Mennyire drága egy esküvő – avagy mikor és hogyan tudunk spórolni az esküvőn?

2021.06.18

Több éves tapasztalatom alapján biztosan állíthatom, hogy minden esküvőjét tervező pár feltette már magának ezt a kérdést a szervezés valamely pontján. Esküvőt tartani sajnos nem olcsó, főleg akkor nem, ha tényleg professzionális szolgáltatókkal, a hibák lehetőségét minimálisra csökkentve szeretnétek átélni. Azonban a többség nehezen tud milliókat költeni az esküvőre, így a kérdés jogosan merül fel bennetek: mikor és hogyan tudunk spórolni az esküvőn? A posztban mindent megtaláltok arról, hogy milyen lehetőségeitek vannak és miket kell mindenképpen figyelembe vennetek.

Először is nézzük meg, hogy milyen esküvői szolgáltatások igénybevételét kell átgondolnotok. A költségek elsőre nagynak tűnhetnek, de itt fontos azt is szem előtt tartani, hogy milyen részletes szolgáltatásokat nyújtanak és eszközöket biztosítanak.

Esküvőszervező

Ő az, aki az esküvő előtt már 10-12 hónappal elkezdi a szervezést a veletek megbeszélt igények és részletek alapján. Segít nektek az előzetes igényfelmérés után egy körülbelüli költségvetést felállítani és ehhez tartani a kiadásokat. Részt vesz az árajánlatok bekérésében, szolgáltatók kiválasztásában és a szerződéskötésben. A helyszín (vagy helyszínek) kiválasztása során is aktívan részt vesz a keresésben. Természetesen igény esetén az esküvőtök napján is veletek lesz, összefogja a szolgáltatókat és koordinálja az eseményeket. Sok éves tapasztalata segíthet benneteket abban, hogy az esküvőszervezés és a nagy napotok stresszmentes és számotokra is élvezetes lehessen. Mindezekért cserébe 150 - 400 ezer forint közötti összeget kell kifizetnetek az egyedi igényektől függően.

Catering

Nyilvánvalóan senki nem tart esküvőt anélkül, hogy megetetné a vendégeket. Az esküvői vacsora és a torta ára jelentős részét teszi ki a megbecsült költségvetéseteknek. A fő probléma, hogy ez a szolgáltatás nyilvánvaló okokból nem opcionális. Átlagos színvonalú helyen 10 - 25 ezer forintot kérnek el egy főre számolva az étel és ital költségeit. Ez egy 50 fős kis esküvő esetében is 500 ezer forinttól akár milliós tételt jelenthet. Ezen felül az esküvői torták is 50 ezer forintnál indulnak.

Ceremóniamester

A ceremóniamester lényegében az esküvőtök házigazdájaként vesz részt a nagy napotokon. Egyszerre szórakoztatja a vendégeket és koordinálja a szolgáltatók munkáját. Célja, hogy nektek az esküvőtök napja ne megoldandó feladatok soraként teljen el, hanem valóban rólatok szóljon. Minden felmerülő problémát megold és információforrásként van jelen a vendégek segítése érdekében. Ezenkívül segíthet nektek a szolgáltatók kiválasztásában sokéves esküvői területen szerzett tapasztalatának köszönhetően. Mindezekért cserébe 150 - 300 ezer forintos szolgáltatási díjat kell kifizetnetek.

Fotós

Amíg a ceremóniamester biztosítja a nagyszerű hangulatot az esküvőtök napján, a fotós és videós lesz az, aki mindezt megörökíti, hogy bármikor újraélhessétek életetek legboldogabb napját. Azt gondolom, hogy ezen szolgáltatás szükségessége szintén nem szokott kérdésként felmerülni a tervezés során. Inkább a részletek terén van eldönteni valótok: mikor készüljenek a képek, szeretnétek-e jegyesfotózást is, hány fotós illetve videós szolgáltatót terveztek igénybe venni. Ezektől a döntésektől függően 250 - 500 ezer forint közötti árral kell számolnotok.

Virágos és dekoráció

A virágos szolgáltatás magában foglalja a menyasszonyi csokor árát illetve a helyszíni asztali és egyéb dekorációkat. Itt gondolhattok gyertyákra, lufikra, ültetőkártyákra - teljesen az igényeitektől függő egyedi ajánlatról beszélünk, így az ára is nagyon változó. Összességében egy 100 - 300 ezer forintos tétellel számolhattok.

Zenekar vagy DJ

Úgy gondolom, hogy ez tipikusan olyan szolgáltatás, melyen a párok gyakran próbálnak spórolni. A jó zene azonban nagyon fontos az esküvő hangulatához, és ez bizony szintén nem olcsó: 100 - 300 ezer forint körüli szolgáltatásról beszélünk attól függően, hogy melyik opciót választjátok.

