Hogyan tervezz tökéletes nászutat?

2020.10.14

A tökéletes nászút megtervezése sok tényezőn múlik, de elsősorban azon, hogy ti hogyan álltok hozzá ehhez, az új, közös életetek kezdetét jelentő különleges utazáshoz. Pálmafák, tengerpart és egy kis romantika a kedveseddel, miközben egy hűsítő italt kortyolgattok? Vagy inkább megmásznátok egy régen vágyott hegycsúcsot, esetleg körbe utaznátok egy kultúrában gazdag régiót? Mind megvalósítható. Az alább sorra vesszük, hogy milyen szempontokat kell szem előtt tartanotok, hogy ne csak az esküvőtök, hanem a nászutatok is örök élményt jelentsen.

Az elvárások a nászúttal szemben

A nászút megtervezésének első lépése, hogy közösen kiválasztjátok, hogy hova szeretnétek menni és milyen programokra vágytok. Ti mit szeretnétek csinálni a nászúton? Aktív nászút vagy pihenés és romantika? Vannak párok, akik alig várják, hogy végre egy jót pihenhessenek luxuskörülmények között, míg mások aktívabb nászutat terveznek, sok-sok attrakcióval, programmal a meghitt pillanatok mellett.

Nászút saját szervezés vagy irodán keresztül?

Az esküvő megszervezése épp elég tennivalóval járt, inkább egy előre összeállított nászutat szeretnétek választani? Ebben az esetben érdemes azt mielőbb lefoglalni és már csak számlálnotok kell a hátralévő napokat. Ha nem akarjátok kiadni a kezetekből ennek a fontos utazásnak a megtervezését, az sem probléma. Ekkor is tanácsos előre megemlíteni a hotel személyzetének, hogy nászútra mentek, mivel a legtöbb szálloda apróbb meglepetéssel, romantikus elemekkel is kedveskedni szokott az ifjú párnak.

Az úticél kiválasztása

Szinte minden esetben bakancslistás helyek közül kerül ki a kiszemelt úti cél. Külföld vagy itthon? Egy egzotikus sziget, vagy csak a Mediterrán tengerpart? Fontos, hogy az utazási időt is belekalkuláljátok. Ha kevesebb, mint egy hétre mentek, nem feltétlenül érdemes napokat az utazással tölteni, sokkal jobban járhattok egy európai vagy észak-afrikai országgal. Ha egzotikusabb desztinációt választotok, mindenképp nézzetek utána, hogy milyen időjárás várható, mivel senki sem szeretné a hotelszobában tölteni a nászutat a monszunesők miatt.

Ha nehezen menne a döntés, írja fel mindkettőtök egy-egy papírra azt a néhány helyet, amit mindenképp meg szeretne látogatni. Van közös elem a listátokon? Szuper! Ha nincs, akkor együtt beszéljétek végig a felírt helyszíneket, hátha a párotok is elcsábul, vagy adjatok hozzá még néhány javaslatot a listátokhoz.

Mennyi időtök van?

Milyen hosszú az ideális nászút? Erre sincs kőbe vésett válasz. Vannak, akik akár egy hónapot is rászánnak, de már 1-2 hét is elegendő az önfeledt kikapcsolódásra és romantikára.

Ha erre nem jut időtök vagy az anyagiak nem teszik lehetővé, hogy több milliót költsetek például egy Maldív-szigeteki nászútra, akkor akár egy meghitt hétvégét is eltölthettek egy magyarországi panzióban, jakuzzival és romantikus vacsorával és néhány egyedi programmal. Mindenképp beszéljétek meg előre a főnökeitekkel is, hogy mikor és mennyi időre szeretnétek majd távol lenni.

Mi a keret az nászútra?

Az esküvői költségekbe érdemes már az elején belekalkulálni a nászútra szánt összeget is, így nem ér később kellemetlen meglepetés. Mennyivel érdemes számolni? Ha már kiválasztottátok, vagy legalább leszűkítettétek a lehetséges úticélokat, akkor nézzetek meg egy-két ajánlatot, hogy mennyibe kerül az irodák által összeállított csomag adott desztinációra, és számoljatok azzal.

Fontos a jó időzítés

Bár sokan már az esküvő utáni napokban elutaznak, vannak, akik inkább megvárják az utószezont az olcsóbb árak, a kevésbé zsúfolt desztináció vagy a hosszabb szabadság kedvéért. Döntsétek el, hogy nektek melyik a fontosabb.

A nászút (is) rólatok szól, csak a saját elvárásaitoknak kell megfelelnetek, hogy egy feledhetetlen utazásban legyen részetek.