Mennyibe kerül egy esküvő 2022-ben?

2022.03.27

Az esküvőszervezés során az egyik legfontosabb tényező, hogy milyen költségkerettel lehet tervezni és a szervezést elkezdeni. Nyilvánvaló, hogy ez határozza meg a szolgáltatók körét, akik közül választhattok majd, valamint a helyszín kiválasztás során is elsődleges szempont lesz. Emiatt szoktam azt tanácsolni, hogy mindenképpen egy körülbelüli költségvetést határozzatok meg már az esküvőszervezés első lépése előtt. Ezen kívül pedig - szintén még a szervezés megkezdése előtt - érdemes tájékozódnotok az árakról is. Emiatt ebben a cikkben az idei évben aktuális árakat szedtem össze számotokra, hogy kicsit egyszerűbb legyen a szervezésetek. Nézzük meg tehát együtt, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2022-ben.

Meghatározó szempontok

Az esküvő költségvetés nagyságát alapvetően kettő tényező befolyásolja: a vendégek száma, valamint az esküvő időpontja. A vendégek száma azért meghatározó, mert bizony a teljes kiadás igencsak jelentős százalékát a catering, tehát az ételek fogják majd kitenni. Tehát a teljes költség már akár 5 fő különbség esetén is több százezer forinttal nőhet vagy csökkenhet. Itt érdemes tudni, hogy átlagban 30-50 ezer forint / fő költséggel tudtok számolni, ami láthatóan nagy tétel. Emiatt szoktam mindig azt javasolni, hogy a szolgáltatók kiválasztása mellett a vendéglista összeállítására is legalább annyi időt szánjanak a jegyespárok, hiszen ott is százezres tételekről döntötök egy-egy vendég meghívásakor.

A másik szempont pedig az időpont, azaz, hogy főszezonban vagy azon kívül tervezitek-e. Hiszen szezonon kívül a szolgáltatók gyakran kínálnak 5-20%-os árengedményt. Tehát érdemes lehet egy tavaszi vagy téli esküvő gondolatával eljátszatni. Azonban nem ez az egyetlen időtényező - hanem bizony az is sokat számít, hogy a hét melyik napján házasodnátok. Ennek pedig az az oka, hogy itt szintén a főszezonhoz hasonlóan a hétvégék esetében magasabb árral számolnak a szolgáltatók egy pénteki esküvőhöz képest. Ezeket tehát mindenképpen gondoljátok át a dátum kitűzése előtt.

A fentiek függvényében és természetesen a felkért szolgáltatók számától függően az esküvő teljes költsége nagyon nagy szórást mutat, átlagosan azonban elmondható, hogy egy 100 fős esküvő 2-4 millió forint között lesz.

Helyszín és catering

A konkrétumok esetében kezdjük a két legjelentősebb tétellel, azaz a helyszínnel és a cateringgel. A két tényező amúgyis összefügg, hiszen az egyik fontos kérdés, hogy a cateringet a helyszín biztosítja, vagy pedig külön szolgáltató felkérése lesz majd szükséges.

A helyszínek kapcsán már maga a lokáció is igazán meghatározó, hiszen vidéki kisebb városokban a szolgáltatók akár egy budapesti szolgáltató árának feléért is felkérhető. Azonban vidéki esküvő esetében számolnotok kell a vendégek elszállásolásának költségével - tehát itt érdemes matekozni, hogy vajon melyikkel jártok jobban összességében.

A helyszín esetében van talán a legnagyobb szórás, hiszen egy kisebb étterem és egy vidéki kastélyszálló díja között akár milliós eltérés is lehet. Emiatt a helyszín költségéről nem tudunk igazából átlagot meghatározni, hiszen nem igazán lenne értelme. Lényegében 200 ezer forinttól akár 1,5 millió forintig találhattok helyszínt. Itt fontos szempont, hogy a vendégek részére szükség lesz-e szállásra, hiszen amennyiben igen, úgy érdemesebb lehet az egész eseményt egy hotelbe szervezni. Ezen kívül fontos kérdés, hogy a helyszín biztosítja-e a cateringet, vagy külön catering csapatot kell megbíznotok. Utóbbi azért fontos, mert plusz költséget jelent majd a szolgáltató utazási költsége, valamint a különböző eszközök biztosítása, amely egy étterem esetében nem jelenik meg költségként.

Áttérve a cateringre, az esküvői menü lesz a másik legnagyobb tételetek. Itt már kisebb szórás jellemző, általánosságban 10-15 ezer forint / fő áron biztosítják az esküvői menüt - ehhez azonban még hozzá kell vennetek az italcsomagot, amely 5-7 ezer forint / fő áron alakul. Az ételekhez kapcsolódóan pedig természetesen az esküvői torta sem maradhat ki a listából, amely esetében 800-2000 forint/szelet árral számolhattok. Tehát ezalapján egy 30-50 fős esküvőre 20-60 ezer forintot tervezhettek. Összességében láthatjátok tehát, hogy ez a helyszín mellett a legjelentősebb tétel. Ha összeadjuk, körülbelül 20 ezer forint / fő árral számolva már 50 fős esküvő esetében is milliós tételre jöhet ki. És bizony az esküvő menü nem az opcionális kiadások listájába tartozik.

