Miért fontos jó esküvői fotóst választani?

2020.07.03

/ egy ceremóniamester szemével /

Az esküvő az ember életében általában egyszer történik. Legalább is szeretnénk, hogy így legyen. Hosszú ideig tervezzük, készülünk rá, és várjuk a Nagy Napot, amikor életünk új szakaszba kerül. Ezt a szép napot szeretnénk a legteljesebben megélni, hogy olyan élmény legyen, amire szívesen emlékezünk. Később ezt az élményt szeretnénk elmesélni a barátainknak és még később a gyerekeinknek is. Ebben segít az esküvői fotós.

Azért kérünk meg egy profi fotóst, hogy fotózza az esküvőnket, hogy olyan képek készüljenek, amikre büszkék vagyunk. Ami visszaadja azt a hangulatot, amit az esküvőn átéltünk.

Mi az, amit ne tegyünk

Ne kérjük meg rokonunkat, barátunkat arra, hogy fotózza az esküvőnket! Az esküvő fotózás komoly fizikai és mentális kihívás. 10-14 órán keresztül szinte étlen szomjan koncentrálni, nem egy olyan feladat, amit egy vendégre szeretnénk bízni. Arról nem is beszélve, hogy az, aki fotózni fog, vagy fontos pillanatokról fog lemaradni, vagy az esküvőtöket nem fogja tudni élvezni. Azt a terhet pedig végképp ne tegyük semelyik rokonunkra, hogy esetleg a végén nem tetszenek a képei.

A fotós feladata, hogy a képek hozzák az esküvő hangulatát

Minden esküvő más és más. Nincs két egyforma esküvői nap. A profi esküvői fotós feladata, hogy olyan dokumentációs, kreatívés egyedi fényképek készüljenek az esküvőnkről, amit szívesen megnézünk újra és újra.

Az események alatt, a jó hangulat és szervezettség felelőse a ceremóniamester. Ő látja át az esküvői programjait, azt, hogy mi mikor történik. Fontos szerepe van a ceremóniamesternek abból a szempontból, hogy tájékoztatja a vendégeket és a fotóst is a programokról, és segít a vendégek összeszervezésében. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az esküvői fotós is jó képeket tudjon csinálni a nap folyamán.

Honnan tudjuk, hogy profi esküvő fotóssal van dolgunk?

Egy profi esküvői fotós holisztikusan gondolkodik. Nem egy darab képet készít, hanem egy teljes történetet, a ti történeteteket meséli el. Ez már délelőtt a készülődéssel elkezdődik. Már itt lencsevégre kapja a menyasszony átalakulását. Amit egészen az átöltözésig, asszonyságáig végigkísér. Ez a legszebb átalakulás.

Egy profi esküvői fotós tudja, hogy fontosak a részletek. Tudja, hogy mennyi időt és energiát fektettetek a meghívó kiválasztásába, a dekorációba, de akár az utolsó hajtű beszerzésébe is. Ezért minden apró részletet dokumentál. Ez persze időbe telik. Úgyhogy amíg a menyasszonynak csukva a szeme, mert épp sminkelik, addig elkészülnek a gyönyörű képek a menyasszonyi ruháról és a gyűrűről is.

Egy profi esküvői fotós diszkrét. Tudja, hogy a pár intimszférájába kap betekintést. Ezért kulturáltan öltözködik, kommunikál, és szolidan, de rátermetten komponálja meg a képeit.

Egy profi esküvői fotós odafigyel az érzelmekre. Tudja, melyek azok a pillanatok, amikor eltörhet a mécses, vagy örömkönnyeket láthatunk.

Egy profi esküvői fotós előre gondolkodik. Tudja, hogy a sötét templomból kiérve ragyogó napsütésbe érkezünk, és a teleobjektívet nagylátószögűre cseréli mielőtt még megtörténne a rizsszórás. Mindezt észrevétlenül a másodperc tört része alatt teszi, miközben a templomból való kivonulást is lefotózza. Tudja, mikor telne be a memóriakártyája, ezért idejében kicseréli, hogy nehogy egy teli kártya vagy egy lemerült elem miatt maradjon le fontos pillanatokról. Soroljam még?

Közös munka a ceremóniamesterrel

Az esküvő lebonyolítása és megörökítése csapatmunka. Minden szolgáltatónak össze kell dolgoznia, ha azt szeretnénk, hogy jól sikerüljön az esküvői nap. A program sűrű, és még az is elképzelhető, hogy váratlan átszervezésre kerül sor. Például volt olyan esküvő, amikor a szertartás kint lett volna szabadtéren megtartva. Viszont a hirtelen rossz idő miatt, minden rész bekerült az étterembe. Itt gyorsan berendezték a helyiek a helyszínt. A fotózás szempontjából, viszont a szertartás olyan fényben lett volna, ami egyáltalán nem volt előnyös a képek szempontjából. Így a fotóssal egyeztetve 8-10 méterrel arrébb tettük a szertartás asztalát és a székeket. Az új helyen már szépen látszott a házasságkötés, és a vendégek is közelebb voltak az ifjú párhoz.

Remélem a felsoroltakból mindenki érzékeli, hogy az esküvő fotózás egy szakma. Mindenkinek azt kívánom, hogy találja meg azt az esküvői fotóst, aki a leginkább vissza tudja tükrözni azt a hangulatot, amit az esküvőn átéltetek.

A blogcikk írásában közreműködött kollégám, Birta Endre, esküvői fotós ( https://birtaeskuvofoto.hu/ )