Hogyan válaszd ki a tökéletes esküvői szolgáltatót?

2020.05.15

Lelkesek vagytok, s ő is lelkes. Befejezi a mondataitokat. Tervekkel kelti valóra elképzeléseiteket. Jól hangzik, ugye? De hogyan válaszd ki a tökéletes esküvői szolgáltatót?

Összeszedtem, melyek azok a szempontok, amikre mindenképpen ügyeljetek, ha esküvői szolgáltató választás előtt álltok. Van, hogy elegendő csupán a szívre hallgatni, és pusztán szimpátia alapján dönteni, de ebben a kérdésben ez nem feltétlen elegendő. Nagyon fontos a gyakorlatiasság, a szakértelem, és még sok más tényező, hiszen ezeken a részleteken múlik, hogy a folyamat összeálljon egy gördülékeny, "soha el nem felejtős", felszabadult, élménnyé. Rugaszkodjunk neki a cseppet sem egyszerű témának: hogyan válaszd ki a tökéletes esküvői szolgáltatót?!

Miket várhatsz el egy esküvői szolgáltatótól?

Az esküvői szolgáltató kiválasztásának, - mint sok minden másnak - érdemes kellő körültekintéssel nekiállni. Azonban sok esetben az esküvőjükre készülő párok nem igazán tudják elképzelni, vagy eldönteni, mik is azok a dolgok, amiket el lehet (vagy el kell) várniuk egy szolgáltatótól.

Mint minden más szakmában, az esküvői piacon is széles skálán mozognak a szolgáltatók, ezért fontos előre tudni, megtervezni, miket szeretnénk kérdezni, milyen paramétereknek szeretnénk, ha megfelelne az érintett.


Az árajánlat mellett a kémia az, ami sok esetben eldöntheti, amit el kell dönteni.


Esküvői szolgáltató referenciával

A neten böngészve számos szolgáltatóval fogtok találkozni, így az első szűrési pont a referencia. Lásd: Videógaléria menüpont nálam :)

Amennyiben valakinek az ajánlata szimpatikus, az első dolog, amit érdemes megtenni, hogy tüzetesen átnézitek a referenciákat.

Bőséges referenciák esetén

Abban az esetben, ha bőséges referenciákat találtok, érdemes elmélyedni bennük. Nézegessétek a fotókat(A galériámban találhattok), videókat (több játékról is töltöttem fel Nektek), a visszajelzéseket(Facebook oldalamon olvashattok) pároktól, a közösségi média fiókjait és a weblapját.


A weblapot én különös képpen azért javaslom, mert olyan, mint egy online névjegykártya. (Gondolom, nem vagyok egyedül, ha azt mondom, nem bízok meg valakit egy fontos munkával, akinek igénytelen, összecsapott és gyűrött névjegye van - vagy nincs is.)


Esküvői szolgáltató referenciák nélkül? Ilyen is van! De...

Annak, hogy egy esküvői szolgáltatónak nincsenek referenciái két oka lehet. Az egyik, hogy kezdő, a másik, hogy nem korrekt. Általában az előbbi szokott lenni.

Ha egy szolgáltató kezdő, az önmagában nem baj, hiszen nincsen olyan szakma, amit nem nulláról kellene elkezdeni. Senki nem születik sem esküvőszervezőnek, sem fotósnak. Azonban egy kezdő esetében is van pár árulkodó jel, amiknek a figyelembe vételével még nyugodtan adhattok neki esélyt.


Tanulmányok

Egy esküvői fotós, egy zenész, vagy például egy esküvőszervező esetében is feltételezhető, hogy valamilyen iskolát, képzést, tanfolyamot elvégzett. (Jómagam is részt vettem a Ceremóniamesteri Képzésen)

Persze nem kell magánnyomozásba kezdenetek, nyugodtan megkérdezhetitek tőle, hogy végzett e már el sikeresen valamilyen szakmai kurzust. Ha igen, akkor biztosak lehettek benne, hogy a szakmához kapcsolódó alapok már megvannak.

Ilyen formán már "csak" a rutin és a tapasztalat hiányozhat, amit viszont a kezdő szolgáltatók zöme igen nagy lelkesedéssel és odaadással szokott pótolni.


A nem korrekt esküvői szolgáltató (Sajnos erről is beszélünk kell...)

A nem korrekt szolgáltatót igen nehéz kiszűrni, ha nincsenek referenciák és azt sem vallja magáról, hogy kezdő.

Számos "professzionális", több évtizedes tapasztalattal rendelkező szolgáltatóval találkozhattok, ám ha nincsenek referenciák, akkor az már egy elég árulkodó jel. Mik lehetnek még ilyen gyanús jelek?

