Kell-e vőfély, vagy ceremóniamester az esküvőre?

2020.03.18

Ha engem kérdezel, szerintem mindenféleképpen kell egy ember, aki lebonyolítja az esküvőt, de nem rokon. Egyrészt: a rokonokat hagyni kell szórakozni, ne adjunk nekik feladatokat, amit utána lelkiismeret furdalás nélkül nem tudunk rajtuk számon kérni. Másrészt: mi van akkor, ha a vőfélységgel megbízott nagybácsi éjfélkor részegen kidől? 

Az esküvőn isssszonyatos gyorsasággal száguld az idő. Amíg mi élveztük a csodálatos pillanatokat, az órák csak úgy repültek. Ceremóniamesterünknek köszönhetően végig tudtuk tartani a menetrendet, ha rajtunk múlt volna, még mindig csak a vacsoránál tartanánk :) A játékoktól nagyon féltünk, hogy béna lesz, vagy mesterkélt, illetve én semmiféleképpen sem akartam pikáns játékokat, mint tojás görgetés a vőlegény nadrágjában, meg hasonlók. Nem is kerültek be ilyen játékok, szerencsére a rokonság jóvoltából sem, viszont a megtartott játékokat mindenki nagyon élvezte, és önfeledten röhögtünk :) Volt táncverseny, ahol különféle remekművekre (mint pl. Macarena) kellett táncolni, külön a fiúknak, és külön a lányoknak - hát mondanom sem kell, hogy mi nyertünk :) Aztán a kocsisos játék is nagy tetszésnek örvendett, erről nem is mondok többet, kérjétek így a vőfélyetektől, tudni fogja. Ezen kívül volt még menyasszony-vőlegény kvíz, melyre a násznép írta össze a kérdéseket :) szuper volt ez is.

- Írja Anita.

"Az interneten találsz olyan véleményeket, hogy nem kell ilyen esküvői szolgáltató, mert tök fölösleges. Aztán ugyanattól a posztolótól egy kicsit később azt olvasni, nagy hiba volt, hogy nem volt senki, aki összefogja az eseményeket, mert szétcsúszott az egész lagzi. "A kérdéseivel mindenki minket bombázott, nem tudtunk mulatni a saját esküvőnkön."

Javaslom, ha 40 fő fölött lesz a létszám, mindenképpen bízz meg egy személyt, aki összetartja a csapatot, figyel az eseményekre... és lehetőleg tapasztalt esküvőjáró legyen.

Most, hogy ezt megbeszéltük, érdemes megfontolni, hogy vőfély legyen, vagy ceremóniamester. Egyáltalán, mi a különbség? A Wikipedián, annyit találni, hogy a ceremóniamester nem versel. Persze ennél azért lényegesen több a különbség.
A vőfély ismeri az esküvők, lakodalmak eseményeihez költött verseket, rigmusokat. A ceremóniamester nem ismeri, vagy nem használja ezeket a rímeket, tréfás versikéket. Találsz népviseletes (vagy arra emlékeztető) ruházatban megjelenő és öltönyös vőfélyt. Ceremóniamesterek öltönyt, szmokingot, frakkot viselnek.
Találsz a hagyományokhoz nagyon ragaszkodó vőfélyt, aki megmondja, hogy "ezt úgy szokás, hogy..." és nem fogja másként csinálni, bármennyire szeretnéd, aztán találsz majd olyat, aki rugalmas ezen a téren.
Szerintem a leglényegesebb dolog, hogy a vőfély, vagy ceremóniamester ne hozzon senkit kellemetlen helyzetbe, nem kell tréfálkozni a menyasszonnyal, a vőlegénnyel, ha ezt nem akarják. Sajnos a youtube-on számtalan olyan videót látni, amiből az szűrődik ki, hogy a fiatal pár csak a jólneveltsége miatt nem zavarja haza, az izzadságszagú poénjaival együtt a vőfélyt.

A lényeg, hogy vőfély, vagy ceremóniamester választásnál a személyes találkozót nem szabad kihagyni, ha ez nem lehetséges, mert túl nagy a távolság, akkor hangouts, vagy skype beszélgetést valósíts meg. Hidd el, sokat számít a megjelenés, az orgánum, a szimpátia. Az sem utolsó dolog, hogy a személyes találkozásnál fog kiderülni, hogy az a fénykép amit láttál, már 10 éves és az ipse teljesen másképp néz ki.

Azt viszont hangsúlyoznám, hogy a vőfély, ceremóniamester az egyetlen olyan esküvői szolgáltató, aki teljes egészében átlátja az esküvőket, a lakodalmakat, hiszen elejétől a végéig ott van és koordinálja az eseményeket, ezért bármilyen ötlet vagy tanács szükséges, a legobjektívebb választ tőle kapod. Igaz ez az állításom akkor, ha jó szolgáltatóról beszélek.

Felhasznált irodalom: Mézeshetek blog