Esküvő szolgáltatók

Tovább haladva az esküvői szolgáltatókra, itt érdemes kötelező és választható szolgáltatókra szétszedni a listát az egyszerűség kedvéért.

Fotós, videós

Kezdjük talán a fotóssal, amely véleményem szerint elengedhetetlen egy esküvőhöz. Amennyiben az eseményre végig szeretnétek fotós jelenlétet, beleértve a kreatív fotózást is, akkor 200 - 350 ezer forinttal kell számolnotok. Amennyiben pedig ehhez videóst is szeretnétek felkérni, az még 80 - 150 ezer forintos kiadást jelent majd. Utóbbi sok jegyespár véleménye szerint elhagyható, tehát itt máris van egy kis mozgásteretek.

Zene

A következő nem opcionális szolgáltatás a zene - gondolom ezzel mindenki egyet ért. Itt a választás a zenekar és a DJ között van, amiről igazából nem lehet megmondani, hogy egyik vagy másik jobb választás lenne. Átlagban elmondható, hogy egy DJ alacsonyabb díjjal dolgozik, körülbelül 150-300 ezer forinttal kell számolnotok. Ehhez képest egy zenekar kicsit drágábban indul, inkább 200 ezer forinttól felfelé - itt azonban a felszerelés és a létszám igencsak meghatározó tud lenni költségeket tekintve. Természetesen lehet a kettő kombinációját is választani: azaz, hogy a szertartás és a vacsora idejére egy zenekar legyen, a buli részére pedig DJ - azonban ilyenkor két szolgáltató útiköltségét is állnotok kell, tehát sok esetben magasabb költséggel fogtok szembesülni.

Vőfély, ceremóniamester

Ez pedig az utolsó kötelező szolgáltató, amely nélkül nagyon megnehezítitek majd életeteket. Ennek oka, hogy a ceremóniamester lesz majd esküvőtök házigazdája, aki a folyamatos jó hangulat biztosítása mellett koordinálja majd az eseményeket és a szolgáltatókat. Tehát ő lesz a fő támaszotok az esküvő előtti szervezések során, és a nagy napon végig. Itt körülbelül egy 180-220 ezer forintos árral számolhattok.

Esküvőszervező

Ezzel a szolgáltatóval át is térhetünk a nem kötelező tényezőkhöz, hiszen rengeteg jegyespár dönt amellett, hogy maguknak szervezik meg az esküvőt. Ez valóban egyáltalán nem lehetetlen, azonban nagyon nagy körültekintést, rengeteg tervezést és szervezést igényel majd. Mivel sok szolgáltatóval való egyeztetést, kiválasztást, koordinációt igényel - számos időpontot kell figyelembe venni, összehangolni, valóban nem stresszmentes feladat. Emiatt azért sokan döntenek az esküvőszervező fontossága mellett. Ha ti is így döntöttetek, 2-400 ezer forintos összeggel számoljatok. Ezért cserébe viszont egy teljesen stressz- és problémamentes esküvőt tudhattok majd magatokénak - amely azért nem hangzik olyan rosszul.

Dekoráció és virágok

Véleményem szerint ez is kicsit a választható kategóriába tartozik, hiszen a dekorációt elvileg a pár magának is készítheti - na persze ez nem jelenti azt, hogy maga a dekoráció és virág elhagyható. Tehát mindenképpen kell számolnotok a virágok és a dekoráció anyagárával. Maga az esküvői csokor és dobócsokor 12-30 ezer forint között van. Ezen kívül pedig még számolnotok kell a helyszín(ek) virág dekorjával is, amely szintén több tízezer forintos tétel lesz. Valamint a dekorációk esetében is minimum az anyagok beszerzési árát érdemes betervezni a költségvetésbe, amely 20-40 ezer forint körül lehet. Itt különböző dekorselyem anyagokra, székmasnikra, fényfüzérekre, lampionokra kell gondolnotok. Amennyiben pedig inkább profira bíznátok, 100-300 ezer forint között már találhattok tapasztalt szolgáltatókat.

Egyéb részletek

A szolgáltatókon kívül még van néhány olyan kötelező elem, amely már akár önmagában is, akár összeadva jelentős tételt eredményez majd. Tehát ezeket is érdemes előre felvinni a költségek listájára, hogy ne felejtődjenek el a teljes költségvetés kialakításakor.

