Melyik évszakban házasodjak?

2021.10.20

Esküvő és a négy évszak

Gondolom azzal mindenki tisztában van, hogy a hagyományos esküvőszezon a nyári időszak. Azonban ma már az év minden napján házasodnak a fiatal párok, ezáltal még a téli esküvő is külön stílusként terjedt el. Az esküvőszervezés elsődleges pontja a dátum kiválasztása, amely nélkül a további szervezés nem kezdődhet el. Hogyan válasszunk megfelelő dátumot, és miket kell figyelembe vennünk a különböző évszakokkal kapcsolatban? Ezekre a kérdésekre kaptok választ ebben a posztban, amely megkönnyíti majd a döntést számotokra.

Nyári esküvő

Kezdjük talán a legnépszerűbb választással, a nyári esküvőkkel. Ez a főszezon az esküvők szempontjából, amely a májustól szeptemberig tartó időszakot jelenti. Népszerűségét egyedi hangulatának és a számtalan lehetőségnek köszönheti, amelyet a tervezés szempontjában magában rejt.

Előnyei és hátrányai

Véleményem szerint a nyári esküvők mellett szóló érvek közül a legfontosabb a meleg időjárás adta szabadság a helyszínválasztás terén. Ideális tehát abban az esetben, ha a szabadban képzelitek el az esküvőtöket, mert a nyári szezon semmilyen korlátot nem szab a lehetőségeitek előtt. Lehettek merészek, és megálmodhattok bármit egy medencés kastélytól kezdve akár egy tó- vagy tengerparti esküvőig. További előnye, hogy a nyári esték fényei tökéletes esküvői képeket garantálnak, tehát a nagy napotok tökéletes emlékét örökíthetitek majd meg. Nem utolsósorban pedig a nyár a legideálisabb időszak a nászúthoz is!

Hátránya a népszerűségéből adódóan, hogy a szolgáltatók kapacitása szinte nullára csökken, emiatt akár egy évvel előre el kell kezdenetek a szervezést és a megfelelő szolgáltatók lefoglalását. Továbbá árban is eltérést eredményez, hiszen szezonon kívül rengeteg szolgáltató biztosít kedvezményeket. A vendéglista szempontjából pedig fontos figyelembe venni, hogy rengetegen ilyenkor vannak nyaralni, tehát nehéz mindenkinek megfelelő időpontot találni. Ez még egy érv a tervezés nagyon korai megkezdése mellett.

Amit pedig szintén figyelembe kell vennetek, az a hőség okozta nehézségek az menüsor kiválasztása és esküvői torta szempontjából, illetve az idősebb korosztály szempontjából.

Jellemzők

Mindannyian élvezzük a nyári esték egyedi hangulatát, a szabadban barátokkal töltött időt egy pohár bor mellett. Ezt a varázslatos hangulatot tudjátok a nyári esküvőtökön is kiélvezni. Színek szempontjából nyugodtan választhattok élénkebb, vibrálóbb árnyalatokat is. Szerencsére virágok tekintetében széles a választék, így könnyen tudjátok a virágdíszeket az esküvő alapszíneivel összehangolni. Népszerű választás lehet a pipacs, napraforgó vagy a levendula.

Ezen túlmenően - elsődlegesen a nőknek fontos szempont - a ruhaválasztás tekintetében is nagy szabadságot biztosít. Melegebb időjárás esetében nem kell a praktikusabb, hosszú ujjas megoldásokon gondolkodni, bátran választhatók a leglátványosabb, vékony vagy csipke anyagok is.

Ételek és italok szempontjából igazán egyedi megoldásokkal kedveskedhettek a vendégeknek. Bátran választhattok házi limonádét hűsítőnek, vagy akár jégkrémmel is meglephetitek őket.

Őszi esküvő

Az esküvői szezon az utóbbi években elkezdett kitolódni őszre is, amely igazán egyedi hangulatú szertartásokat tesz lehetővé. Ez a szeptember végétől egészen novemberig tartó időszakot jelenti. Kevésbé népszerű választás annak ellenére, hogy számtalan előnye igazán egyedi esküvőt tesz lehetővé a bátrabb párok számára.

Előnyei és hátrányai

A nyári esküvővel szemben jóval kedvezőbb árakon tudjátok megszerezni a különböző szolgáltatókat, amely sok pár esetében fontos szempontja a tervezésnek. Továbbá, a kevésbé népszerű időszakból adódóan sokkal több lehetőség is szóba jöhet, hiszen a szolgáltatók nagy része elérhető. Emiatt valószínűleg nem kell majd lemondanotok az álomhelyszínről, vagy kompromisszumot kötnötök a szolgáltatókkal. Mindez egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a szervezési feladatokat. Ha kora őszi időpontot választotok, akár egy félig kinti esküvőn is elgondolkodhattok, hiszen ekkor még melegebb nappalok jellemzőek. Ez ideális a fényképezés szempontjából is, hiszen az őszi fények és színek igazán egyedi hátteret biztosítanak majd.

