Dolgozzon-e egy ceremóniamester barátoknak/ ismerősöknek ingyen?

2020.03.11

A mai bejegyzés egy nehéz témakör. Hiszen ilyenkor ütközik józan ész a szív sokszor. 

Személyes hitvallásom az ügyben, hogy szerintem családon belül természetesen dolgozhatunk ingyen (rokonoknak). Talán még a legjobb barátoknak is. 

Azonban távolabbi ismerősöknek, haveroknak, rég látott barátoknak, ismerősök ismerőseinek ha nem is lista áron de egy baráti "tiszteletdíjon" érdemes elgondolkodni. 

Az emberi pszichológia úgy működik, hogy amit teljesen ingyen kapunk meg, azt nem értékeljük. Észre sem vesszük, hogy minden nap reggel felkel a nap, és süt minket, hogy ne haljon ki az emberiség. Nem látjuk, hogy körülöttünk ott a levegő, amit szintúgy túlélésünkért szívunk be a nap minden pillanatában. A természet is folyamatosan értünk dolgozik, mégis kihasználja az emberiség. Nem hiába hirdetnek mindenhol klímavészhelyzetet. 

De visszatérve a szakmára, egy ceremóniamesternek is van egy rezsiköltsége, továbbá neki is ez munka. Energiáját, idejét fekteti bele, akár fizetnek érte, akár nem. Sőt, akár lehet arra a naptári napra érkezik egy 100-150 ezer forintos megbízása. 

De... 

A világon a legértékesebb valuta mégis az idő, fogy, és véges és nem adható vissza, nem pótolható be. Pénzzel azonban szó szerint "időt" válthatunk magunknak, fordíthatjuk egészségünkre, jól-létünkre, családunkra, barátainkra, boldog pillanatokra. A pénz nem boldogít, azonban a hiánya megkeseríti életünket.

Neked mennyit ér a másik ember Rád áldozott ideje?