Ruhák

Kezdjük talán a menyasszonyi ruhával - itt jelentős szórást tapasztalhatunk, attól függően, hogy hogyan szerezzük be. Vásárlás esetén 80- 300 ezer forint közötti összegre számíthatsz, amibe beletartozik a használt és új ruha vásárlása is. Menyasszonyi ruha bérlése is hasonló összegű, 50-200 ezer forint között találhatsz szalont hozzá. Illetve itt érdemes egy mítoszt is eloszlatni, azaz a menyasszonyi ruha varratása bizony egyáltalán nem olcsóbb, mint egy ruha vásárlása - hiszen a varrók többsége 300-600 ezer forint között készíti el a megálmodott ruhát.

Tovább haladva a vőlegényre, bizony az sem olcsó mulatság. Egy minőségi öltöny 50-150 ezer forint között mozog. Ennek az előnye azonban, hogy azt az esküvő napja után is több alkalommal hordhatja - itt tehát megéri egy jobb minőségű darabot választani.

Ezekhez jön még a menyecske ruha 20-40 ezer forintos tételként, valamint az olyan apróságok, mint cipő, ékszer és hajdísz.

Gyűrűk

Ez sajnos szintén nagyobb tétel lesz, egy arany vagy fehérarany gyűrű esetében 100-150 ezer forintos tétellel kell számolnotok darabonként. Ennél persze jóval drágábbakat is könnyen találunk, ha egyedileg készíttetünk, vagy akár valamilyen drágakővel dobjuk fel a kinézetét.

Esküvői smink és frizura

Nem hangzik jelentősnek, azonban sajnos összeadva ez is szép kis tétel lehet. Egy esküvői smink a próbasminkkel együtt 25-35 ezer forint lesz, a frizura pedig 10-15 ezer forint. Tehát a kettő együtt 50 ezer forint körüli, ami már nem annyira kicsi összeg.

Ajándékok

Fontos része az esküvőnek, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy itt nem csak ti kaptok ajándékot, hanem bizony nektek is illik ajándékokkal készülni. Egyrészt, a vendégek részére - itt azonban semmi nagyobb volumenű dologra nem kell gondolni. Nagyon ötletes köszönetajándékokat találhattok 2-500 forintos darabáron. Itt leggyakrabban kis csokikat, mézet, kis üveg pálinkát, kulcstartót vagy hűtőmágnest lehet választani - ezeket pedig egységes kis üzenettel, vagy egyedileg névre szólóan készítik a szolgáltatók.

Ennél nagyobb tétel a szülőknek szánt köszönetajándék, amely a szertartás során kerül átadásra. Leggyakrabban valamilyen idézettel ellátott boros üveget, képkeretet lehet választani. Itt sem kell több százezres tételre készülni, igazából maga a gesztus a fontos.

Meghívók, ültető kártyák

Fontos része az esküvőnek, hiszen a vendégek életét könnyítitek meg egy jó meghívóval és ültetőkártyák kihelyezésével. A meghívókat 300-800 forintért már elkészítik a szolgáltatók, tehát nem annyira jelentős összeg. Ennél pedig jóval olcsóbban, 150-300 forintért tudtok ültető kártyákat rendelni. Ezeken kívül szokás még az asztalokra menükártyákat kihelyezni - ez azonban egyáltalán nem elengedhetetlen.

Spórolási tippek

A fentiek után érdemes pár szót ejteni arról is, hogy vajon hogyan spórolhattok az esküvőn - hiszen valljuk be, nem mindenkinek van 4 millió félre tett pénze egy napra. Jó hír azonban, hogy van néhány hasznos szempont, amely figyelembe vételével akár százezreket is könnyedén spórolhattok.

Elsődlegesen, ahogy azt már fent is említettem, gondolkodjatok el a tavaszi vagy téli, valamint a pénteki esküvőn. Hiszen ezzel ténylegesen százezreket spórolhattok a helyszín bérleti díja, valamint a szolgáltatói díjak szempontjából is.

Másodlagosan, nagyon alaposan gondoljátok át a vendéglistát. Nem szükséges olyan rokonokat, családi barátokat és volt kollégákat meghívni, akikkel egyébként alig tartjátok a kapcsolatot. Ne feledjétek, 5 ember kihúzása a vendéglistáról 100 ezer forint megtakarítást jelent majd.

Végezetül pedig igyekezzetek a barátoktól, családtól segítséget kérni - már nem a nagy nap finanszírozásában, hanem az előkészületekben. Tehát a koszorúslányokat bátran fel lehet kérni a dekoráció elkészítésére, a meghívókat nyugodtan készíthetitek magatoknak. Ha van a családban sütni szerető nagymama, aki szívesen segít be apró sütik sütésében, ezek mind-mind segítenek majd költségeket megtakarítani.

Ahogy repülőjegyet, úgy ceremóniamestert is korábban foglalva kedvezőbb foglalni: