Tudtad-e? A házasságnak is van már világnapja!

2020.03.27

Február második vasárnapja, a házasság világnapja

Az 1981-ben Amerikából útnak indult, február második vasárnapján megrendezett kezdeményezéssel a figyelmet arra próbálják felhívni, hogy léteznek jó, boldog és tartós házasságok is. Magyarországon a házasság még mindig első helyen áll az együttélési formák között, noha a rendszerváltás előtti időszak óta több, mint egynegyedével csökkent a házasságkötések száma.

Egy kormányközlemény szerint amúgy húsz évvel ezelőtt nem kötöttek annyi házasságot, mint az utóbbi években. Tavaly január és november között csaknem 52 ezer pár döntött a házasság mellett. Egyúttal csökkent a válások száma, 2010 óta 23 százalékkal kevesebb a válással végződő házasságok aránya.

Szövetségesként egy teljes életen át

Kovács Károly keresztyén pszichológus, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársa nyilatkozott az egyik nagyobb hírportálnak:


Ma nagyon vágyunk a szabadságra, nem szeretünk elköteleződni, ugyanakkor megváltoztathatatlanul ott van az emberi történelem minden színpadán az, hogy igazán mélységeket és magasságokat akkor tudunk megélni, ha elköteleződünk valamiben. 

Sokan teszik fel a kérdést, hogy minek a papír? Azzal a bizonyos papírral fejezem ki azt, ami a szívemben is ott van, vagyis, elköteleződöm és kinyilvánítom, hogy lemondok a szabadságomról, legalábbis párkapcsolati vonatkozásban. Ha a másik fél szemszögéből is vizsgáljuk a helyzetet, a nő számára is hatalmas öröm és biztonságot nyújt, hogy ő az egyetlen aki mellett döntöttek. Csak egy élettársi kapcsolatban gyakorlatilag állandóan kampányolni kell, hogy én vagyok a másiknak való, a legjobb. Ennek a szorongása hol mélyebben, hol felszínesebben, de mindig ott van, nem lehet kizárni, hiszen pont azért nem köteleződtünk el, hogy "ha nem felelsz már meg akkor lépek".