  • Nincs weboldala: a mai világban már szinte minden vállalkozótól elvárható, hogy legyen egy tisztességes weboldala - adatkezeléssel, elérhetőségekkel, szakmaiságát igazoló tartalmakkal, esetleg vállalkozói adószámmal. Ha ez nincs, az már elég rossz jel, de még nem borítékolja, hogy megbízhatatlan lenne. (Blogomban minden nap új cikket olvashattok)
  • Elhanyagolt social media: Egy elhanyagolt közösségi média fiók elég gyanús tud lenni egy olyan szolgáltató esetében, aki azt vallja, profi. Természetesen nem azt jelenti, hogy minden nap ontania kell magából a posztokat, de ha hónapok óta nem volt egy sem, vagy pár hetente van egy semmit mondó, összecsapott poszt az sajnos semmi jót nem jelent. (Facebook oldalamon naponta posztolok)
  • Senki nem hallott róla: ha a fentiek mind egybe vágnak és még mindig nem vagytok meggyőzve, akkor érdemes a közösségi média csoportokat segítségül hívni. Bátran kérdezzétek meg, hogy xy szolgáltatóval kapcsolatban van e valakinek tapasztalata, véleménye.  (Kérdezzetek meg bátran több kollégám: Fotós , Videós , DJ ) Ha senki nem hallott róla vagy jelentkeznek olyanok, akiknek negatív élményük van vele, akkor sajnos bármennyire is szimpatikus - keressetek másik szolgáltatót.

Árajánlat az esküvői szolgáltatóktól

A szolgáltató kiválasztásakor a második fontos lépés, ami Nektek is nagyon sokat segít majd a választásban, az az árajánlat.

Ha szimpatikus vállalkozót találtok, aki az előbb említett referenciákkal kapcsolatban is rendben van, akkor nincs más hátra, mint felvenni vele a kapcsolatot és tudakozódni az árakról.

Ha ő a megfelelő esküvői szolgáltató számotokra, akkor egészen biztos szívesen és gyorsan ad Nektek egy olyan árajánlatot, amelyben a szolgáltatásának részletei is meg vannak jelenítve. Sok olyan szolgáltató is van, aki nyilvános árlistával dolgozik (Lásd én), ebből nyugodtan kiindulhattok, nagyjából be tudjátok lőni, mi az az árkategória, amivel nála számolni kell.


Hogyan válaszd ki a tökéletes esküvői szolgáltatót ár alapján?

Amennyiben van esküvői költségvetésetek, bizonyára kikalkuláltátok már, milyen összeggel tudjátok megszervezni álmaitok nagy napját.

A tapasztalat szerint, bármennyire is szeretnétek valakit megbízni az esküvői szolgáltatói munkával, ha túl magas árajánlatot ad, azt javasoljuk, gondolkodjatok el, valóban őt szeretnétek e.

Ha a terveitekhez képest magasabb ajánlatot kaptok, akkor két választásotok van: vagy kerestek egy másik szolgáltatót kedvezőbb árakkal, vagy lemondtok más szolgáltatásról, így pénzt tudtok átcsoportosítani.

Egy kis utánajárás után bizonyára találtok olyat, akinek az árajánlata, a személye, és a munkája is megfelel az igényeiteknek. Nem érdemes felrúgni a költségtervet csak azért, mert nem tudtok lemondani egy bizonyos szolgáltatóról.


Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Nem győzzük eleget hangsúlyozni (bár még mindig ismétlésre szorul), hogy minden, azaz MINDEN szolgáltatóval szerződést kell kötni. Nem azért, mert bárki megbízhatatlanságot feltételez a másikról, hanem azért, hogy kölcsönösen mindkét fél biztosítva legyen.

Webshopok, netes megrendelések esetén a rendelés, fizetés, teljesítés menete az adatvédelmi és ÁSZF tájékoztatóban le van fektetve, vagyis maga a vásárlás ténye már szerződésnek minősülhet, ami mindkét fél felé védelmet és kötelezettséget jelent. Ezért ilyenek esetében nincsen külön szerződéskötés.

Azonban egy DJ, esküvői fotós, ceremóniamester, vagy helyszín bérlés esetén külön-külön mindenkivel szerződést kell kötni. Ebben lefektetitek a megállapodás részleteit és minden egyéb feltételt az esküvővel kapcsolatban.


Egyediség, szakmaiság

Az ideális esküvői szolgáltató jelölt biztosan megtalálja az érzékeny egyensúlyt a szakmaiság és az egyediség között.

