Hogyan válasszatok esküvői fotóst

2020.11.04

Jegyesfotózáshoz és esküvői fotózáshoz is profira van szükségetek. Bár az esküvői menü íze és az események egyes részletei idővel elhalványulnak az emlékezetetekben, a fotók és a videók megmaradnak. Emiatt is fontos, hogy a képek tökéletesen tükrözzék majd a nagy nap hangulatát, és évtizedekkel később is öröm legyen végignézni azokat.

Mire figyelj az esküvői fotós kiválasztásánál?

Stílus és referenciák

Mindenképp olyan fotóst válasszatok, akinek képei, stílusa tetszik, és el tudjátok képzelni, hogy rólatok is nagyszerű, romantikus, és nem utolsó sorban egyedi képeket tud majd készíteni.

Mennyibe kerül egy jó esküvői fotós?

Az esküvői fotósok is elég különféle árképzéssel dolgoznak, de nem érdemes a fotókon spórolni. Hiába tűnik jó ötletnek, hogy egy közeli barát, aki egyébként vendég is, készítse a képeket, ez ritkán sül el jól. Ti sem szeretnétek, hogy egy ilyen jelentős napon homályos, vagy csak olyan semmilyen hangulatú képek készüljenek rólatok.

Az olcsóbb esküvői fotós ajánlatok 70-80 ezernél kezdődnek, de a legtöbbször legalább 100-120 ezerrel érdemes számolni a fotós, és 150 ezerrel a videós tekintetében. Ha olcsóbban szeretnétek megoldani, kereshettek csomagajánlatokat, ami a jegyesfotózást vagy kreatív fotózást és az esküvői fotózást egyben kínálja.

Jegyesfotózás és kreatívfotózás

A jegyesfotózással két legyet is üthettek egy csapásra. Nem csak gyönyörű képeitek lesznek az eljegyzés emlékére, hanem le is tesztelhetitek a kiszemelt fotóst. Helyszíneken kívül a számotokra előnyös pózokat is lesz idő felfedezni, így az esküvői kreatív fotózásnál erre már nem kell olyan sok időt szakítani. Egy jó jegyesfotózás legalább 2 óra hosszú, hasonló időtartamú a kreatív fotózás is.

Hány képet kaptok?

Az árak nagyban függenek attól is, hogy hány darab kép (vagy hány perc videó) kerül majd átadásra, nem csak attól, hogy hány órát és hány helyszínen lesz veletek a fotós. Elég nagy a különbség van az egyes fotócsomagok között is. Nézzétek át részletesen a különböző csomagokat, hogy tisztában legyetek, mit kaptok majd a pénzetekért.

Mennyi retusált kép ideális? Amíg száz kép elég a fontos pillanatok megörökítésére, ezer kép felett már túlzás lehet, ha nem hatalmas esküvőt terveztek többszáz vendéggel. Ha az esemény nem olyan nagy volumenű, gyakran szinte duplikált képeket kaptok ebben a csomagban, mivel a fotós 3-4 óra alatt nem fog tudni ezer teljesen különböző beállítású képet készíteni. Az ideális fotómennyiség 300-400 kép körül mozog. Ezeket még szívesen végig is nézhetitek egy alkalommal, és garantált, hogy mindenki és minden jelentőségteljes esemény is meg lesz örökítve duplikációk nélkül. A videók általában 15-20 perc hosszúságúak.

Mikor kapjátok meg a képeket?

Nem csak az fontos, hogy mennyi képet kaptok, hanem az is, hogy mikor. Hetekkel az esküvő után? Vagy akár már másnap lesz már néhány képetek, melyet megoszthattok majd a közösségi médián a rokonokkal és a barátokkal? Ezt a részletet is érdemes tisztázni, és a szerződésbe is belevenni. Így nem ér később kellemetlen meglepetés, hogy nem érkeztek meg a szóban megígért képek.

Szerződés fontossága

Mint minden esküvői szolgáltatás igénybevételekor célszerű szerződést kötni, amiben pontosan, a ti elvárásaitokhoz igazítva szerepelnek a legfontosabb részletek. Hol, mikor, hány órát lesz vagy lesznek jelen a fényképészek és videósok, valamint azt, hogy mikor és hány retusált képet kaptok majd.

Jó készülődést az álomesküvőtökhöz!