Hátránya főleg az időjárás kiszámíthatatlanságából adódik, ami miatt a szabadtéri ceremónia esélyei kérdőjelesek. Továbbá az ünneplés esti részére mindenképpen beltéri megoldás lesz szükséges, amely több helyszínes tervezést tesz szükségessé. Illetve az esőzések nagyobb valószínűsége miatt érdemes a fotóssal is megállapodni egy alternatív időpontban rossz idő esetére.

Jellemzők

Hangulatát tekintve a nyári felszabadult érzéshez képest kicsit nyugodtabb, meghittebb ceremóniát tesz lehetővé. Színek tekintetében bátran válasszátok a tipikus őszi színeket, tehát a narancsos, vöröses, bordós színvilágot. Ezek a színek a meghívókon is jól mutatnak majd, őszi virágmintákkal dekorálva. Ebben az esetben ideális virágválasztás lehet az őszirózsa szárított növényekkel, bogyós gyümölcsökkel és pampafűvel párosítva. A díszítés során az őszi jellemzőket bátran használhatjátok, szárított növényekkel és színes falevelekkel dobhatjátok fel az asztalokat, és lámpásokkal adhattok igazán egyedi hangulatot az estének.

Ha pedig az esküvői ruháról van szó, igazán egyedi megoldásokat találhatsz. Ennek oka, hogy itt átmenet van a nyári könnyed darabok és a téli, vastagabb megoldások között. Ideális lehet egy könnyed, lágy anyagú hosszú ujjas, csipkés megoldás.

Téli esküvő

Teljesen a szezonon kívül eső időszak, december és február között. Elsőre nagyon furcsa ötletnek hangzik, azonban rengeteg lehetőséget rejt magában. Ideális azok számára, akiknek a téli időszak, a hó és a hideg a kedvence.

Előnyei és hátrányai

Legnagyobb előnye, hogy a szolgáltatók nagy része szabad (és még nem fáradt), így a szervezés tekintetében könnyű dolgotok lesz. Nem kell lemondanotok az elsőre kiszemelt helyszínről vagy fotósról, mert szinte biztosan találtok még szabad időpontokat. Mindez természetesen gyorsabb és könnyebb ügyintézést és előkészületet tesz lehetővé.További előnye az az egyedi hangulat, amelyet egy nyári vagy tavaszi esküvőn nem tudunk átélni. Mindez pedig tökéletesen mutat majd az esküvői fotókon is, főleg egy havas táj esetében.

Hátránya az időjárásból adódó praktikus szervezési problémák, azaz a hideggel és akár havas, jeges utakkal való küzdelem. Ebben az esetben érdemes egy helyszínre szervezni a teljes eseményt, hogy senkinek ne kelljen autóba ülnie a ceremónia és a vacsora között. Továbbá a vendégeknek mindenképpen szükség van a szállás biztosítására.

Jellemzők

A téli esküvők adják a legegyedibb hangulatot, amelyet megfelelő elemekkel még inkább ki tudtok hangsúlyozni. Bátran választhatjátok a tipikus téli színeket, az ezüst, fehér és kék kombinációját, vagy az aranyat. Díszítésként nagyszerű megoldást kínálnak a fenyőágak, tobozok, de akár a hógömbök is. Ezek a motívumok a meghívókészítés során is bátran felhasználhatók. Virágok tekintetében a magyal és örökzöldek párosítása nagyszerű ötlet lehet csipkebogyóval és borostyánnal díszítve. Illetve a meghitt hangulatot erősíthetitek gyertyákkal, fényfüzérekkel - ezek a korai sötétedés miatt a ebben az évszakban a leghangulatosabbak.

Esküvői ruha szempontjából itt találkozhatunk a legegyedibb megoldásokkal. Rengeteg hosszú ujjú, vastagabb anyagú ruhákat találhatsz, de akár egy szőrme kabát vagy egy elegáns hosszú kesztyű is szóba jöhet.

Ételek és italok tekintetében rengeteg lehetőségetek van: a nyári meleggel ellentétben itt a nehezebb ételeknek is nagyon fognak örülni a vendégek. Nagyszerű ötlet lehet egy finom forró itallal, vagy az évszakhoz illő desszertekkel feldobni a vacsora előtti órákat.

A téli esküvők esetében egyetlen dologra kell nagyon odafigyelnetek: igyekezzetek elkerülni a karácsonyi hangulatot. A díszítés és a menüsor összeállítása során is fontos hangsúlyozni, hogy a tipikus karácsonyi elemeket hagyjátok ki. Nektek sem ideális, ha az esküvőtök emléke összemosódik a karácsonnyal - hiszen a nagy napotoknak kizárólag rólatok kell szólnia.

Tavaszi esküvő

A nyári esküvő mellett a legnépszerűbb választás, amely a március és kora május közötti időszak. Ez rengeteg előnyt, és szerencsére minimális kockázatot rejt magában.

Előnyei és hátrányai

Nagy előnye az előző kettőhöz hasonlóan, hogy kevésbé frekventált időszak lévén kedvezőbb szolgáltatói díjakkal kell majd számolnotok. Továbbá könnyebb feladatotok lesz a szolgáltatók foglalása és a szervezési nehézségek szempontjából is. Emellett a nyári esküvőhöz hasonlóan jók az esélyek egy kinti ceremónia megtartásához, hiszen ekkor már kellemes idő várható. Azonban ekkor szerencsére a nagy hőségtől még nem kell tartanotok, amelyet sokan - főleg az idősebb korosztály - nehezebben visel.

Hátránya, hogy a tavaszi időszakban jellemző esőzések kiszámíthatatlanná teszik a szervezést. Emiatt mindenképpen szükséges beltéri tervvel is készülnötök.

Jellemzők

A tavasz az újrakezdés, a megújulás időszaka, ekkor a hosszú hideg tél után mindenki újult erővel és boldogan várja az előtte álló időszakot. Ez nagyszerű hangulatot eredményez egy tavaszi esküvő esetében is. Helyszín tekintetében igazán szabad a választásotok, hiszen a kültéri ceremónia ideális lehet időjárás szempontjából is. A tavaszi hangulathoz pedig nagyszerűen passzol egy természetközeli esküvő.

Színek tekintetében érdemes a tavaszi hangulathoz illő lágyabb, pasztell árnyalatokat választani, mint például a halvány rózsaszín vagy barack. A meghívó is hasonló színekkel mutat szépen, apró virágokkal, pillangókkal díszítve. A tavaszi időszak igazán széles választékot eredményez a virágok szempontjából, bátran válogathattok a jellemző tavaszi virágok közül. Ideális választás lehet a tulipán, nárcisz vagy a jácint. A díszítés során is érdemes a tavaszias hangulatot követni, amelyhez igazán passzol egy fényfüzéres megoldás.

A tavaszi hangulathoz igazán illik a csipkés, gyöngyös, apró virágokkal díszített esküvői ruha és fátyol. A melegebb idő miatt természetesen vékonyabb, finomabb anyagból készült darab az ideális. Illetve jó hír az extrémebb kinézetet kedvelő hölgyeknek, hogy leginkább a tavaszi esküvő hangulatához illik a hagyományos fehértől eltérő ruha. Tehát bátran gondolkodhatsz halvány rózsaszín vagy bézs színű darabokon is.

Praktikus tanácsok

Ha a fentiek alapján sikerült eldöntenetek, hogy melyik évszak illik hozzátok a legjobban, már el is kezdhetitek a tervezési és szervezési feladatokat. Azonban az évszaktól függetlenül érdemes az alábbi tanácsokat megfogadnotok.

Mindenképpen kezdjétek időben a szervezést! Habár fent leírtam, hogy főszezonon kívül jóval könnyebb dolgotok lesz, ami gyorsítja is a folyamatot, mindenképp érdemes legalább 6-8 hónappal a kitűzött dátum előtt már kiválasztani a helyszínt és megkeresni a szolgáltatókat. Higgyétek el, ezzel nektek is sokkal gördülékenyebb és stresszmentesebb lesz a szervezés.

Akár tavaszi vagy nyári esküvőben gondolkodtok, mindenképpen olyan helyszínt válasszatok, amely kültéri és beltéri ceremóniát is lehetővé tesz - hiszen még a legszebb nyári napon is rátok szakadhat az ég. Ez tehát nagyon fontos szempont a helyszín kiválasztásakor.

Érdemes az esküvői fotóssal is megbeszélnetek egy alternatív időpontot, hiszen minden pár tökéletes esküvői képeket szeretne. Ehhez pedig megfelelő fények és időjárás szükséges.

Ha ezeket a tanácsokat betartjátok, és a hozzátok leginkább illő időszakot választjátok, garantáltan tökéletes esküvőt élhettek át!

Bármikor is legyen az esküvőtök, szükségetek lesz egy "stage manager"-re, aki gördülékennyé teszi helyszínen a dolgokat.