Június óta ismét lehet esküvőket tartani

2020.07.09

Jó hír a házasodni készülőknek: a magyar kormány enyhítette a járvány elleni intézkedéseket, és ismét rendezhetők esküvők is. A nagy tavaszi esküvői szezon elmaradt, de úgy tűnik, hogy a nyári és őszi esküvők a terv szerint haladnak, és az év további részében már szeretteik és barátaik körében is kimondhatják a boldogító igent jegyespárok. Az új intézkedés értelmében már nagylétszámú, beltéri esküvőket is lehet rendezni - bizonyos biztonsági szempontokat figyelembe véve.

Esküvő 200 fő alatt rendezhető

Már rendezhetők esküvők egészen 200 főig bezárólag, természetesen a mindenkori biztonsági előírásokat betartva. A könnyítés a beltéri esküvőkre is vonatkozik.

Ez mindenképpen örömhír, mivel a tavasz során sokan szűk családi vagy baráti körben, esetleg mindössze a tanúk jelenlétében kényszerültek a szertartást lebonyolítani. Arról nem is beszélve, hogy sok pár az egész esküvő és lakodalom elhalasztása mellett döntött, mivel nem akartak szeretteik nélkül egybekelni.

A szállodák és panziók is kinyithatnak

Nem csak az esküvőket engedélyezték, hanem a szállodák és panziók el is szállásolhatják a násznépet, azaz a hajnalig tartó mulatozásnak sincs akadálya. Ez megoldást jelenthet azoknak is, akik eredetileg a fővárosban tervezték az esküvőjüket megtartani, de az új helyzetre való tekintettel inkább Budapesten kívül bonyolítanák le azt.

Milyen biztonsági intézkedéseket kell figyelembe venni?

A jelenleg érvényben levő korlátozások szerint például a vendégek közötti jelenleg ajánlott nagyobb távolságot tartani, azaz a székeket és asztalokat ennek megfelelően kell elrendezni a házasságkötő teremben, templomban vagy az étteremben. Azaz az új ültetési rend kisebb fejtörést jelenthet, és az előre tervezett vendégszámmal számolva kicsit nagyobb helyre lehet szükség, hogy mindenki biztonságos távolságban foglalhasson helyet.

Ezenkívül a maszk viselése a zárt terekben is kötelező lenne, kivéve, amikor a vendégek épp ételt vagy italt fogyasztanak - ezt az utóbbi kitételt nagyszerű olvasni, mivel a lakodalmi program szerves része az evés-ivás. Így ha a vendégek "elfelejtenének" maszkot viselni, csak figyeljenek arra hogy végig egyenek-igyanak és érezzék jól magukat!

Ezek a korlátozások hétről hétre változhatnak, így mindenképp érdemes a kitűzött dátumhoz közelebb részletesen átolvasni, hogy mik azok a szabályok, amiket figyelembe kell venni az esemény lebonyolításakor.

Bár ezek a korlátozások így is zavaróak lehetnek egyeseknek, de nézzük inkább a pozitív oldalát a helyzetnek. Először is a családunk és barátaink egészsége fontosabb, mint egy kis kényelmetlenség. Ráadásul így már a legtöbb esetben a vírusellenes intézkedések nem szabnak határt az esküvők lebonyolításának. A párok együtt ünnepelhetnek szeretteikkel, a nevetéseknek, mosolyoknak és életre szóló emlékeknek semmi sem szab határt.