A szakmaiság az, ami megadja a hozzáértését, a megbízhatóságát az adott feladathoz. Az egyediség ellenben az, ami megkülönbözteti más szolgáltatóktól. Ez az, amiben megnyilvánul személyes stílusa, gondolkodásmódja, ennél a pontnál találtok igazán egymásra.

Ennek a két résznek kényes egyensúlyban kell lennie, hiszen például egy virágkötő esetében az sem jó, ha csak a szakzsargonnal, technikai paraméterekkel bombáz Titeket és az sem, ha csak önmagát csillogtatja és nem beszél szakmai dolgokról.

Vannak olyanok, akik sablon szerűen elmondják, legyártják, megcsinálják, amit kértek tőlük. Egy ilyen és ilyen csokrot szeretnék, mint ami a képen van (csak, hogy maradjunk a virágos témánál). Erre vagy azt mondja a virágos, hogy oké ennyi szálas csokor, ennyibe kerül, vagy még kérdezget: Milyen stílusú lesz az esküvő? Nyári vagy őszi? Milyen színek lesznek a dekorációban? Stb.

Ezek mind-mind olyan kérdések, amik még egy egyszerű menyasszonyi csokor elkészítését is befolyásolhatnák és remekül látszik, mennyire egyedi a szolgáltató. Mert aki profi és szereti a szakmáját az gondol olyasmikre is, hogy nem mindegy: a csokorban lévő virágoknak milyen meleget kell elviselni? Egy kánikulában tartandó esküvőre jobb választás egy meleg tűrő virág. Mennyire illik majd a csokor a választott dekorációhoz, ruhához... és még sorolhatnánk.

De hogyan válaszd ki a tökéletes esküvői szolgáltatót, ha minden stimmel?

A kicsit sem egyszerű döntést tovább nehezítheti, ha a fent felsoroltakkal kapcsolatban minden stimmel.

Jogosan teheted fel a kérdést, hogy mégis hogyan válaszd ki a tökéletes esküvői szolgáltatót, ha az eddigi tanácsaimmal nem mentél gyakorlatilag semmire!?

Erre is van pár hasznos tanácsunk!

Személyes / SKYPE VIDEO meeting - mert itt is fontos a kémia

Az árajánlat mellett a kémia az, ami sok esetben eldöntheti, amit el kell dönteni.

Ha megtaláltátok a közös hangot, érzed, hogy elkapta a gondolataitokat, passzol hozzátok a stílusa és személyisége, akkor szinte tuti, hogy megtaláltátok egymást.

Plusz adalékként segítségetekre lehet az is, ha a kiszemelt esküvői szolgáltató esetleg még szakmai oldalakon (Például Magyar Nemzet Magazin) is felbukkan. Lehet ez szakmai témájú cikk, vagy (nem fizetett) interjú, esetleg szakmai segítség más oldalaknak, közreműködés nevesebb rendezvényeken, különleges fotózások... szinte bármi belefér ebbe a kategóriába, ami a szakmai hitelességét támasztja alá.

Hol kezdj esküvői szolgáltatók után kutatni?

Ebben a cikkben nem említettem, de fontos kérdés, hogy hol kezdj el szolgáltatókat keresni. Erre egy csoportot tudok javasolni:


Ebben a csoportban csak minősített, ellenőrzött szolgáltatók vagyunk, akik engedélyezés után kerülnek be a közösségbe!


... A "kémia" jelenléte tehát döntő tényező a választáskor. Ha úgy érzitek, barátként, kreatív ötletelő társként, egyben magabiztos támaszként tudtok a szolgáltatóra tekinteni, akkor személyes oldalról megfelel az igényeiteknek a szolgáltató. Ahhoz viszont, hogy emellé a gyakorlatiasság, a technikai és hivatalos háttér is társuljon, bátran kérdezzetek, járjatok utána ezen jellegű kérdéseknek is.Csak, ha minden passzol és összeállt, akkor bízzatok meg a kiválasztott, tökéletes esküvői szolgáltatót, álmaitok nagy napjának szervezésével.

Ahogy láthatod, nem is olyan egyszerű kiválasztani a megfelelő esküvői szolgáltatót, mint ahogyan elsőre tűnik. Számos szempont és tényező játszik közre abban, hogy a minden szempontból ideális, szakmailag elkötelezett és megbízható vállalkozót bízzátok meg életetek egyik legszebb napjának részleteivel!

Szánjátok rá a kellő időt és energiát, ne végezzetek félmunkát! Válasszatok olyan szolgáltatót, akinek munkájára, támogatására még évek múltán is örömmel gondoltok majd vissza!