Helyszín

A helyszínre elköltött összeg talán az egyik legösszetettebb tétele az esküvőtöknek. Rengeteg kiegészítő költséget kell kifizetnetek a terembérleten felül, beleértve a székeket, asztalokat, klímát, parkolást, biztonsági szolgálatot, igény esetén projektort és hangosítást. Természetesen egy vidéki esküvő jelentősen alacsonyabb költségvetésből tud megvalósulni, mint egy budapesti választás. Továbbá hatalmas eltérések vannak az árak között attól függően, hogy a menüt is belekalkulálják az árajánlatba. Minimum egy 400 ezer forintos összeggel kell számolnotok, de sok esetben milliós tétel is lehet.

Mindezeken felül pedig még további 'apróságokra' is figyelnetek kell:

 • Polgári vagy egyházi szertartás ára
 • Esküvői ruha, öltöny, menyecskeruha
 • Gyűrű
 • Sminkes, fodrász
 • Meghívók
 • Autóbérlés
 • Köszöntőajándékok

Ha ezt végigolvastad, valószínűleg elképedtél vagy felháborodtál ezektől az áraktól. Igen, jól adtad össze: még kisebb esküvővel számolva is 1,5 - 2 millió forintos eseményről beszélünk. A statisztikák alapján ma egy 50 fős esküvő nagyjából másfél millió forintba kerül.

De miért ilyen drágák az esküvői szolgáltatók?

Egyrészt, amit sosem látunk, azok a háttérben futó költségek a szolgáltatói oldalon:

 • A felszerelés beszerzésének, fenntartásának, javításának költsége
 • Felhasznált anyagok költsége
 • Adók és járulékok, ami a szolgáltatás árából kerül levonásra
 • Útiköltség
 • Asszisztensek és egyéb munkatársak díja
 • Továbbképzések, amellyel naprakészen tartják képességeiket és tudásukat
 • Rengeteg esetben az esküvőt megelőző vagy azt követő munka (dekorációk előkészítése, fényképek utómunkája)

Másrészt, a legtöbben elfelejtik figyelembe venni, hogy ők hétről hétre mások életének legfontosabb napját igyekeznek tökéletessé tenni, ez pedig nagyon nagy felelősséggel és magas elvárásokkal jár. Vegyük a következő példát: esküvői fotósként a szertartás közepén lemerül az akkumulátor vagy bedöglik a memóriakártya. Ilyen esetben egy felkészült, jó minőségű szolgáltató kicseréli a 4-5 pótfelszerelés közül és fennakadás nélkül folytatja a munkát. Ez azonban azzal jár, hogy a kötelező elemeken felül (kamera és egy-két objektív) számos biztonsági kiegészítőt tart magánál. Ezáltal a felszerelésének értéke a szükségesnél akár a háromszorosa is lehet, amit bizony neki kell állnia. Egy jó minőségű szolgáltató ezeket a biztonsági lépéseket nem hagyhatja ki, ezáltal természetesen a szolgáltatást is drágábban tudja nyújtani.

Hogy ne spóroljunk?

Sajnos az internet tele van esküvői bakikat megörökítő videókkal, képekkel és sztorikkal. Ezeknek jelentős része abból adódik, hogy a jegyespár spórolási céllal nem megfelelő minőségű szolgáltatást kapott az esküvőjén. Ez rendszerint három módon történhet meg.

Ismerős, családtag felkérése

Biztosan mindenki hallott már esküvői sztorikat, ahol a vőfély a nagybácsi lett, a dj pedig az egyik jó ismerős egy laptoppal. Gondolom senkinek sem kell elmagyaráznunk, ez miért nem jó megoldás. Professzionális szolgáltatásokról van szó, melyhez többéves - akár több tízéves - tapasztalat szükséges. Éppen ezért, hacsak nem profi fotós van a családban, a mobillal készült képekkel nehezen helyettesíthetitek a szolgáltatót. Természetesen, ha van ismerősötök, aki valamely fent felsorolt szolgáltatással foglalkozik, talán tudtok kedvezményes árat kialkudni.

Több szolgáltató "kiváltása" egy személlyel

Igen, erre is gyakran van példa: amikor az esküvőszervező vagy a dj lesz a ceremóniamester is. Sajnos még a mai napig vannak olyan szolgáltatók, akik pénzért ezt elvállalják. Minőségi szolgáltatás azonban sosem fog kisülni belőle. Dönthettek úgy, hogy valamelyik szolgáltatótól eltekintetek, de sose válasszatok egy szolgáltatót több célra.

Kizárólag ár alapján történő szolgáltató választás

Teljesen érthető és elfogadható, ha a bekért árajánlatok átnézése során az ár sokaknál az elsőszámú választási tényező. Az azonban nagy hiba, ha ez az egyetlen szempont. A professzionális esküvői szolgáltatók rengeteg referenciáját, korábbi esküvői munkáját és még személyes ajánlásokat is biztosít számotokra. Az áron kívül tehát mindenképpen minőségi alapon kell meghoznotok a választást. Bizonyos szolgáltatók, így a ceremóniamester esetében még a személyes találkozás is része kell hogy legyen a kiválasztásnak.

De mégis hogy lehet bakik nélkül spórolni?

Mivel valóban jelentős kiadásokról van szó, érthető, hogy minden lehetőségnél spórolni szeretnétek. Nincs is ezzel semmi baj, ha okosan csináljátok. Nézzük meg, hogy milyen szempontokat kell átgondolnotok, amellyel valóban kicsit csökkenthető a költségvetésetek.

Időtényező

Itt két szempontra is oda kell figyelnetek. Egyrészt kezdjétek el időben a szervezést, több mint egy évvel a nagy nap előtt. A korai foglalásokra általában kedvezményt kaptok a szolgáltatóktól, illetve minél több árajánlatot lesz időtök bekérni és átnézni, annál nagyobb eséllyel tudtok még egy kicsit spórolni a költségeken.

Másrészt pedig a szezonon kívüli időszak kiválasztásával szintén alacsonyabb költségekkel tudtok kijönni. A téli esküvő ugyanúgy olcsóbb a május-szeptemberi időszakhoz képest, ahogy a pénteki esküvő egy szombatihoz képest. Ezekkel a tippekkel akár 5-10%-kal alacsonyabb árakat kaphattok a szolgáltatóktól.

Évszaknak megfelelő virágcsokor

Viccesen hangzik talán, de az adott időszaknak megfelelő virágok kiválasztásával a csokorból és a díszítés árából is jelentős költségeket tudtok megspórolni.

Italt nagykerből

Rengeteg helyszínen megengedik, hogy ti vigyétek az italokat, így ezt a tippet is jó ha felírjátok a listátokra. Ehhez érdemes nagy tételben előre megvásárolni az alkoholos italokat, ezzel csökkentve a catering költségeket.

Használt esküvői ruha

A menyasszonyok talán egyik legfontosabb kérdése, a menyasszonyi ruha. Természetesen mind a legdrágább ruhát szeretnétek, hiszen ideális esetben egyszer viselhetitek. Ha azonban szűkös az esküvőre szánt keret, érdemes itt is engedni az eredeti elvárásokból. Facebook csoportokban rengeteg lehetőség közül választhatsz, és hidd el a vendégek nem fogják látni a különbséget.

Megfelelő helyszín

A megfelelő helyszín kiválasztásával szintén tízezrek maradhatnak a zsebetekben. Hiszen egy igényes, stílusotokhoz illő helyszínnel csökken a dekoráció költsége.

Fotózás átgondolása

Azt gondolom, hogy az esküvői fotós szükségessége nem kérdéses. Abban azonban szabad teret kaptok, hogy mennyi időre szeretnétek igénybe venni a szolgáltatásait. Választhattok olyan opciót, hogy csak egy néhány órás időtartamra kéritek fel. Ezáltal a legfontosabb eseményekről megkapjátok a tökéletes képeket, a készülődés és az este többi részéről azonban nem. Itt fontos kitérni arra, hogy nagyon sok fotós nem vállalja ilyen felállásban, hiszen nekik ez jelentős pénzkiesés.

Vendéglista átgondolása

Ha a fenti számadatokat vesszük alapul, öt fő lehúzása a vendéglistáról 50 - 100 ezer forintos spórolást eredményezhet, amelyet egy jobb minőségű zenekarra vagy fotósra tudtok fordítani. Persze, hogy mindenki szeretné a teljes családot és baráti társaságot az esküvőjén látni, azonban a vendéglátás lesz a legköltségesebb része az esküvőtöknek.

Legyetek kreatívak!

Ahogy azt már fent is említettem, a profi szolgáltatókat nem jó ötlet családdal, barátokkal kiváltani. Néhány dolgot azonban valóban érdemes magunknak elkészíteni jóval alacsonyabb költségen. Ilyen lehet például a meghívók, köszönőajándékok vagy a dekoráció egy részének elkészítése otthon.

Rengeteg kiadás visszakerül az ajándékátadás során
Rengeteg kiadás visszakerül az ajándékátadás során

A ceremóniamester költségként jelentkezhet, de mégis rengeteg pénzkiadástól megmenthet minket. Ha az esküvő alatt minden tervezett módon fog megtörténni, akkor a kiadások is kalkulálhatóak. Kell egy ember, aki összefogja az egészet.