vonulniuk a kicsikkel.

Elhelyezés, létszám és előkészületek

Érdemes azt is átgondolni, hogy a helyszínen belül a gyerekeknek kialakított részt hol ideális elhelyezni. Kisebb gyermekek esetében nyilván az eseménnyel egy légtérben ajánlott, hiszen a szülők számára azért ez a megnyugtató megoldás. A nyugalom biztosítása miatt azonban igyekezzetek valamennyire elszeparálni őket. Továbbá, nagyobb gyerekek esetében akár külön szobát is kialakíthattok, ahol ők csocsózhatnak, dartsozhatnak, vagy akár xboxozhatnak is. Valamint nyári esküvő és kültéri ceremónia esetében akár még a külső helyszín kialakításán is elgondolkodhattok.

Ami még kérdésként felmerülhet, az az, hogy hány fő animátorra lenne szükségetek. Ezt természetesen a részt vevő gyerekek létszáma alapján lehet meghatározni. Valamint ez adja meg a szolgáltató szükségességét is. Általánosságban elmondható, hogy 5 fő alatt nem feltétlen szükséges szolgáltatót vállalni, 5-10 fő között pedig opcionális hogy megoldjátok ti, vagy szolgáltató segítségét kéritek. 10 fő felett pedig - amennyiben a szolgáltató mellett tettétek le a voksotokat - egy vagy két fő animátort kell majd beszerveznetek, hogy felügyelje a gyerekeket. Illetve fontos azt is egyeztetni a szolgáltatóval, hogy hány óra felügyelet tartozik bele az árba, valamint hogy hogyan kell számolnotok, ha ezen túl is igényt tartotok majd a jelenlétükre.

Amennyiben ezen szolgáltató szükségessége mellett döntöttetek, az ajánlatkérések után egy személyes beszélgetésre számíthattok. Ennek során fogja felmérni a szolgáltató a gyerekek számát, a helyszín adottságait, valamint a ti igényeiteket. Fontos tudni, hogy számukra az esküvői program ismerete elengedhetetlen. Hiszen a különböző időtartamokra más-más elfoglaltságot fognak majd biztosítani a gyerekek számára - ez pedig mind a programok hosszától, mind pedig a helyszíntől függ. Ezzel teljesen rugalmasan és az egyedi pontokat és igényeket figyelembe véve tudják biztosítani számotokra a szolgáltatást.

A csomagok kiválasztásakor a két fő szempont a gyerekek létszáma valamint az, hogy kültéri vagy beltéri programokat kértek majd. Az alap csomagok általában 4-6 órára biztosítják a felügyeletet, de természetesen ez szintén az igényekhez igazított. Valamint sok esetben az alap csomagon felül választható extra szolgáltatásokat is igénybe vehettek. Itt a szolgáltatás alapárán felül kell majd fizetnetek - ugyanez igaz az országon belül kiszállásra is, hiszen legtöbbször ez sem a csomag része.

DIY gyereksarok

Ez az ötlet azok számára lehet nagyszerű, akik a szolgáltatást igazán jó ötletnek tartják, de nem fér bele a költségvetésbe. Ez teljesen érthető, hiszen számos kötelező szolgáltatót kell megbíznotok, amely a helyszín és catering számlájával együtt legtöbbször milliókat tesz ki. Azonban, szerencsére ebben az esetben sem kell teljesen elvetnetek a gyereksarok ötletet. Hiszen ti is ki tudtok alakítani egy elkülönített részt, ahol a gyerekek számára játékokat és elfoglaltságokat gyűjtötök össze. Itt nyugodtan kérjetek segítséget a gyerekes pároktól, szülőktől is hiszen ők ismerik legjobban gyermeküket. Tehát őket is bevonhatjátok, hogy az esküvő előtti napokban adjanak nektek néhány összegyűjtött játékot, melyeket a helyszínen el tudtok helyezni. Ezen kívül szőnyegekre, pokrócokra, párnákra lehet szükségetek. Ezekkel azonban akár kiadás nélkül egy hangulatos kis kuckót tudtok készíteni a gyerekek számára.

Gyermekmentes esküvő

Végezetül érdemes erről az opcióról is szót ejtenünk - hiszen ez is lehetőség számotokra. A gyerekmentes szállodák és éttermek terjedésével talán nem is meglepő, hogy ma már sok fiatal pár él ezzel a lehetőséggel. És valahol érthető is - hiszen senki nem szeretné üvöltő kisbabák háttérzajában kimondani a boldogító igent. Talán gonoszan hangzik, de teljesen jogos és alapvető elvárás lenne. Hiszen egy gyermekmentes esküvőn nem kell senkinek attól félnie, hogy a kisgyerekek hisztije hangoskodja túl a ceremóniát, vagy a rohangálásuk teszi lehetetlenné a csoportképek elkészítését. A döntés során ne féljetek önzők lenni! Fontos szem előtt tartanotok, hogy ez a nap csakis rólatok szól, tehát mindennek úgy kell történnie, ahogyan azt ti szeretnétek. A szülők szemszögéből pedig elsőre talán negatív lehet - hiszen számukra a gyerekek a család részei. Azonban ha jobban belegondolunk, az esküvő egy boldog ünneplés, egy buli - amelyen mindenki szeretné felhőtlenül jól érezni és elengedni magát. Ebben pedig igazán sokat tud segíteni, ha nem a pelenkázással, etetéssel és esetleges balesetekkel kell foglalkozniuk. Tehát valószínűleg a szülők nagyrésze is örülni fog egy 'kötelezően' gyerekmentes buli lehetőségének!

Mindennek az üzenetnek a közvetítése azonban sok fejtörést tud okozni. Ebben a legjobb tanács, amit kaphattok, az az őszinteség. Azon vendégekkel tehát, akik kisgyerekesek, érdemes leülnötök beszélni, hogy nem szeretnétek gyerekeket az esküvőtökön. Mindenkinek meg kellene értenie, hogy a ti ünneplésetek miatt vesznek részt az esküvőn, tehát a ti igényeiteket kell figyelembe venni. Az őszinteséggel pedig elkerülhetők a sértődések és félreértések is. Az őszinteség mellett figyeljetek továbbá az udvarias megfogalmazásra is. Természetesen ezen kívül érdemes magán a meghívón is feltüntetni - méghozzá teljesen egyértelmű módon. Végezetül pedig, fontos észben tartanotok, hogy ha a gyermekmentes esküvő mellett döntötök, ne kivételezzetek. Tehát ebben az esetben még a saját rokonaitok gyermekei se vegyenek részt - hiszen máskülönben jogosan érezhetik a vendégek bántónak a kérést.

Ha nem érzitek megoldhatónak az őszinteséget, esetleg féltek a sértődéstől, választhattok valamilyen érthető indoklást is. Jelezhetitek, hogy a gyerekek száma jelentősen megdobná a költségvetést, vagy, hogy a helyszín adottságai nem alkalmasak egy gyereksarok kialakítására, valamint a pelenkázás, szoptatás, etetés megoldására. Ezzel pedig egyik vendég sem tud majd vitába szállni.

Vannak természetesen ennek is alternatívái, amelyen elgondolkodhattok, ha sok kisgyerekes szerepel a vendéglistátokon. Opció lehet, hogy a templomi és polgári szertartáson a gyerekek is részt vesznek, a vacsorán és a hajnalig tartó bulin azonban már nem. Ezzel a gyerekes pároknak sem okoztok rossz érzést, valamint számukra is felhőtlen lehet a reggelig tartó buli!

Összességében elmondható, hogy a gyerekek részvétele mindig érzékeny kérdés az esküvőszervezés során. A fentiek alapján azonban láthatjátok, hogy szerencsére több opció közül választhattok - tehát nem kell kétségbe esnetek. Azonban mindenképpen a saját igényeiteket helyezzétek az első helyre a fontossági listán, és ez alapján válasszátok ki a tökéletes megoldást. 

Mit sem ér egy jó gyermekfelügyelet, ha nincs aki felhívja rá a figyelmet! Egy ceremóniamester ezt is közvetíti a násznép felé: